Również zostałem oszukany przez sklep internetowy Arendt-24.pl.
8 sierpnia 2017 zawiadomiłem Komisariat Policji II w Koszalinie (sygn. l.dz. 9026/2017) o przestępstwie z art.286 par.1 kk.
Oprócz zawiadomienia Policji oszustwami zainteresowałem również:
[FONT="]1[/FONT]) Nest Bank SA (e-mail)
Sent: Tuesday, August 08, 2017 1:36 PM
To: 'kontakt@nestbank.pl'
Cc: 'komendant@policja.koszalin.pl'
Subject: [Arendt-24] - ostrzeżenie o oszustach
W odpowiedzi na reklamację przelewu na r-k Arendt-24 w Nest Banku SA [FONT="]Getin Noble Bank [/FONT]informuje:
[FONT="]From:[/FONT][FONT="] Getin Noble Bank [mailto:infoserwis@noblebank.pl]
Sent: Thursday, August 24, 2017 9:04 AM
To: roman….@wp.pl
Subject: Getin Noble Bank SA[/FONT]
Szanowny Panie,
W nawiązaniu do zgłoszonej reklamacji Ognivo dotyczącej przelewu z rachunku bankowego o numerze 62 ……0001 dokonanego w dniu 7 sierpnia 2017 r., w kwocie 259,99 PLN na rachunek bankowy o numerze 83 1870 1045 2078 1016 0135 0001 przekazuję treść odpowiedzi na ww. reklamację otrzymaną przez Getin Noble Bank S.A. od [FONT="]Nest Bank SA[/FONT].:
[FONT="]Informujemy, iż w sytuacji, gdy osoba zgłaszająca zaistniała sytuacje czuje się oszukana i uważa, ze doszło do popełnienia przestępstwa, powinna zgłosić sprawę do organów ścigania do [/FONT][FONT="]Prokuratury Rejonowej Warszawa- Mokotów[/FONT][FONT="] ze wskazaniem numeru sprawy: [/FONT][FONT="]2 ds 1533.2017.VI[/FONT]
Z poważaniem,
[FONT="]Ewelina Matysiak
Getin Noble Bank[/FONT]
[FONT="]2[/FONT]) administratora Portalu CEIDG (e-mail)
Sent: Wednesday, August 09, 2017 1:05 PM
To: CEIDG (ceidg@mg.gov.pl)
Subject: FW: [Arendt-24] - ostrzeżenie o oszustach
[FONT="]3[/FONT]) Ministerstwo Rozwoju nadzorujące CEIDG (ePUAP)
UPP - Urzędowe Poświadczenie Przedłożenia
Identyfikator Poświadczenia: ePUAP-UPP12780518
Adresat dokumentu, którego dotyczy poświadczenie
Nazwa adresata dokumentu: MINISTERSTWO ROZWOJU
Identyfikator adresata: MIR
Dane poświadczenia
Data doręczenia: 2017-08-09T13:33:10.11
Data wytworzenia poświadczenia: 2017-08-09T13:33:10.11
[FONT="]4[/FONT]) Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów (ePUAP)
UPP - Urzędowe Poświadczenie Przedłożenia
Identyfikator Poświadczenia: ePUAP-UPP12844813
Adresat dokumentu, którego dotyczy poświadczenie
Nazwa adresata dokumentu: URZĄD OCHRONY KONKURENCJI I KONSUMENTÓW
Identyfikator adresata: UOKiK
Rodzaj identyfikatora adresata: ePUAP-ID
Dane poświadczenia
Data doręczenia: 2017-08-16T00:24:38.558
Data wytworzenia poświadczenia: 2017-08-16T00:24:38.558
Rodzaj identyfikatora adresata: ePUAP-ID
W odpowiedzi UOKiK pismem DOIK-80-1417/17/KM z 23 sierpnia 2017 poinformował o:
- zawiadomieniu [FONT="]Prokuratury Okręgowej w Toruniu[/FONT] o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez właściciela(i) sklepu Internetowego Arendt-24,
- wezwaniu hostingodawcę (nazwa.pl sp. z o.o. Kraków) do zablokowania witryny internetowej [FONT="]arendt-24.pl[/FONT]
Wezwanie okazało się skuteczne, bo od 24 sierpnia br. w/w witryna Nie jest dostępna.
[FONT="]5[/FONT]) Jak wynika z informacji publikowanych na niniejszym forum
Od czerwca 2017 postępowanie sprawdzające prowadzi [FONT="]Komisariat Policji w Tychach[/FONT] wydział PG (tel. 32 325 63 73)
[FONT="]Vide poniższa informacja 09-08-2017, [/FONT]16:31 \ str.17
[FONT="]przytaczam fragmenty [/FONT]
[FONT="]Witam chciałam przekazać kilka informacji.
[/FONT][FONT="]Udałam się na KP aby złożyć zawiadomienie. …Napisałam także na stronę skapiec gdzie się wyświetlała oferta sklepu i tu byłam mile zaskoczona że oferta została skasowana otrzymałam maila gdzie powinnam jeszcze zgłosić sprawę tz Komisariat Policji, na maila cyber-kg co tez uczyniłam. Kolejnego dnia otrzymałam kolejnego maila z prośba o nr zamówienia z informacja ze wystąpią do firmy z zapytaniem o moje zamówienie.
Sprawę zgłosiłam także droga mailową na KM w Tychach i w dniu dzisiejszym otrzymałam informacje:
[/FONT][FONT="]"Wydział dw. z PG KMP w Tychach al. Bielska 46 woj. śląskie prowadzi postępowanie sprawdzające w sprawie zawiadomienia SKOK PIAST zs. w Tychach w kierunku przestępstwa z art. [/FONT][FONT="]299 §1[/FONT][FONT="] kk.
Z zawiadomienia wynika, iż na założony w tej spółdzielni rachunek bankowy o nr: 76 7999 9995 1100 3135 8604 0001 wpływają środki finansowe klientów sklepu internetowego arendt-24, a następnie środki te są przelewane do odbiorcy BitBay Sp. z o.o. tytułem „Inwestycja w kryptowaluty", które to zachowanie może wyczerpywać znamiona przestępstwa określonego w art. 299 §1 kk, [/FONT][FONT="]nie prowadzimy postępowania zbiorczego w sprawie oszustwa dokonywanych za pośrednictwem tego sklepu internetowego[/FONT][FONT="], w tej sprawie proszę kontaktować się z KP, gdzie złożyła Pani zawiadomienie o p-stwie[/FONT][FONT="]."[/FONT]
[FONT="]6[/FONT]) Wskazując na powyższe zawiadamiam o podejrzeniu przestępstwa z art. 286 §1 kk ( oszustwa) prokuratury:
Okręgową w Toruniu,
Rejonową Warszawa- Mokotów sygn. sprawy: 2 ds 1533.2017.VI
Do zawiadomień dołączę wykaz ponad 50 adresów e-mail osób poszkodowanych przez PATRYK ARENDT "ARENDT-24.pl", które wypowiadają się na niniejszym forum Internetowym.
Proszę osoby poszkodowane o zawiadamianie w/w prokuratur celem wykluczenia ewentualnego umorzenia postępowań z powodu małej szkodliwości społecznej czynu, co prawdopodobnie nastąpi w okolicznościach nielicznych, jednostkowych zawiadomień.