TV LCD MiniLED TCL C855 - recenzja | test | opinie

Telewizor LCD MiniLED-QD TCL C855

Arek

Member
Ale w EuroAgd nie zobaczysz C855 a przeciez tutaj gadamy :)

To dlatego tyle jeździłem, jak ktoś mieszka z dala od miasta ma gorzej. Zwróćcie też uwagę że na jedną zmianę maksymalnie jest jeden pracownik który cokolwiek wie o TV , reszt jest z przypadku lub z innych działów. Tak czy siak, dla chcącego nic trudnego. Zamykając dyskusję na ten temat - nie porównujemy TV między sobą w trybach sklepowych bo po prostu nie ma to sensu, a jeśli się to dalej upowszechni to producenci dalej będą robić z nas debili.

Wyobraźcie sobie, gdyby temat kalibracji był powszechniejszy, co małymi krokami się dzieje w dużej mierze dzięki upowszechnianiu jej przez Maćka, bo chyba już w każdej sieci można kalibrację "kupić za grosika" nawet taką uproszczoną, uśrednioną na papierze. Choć tutaj wszystko zależy od powtarzalności produkcji a z nią różnie. I gdyby co drugi klient mówił sprzedawcy, proszę wyłączyć tryb sklepowy bo chciałbym porównać telewizory w trybie film to ten głos w końcu dotarłby do decydentów. Przecież to jakiś żart wciskać ludziom ustawienia dynamiczne, wystarczy przejść się na spacer gdzie są domy i nie zasłonięte okna, z daleka widać że ludziska mają ten sam tryb co Pan w sklepie miał i wypala im to gały! Nie raz znajomym , młodszym i starszym jak przestawiłem tryb na filmowy to wracali do oczojebnego bo jakieś wyblakłe te kolory były :ROFLMAO:

Arek

Member
Co tam słychać w TCLowym świecie? Coś wiemy o następcy C855 na 2025 z nowymi matrycami?
Mnie powstrzymują jednak kąty widzenia bo popularna u mnie jest skrajna leżanka na dużej sofie a z niej do TV to jakieś 30-35 stopni...

dziś natknąłem się na filmik gdzie gość zjechał B9 , z całym szacunkiem do tego świetnego TV, oczywiście głównie za wysoką cenę...

Pojechał też po wszelkiej maści recenzentach i nawet jeśli przesadził to coś w tym jest, że przy 2 krotności ceny do TCL nie broni się. Gdyby B9 był droższy od TCL o 20-30% pewnie bym się nie zastanawiał ale tak, to wolę patrzeć w stronę TCL ;)

Tymczasem jakiś miesiąc temu widziałem promkę w dużej sieci na C855 w 85" za 9999 , a teraz znów jest 10999, ale cashback się pojawił 1 tys. @kiki to cashback TCLowy czy tylko tej sieci?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Cashback jest dla członków forum.
Cena specjalna została, czyli jeszcze jest dwa w jednym - co daje rewelacyjną wartość 8 tyś

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Taka ciekawostka o firmie TCL 😁

"To nie pierwsze problemy chińskiego podmiotu. Ubiegły rok przyniósł ze sobą badania dotyczące powłok foliowych Quantum Dot stosowanych w wybranych telewizorach. Wyniki były jednoznaczne: nie znaleziono kropek kwantowych."

Przegrali sprawę, którą wytoczył Samsung. Teraz przegrali kolejną. Jak ktoś chce więcej poczytać wystarczy wbić w google.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Już w dwóch wątkach wrzucił tą wielce interesującą "ciekawostkę" :grin:
Tak, żeby nikomu przypadkiem umknęło.

W ogóle co to za pierdolety, jakieś kropki kwantowe, kłantum DOT inne pseudo afery, a uj mnie to obchodzi.
Gość żyje jakąś nieposkromioną nienawiścią i dziką urazą do TCL od początku jak pojawił się na forum.
Co byś nie napisał, ile byś testów, opinii nie nawrzucał, to i tak zawsze wytknie coś TCL.

Dwóch, trzech takich (bezrefleksyjnych hejterów) mamy na forum... co najmniej, jakby któryś kitajec wyrżnął tasakiem komuś rodzinę.
Pomyśleć, że to tylko tv...

Wracając do tematu,
Jeżeli C855 faktycznie można wyrwać za 8k, to robi się ciekawie.
Ja osobiście czekam na informacje o następcy.

czarny2807

Well-known member
Bez reklam
Zapomniałeś dodać, że mam te słabe TCL w ilości 3 sztuki w domu 😁 Oszukali miliony i tyle. Jeden z nowych modeli ma być wycofany 😂

Ostatnia edycja:

bigmaras

New member
@kiki
W USA QM851G to z tego co czytam odpowiednik u nas X955. Za wodą jednak jest większy wachlarz wielkości i jest np. 65, u nas tylko 85 i 98. Czy to definitywna rezygnacja z mniejszych czy chwilowa i może się pojawić? Czy jakieś przecieki odnośnie następcy C855 się pojawiły?

Vippie

New member
Możesz napisać coś więcej o tym TCL X11K, jak się ma do Oledów, do Bravia 9? Czy TCL poprawił procesy związane z obróbką obrazu? Jak wygląda upscaling? Jak radzi sobie z odbiciami ta matryca, czy jest to taki semi gloosy jak dotychczas, czy bardziej glossy jak LG Oled?

Borygo77

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ten x11k mnie zainteresował 😉 ale pewnie za drogi..
A review nadal brak.. Ludzie mieli opinie już wE śiErode pisać 😜

phoenix_me

Active member
Ten x11k mnie zainteresował 😉 ale pewnie za drogi..
A review nadal brak.. Ludzie mieli opinie już wE śiErode pisać 😜

X11K pioruńsko drogi. Ale na jego podstawie można będzie ocenić czy TCL poprawiło to co mnie tak bardzo raziło.
Natomiast mnie osobiście i ludzi interesuje bardziej seria QM7. Zarówno ceny jak i progres w stosunku do modeli 2024.

Vippie

New member
Ja też jestem ciekaw w kontekście niższej serii QM8K. Taka jasność 6500 Nitów wydaje się przesadzona, ale tak 2000 Nitów bez boomingu z dobrą powłoką antyrefleksyjną i dobrym processingiem to bym brał :)

Do góry