za granicą dyskusji sporo a na tym forum mało kto zauważył jakikolwiek spadek czerni, jest może kilka wpisów
loky - co na to Panasonic ? kontaktowałeś się z serwisem, czy można to jakoś rozwiązać (może firmware albo jakiś reset) ?
bo to przecież problem elektroniki i tych zmian napięcia, panel fizyczną możliwość wyświetlania lepszej czerni przecież nadal ma
Może jesteśmy po prostu mniej dojrzałymi konsumentami, to jedyne co mi przychodzi do głowy.
Kontaktowałem się Panasonikiem. Nie napisałem że wiem o co chodzi z podnoszeniem napięcia, paliłem głupa że "ojej ale mi się czerń pogorszyła i o co tu chodzi?", odpisali żebym wezwał serwis. Nie palę się do tego, wiem że odeślą mi telewizor po kilku tygodniach z adnotacją że nie ma usterki, inni już tego próbowali. Może za kilka miesięcy albo lat, mam jeszcze ponad 4 lata gwarancji.
Musisz zrozumieć że usterki nie ma, te telewizory są celowo tak skonstruowane. Takie jest oficjalne stanowisko firmy.
Dziwne . Ja na swoim mam ponad 1800 h pracy i nie zauważyłem praktycznie wcale różnicy w czerni, a już na pewno nie jest ona szara tak jak na niektórych zdjęciach widać
Wszędzie gdzie trwała dyskusja o utracie czerni w panasonikach z 2009, pisali też ludzie nie widzący w ogóle lub prawie w ogóle problemu na swoich telewizorach. Może Panasonic "uczłowieczył" jakoś ten cały proces podnoszenia napięcia w egzemplarzach produkowanych pod koniec 2009. Przecież we wszystkich wcześniejszych modelach napięcie też się podnosi a nikt takiego rabanu nie robił. Tak gdybam...
Ludzie kupowali te telewizory właśnie ze względu na czerń, to znaczy ze wiedzieli czego chcą, ciężko mi uwierzyć ze nie zauważyliby takiej utraty czerni jak u mnie czy tego gościa
Panasonic 11G/12G black levels have seemingly doubled over night? - Page 27 - AVS Forum
Stanowisko Panasonika jest co najmniej dziwne, były pozwy zbiorowe, otarło się o odebranie certyfikatu THX a opiniotwórcze serwisy w sieci wycofywały swoje bardzo pochlebne recenzje, Panasonic twardo twierdzi że problemu nie ma. Musi chodzić o coś więcej, gdyby to był tylko soft, wydaliby po prostu nowy z "małymi kroczkami" jak w starszych modelach a nie 3 wielkimi skokami jak w naszych. Miałem już starszy model plazmy Panasonic i czerń była Ok przez ponad 2 lata, ludzie stawiają starsze, niższe modele obok 10'tek i różnice miażdżą. Ktoś tu ostro dał D... a zbiorowa naprawa po prostu byłaby droższa niż straty jakie firma poniesie w przyszłości z powodu utraty klientów takich jak ja.