TV HD w polskiej TK Multimedia

ogluszek

New member
Brawo dla fachowców z TVP za logo stacji i malutki znaczek "ograniczeń wiekowych".Cymbały z TVN i POLSATU niech pójdą po rozum do głowy i zmiejszą trochę te świecące latarnie w rogach!!!

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
W Inowrocławiu też zameldowały się kanały TVP1 i TVP2 HD. Jest także podwójnie Polsat Sport Extra - drugi z kropką. Może faktycznie tak jak jest napisane na portalu Media2.pl będzie ten kanał w HD.

Co do samej jakości kanałów TVP w HD to coś cieniutko....dodam, że w DVB-T też szału nie ma, także to raczej wina nadawcy a nie MM.

Snakeee

New member
Bez reklam
Co do samej jakości kanałów TVP w HD to coś cieniutko....dodam, że w DVB-T też szału nie ma, także to raczej wina nadawcy a nie MM.

Jeśli wg. władz TVP kanały TVP1 HD oraz TVP2 HD mają jakość HD to ja jestem papieżem.
W HD to jest jedynie znaczek!!! Gołym okiem widać, że oni materiały mają nagrywane w SD, stwierdzam to oglądając Teleexpress, ciekawy jestem jak będą wyglądać Wiadomości lub jakiś znany serial produkowany przez TVP. Jeśli tak będą wyglądały mecze to już wolałem jak prawa do Mistrzostw Europy posiadał Polsat, na ich Polsat Sport HD to był żyleta obraz!!!

AKTUALIZACJA:
Leci teraz jakiś serial GALERIA, to od razu widać że jest materiał w HD. Wygląda przyzwoicie.
Wychodzi na to że będziemy mieli taki misz-masz, część materiału to będzie skalowanie do HD a część prawdziwe HD.

Ostatnia edycja:

Bartek_PLRZ

New member
Ja dzisiaj się skusiłem i wykupiłem sobie ten pakies Sport HD. Oczywiście te kanały TVP to taki misz masz, ale i tak o wiele lepsza jakość niż to com teraz oglądał. Ponadto cieszy mnie TVP Sport, bo nudziło mnie przełączanie na analog. A i powiem, ze aktywowałem pakiet przez dekoder, czego zrobić wcześniej nie mogłem. Dziękuję

krzylosiak

New member
Pewniakami co do oryginalnego HD są te programy które pojawiają się na antenie TVP HD.....reszta to niestety przeskalowane SD.Ktoś tu pisał dzisiaj że czeka na wieczorne wydanie wiadomości......niestety oglądałem te o godzinie 12 i to typowe przeskalowane SD :(.

ogluszek

New member
Ja dzisiaj się skusiłem i wykupiłem sobie ten pakies Sport HD. Oczywiście te kanały TVP to taki misz masz, ale i tak o wiele lepsza jakość niż to com teraz oglądał. Ponadto cieszy mnie TVP Sport, bo nudziło mnie przełączanie na analog. A i powiem, ze aktywowałem pakiet przez dekoder, czego zrobić wcześniej nie mogłem. Dziękuję
Jaki jest skład tego pakietu co wykupiłes bo ja tez go mam a za cholere nie moge ustalic jakie tam będą kanały?Cała MM:lol:. Jest TVP HD i ORANGE SPORT...TVP HD bez ORANGE....TVP HD I POLSAT EXTR. HD ...czy POLSAT EXTR. HD bez TVP HD....TVP1 HD i TVP HD2 HD na stałe czy po olimpiadzie zapieprzą? Sprzedają kota w worku

Snakeee

New member
Bez reklam
SATKurier.pl / DVB-T / TVP1 HD - MUX1 i TVP2 HD - MUX3: jakie problemy?

Bitrate z MUX-a lekka załamka.

Operatorzy satelitarni i sieci kablowe, jeśli mają dostęp do transmisji światłowodem od TVP, otrzymają tą drogą przekaz o stałej jakości 12 Mbit/s (obraz + dźwięk + dodatki - łącznie) i w jaki sposób będą go retransmitować - zależy już tylko od nich i dostępności wolnych pojemności (można spodziewać się, że na satelicie w ramach platform jakość nie będzie aż tak wysoka z uwagi na skromne możliwości wysupłania pojemności).

MM ma taki dostęp? Ktoś się orientuje?

B

burz

Guest
Panowie, zaraz mnie cholera strzeli! Pojawiły się dziś TVP1 i 2 w HD, ale za diabła nie mogę ich dodać do utworzonej listy moich kanałów. W instrukcji tego pier.. modemu nic nie ma!
Pytanie: jak dodać nowe kanały z listy ogólnej do swojej listy? Dekoder STB HD 3830CD kablówka Vectra

Ostatnia edycja:

gather_pl

New member
@thommy18 - jak wyłączysz i włączysz ponownie dekoder lub podłączysz do neta (jeżeli masz zewnętrzny modem) to lista na pewno się zaaktualizuje

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
Oglądam właśnie TVP1 HD, jest transmitowany koncert w Opolu. Według mnie jakość naprawdę bardzo dobra. Wydaje mi się, że lepiej niż na TVP HD. Z tym, że na TVP HD dźwięk DD5.1 lepiej brzmiący.
Porównywałem jakość TVP1 HD z MM z jakością w Cyfrze plus u sąsiada. Odniosłem wrażenie, że u mnie jest ciut lepiej, ale u mnie Plazma 50" Panasonic a u sąsiada 47' LCD LG.

krzylosiak

New member
Oglądam właśnie TVP1 HD, jest transmitowany koncert w Opolu. Według mnie jakość naprawdę bardzo dobra. Wydaje mi się, że lepiej niż na TVP HD. Z tym, że na TVP HD dźwięk DD5.1 lepiej brzmiący.
Porównywałem jakość TVP1 HD z MM z jakością w Cyfrze plus u sąsiada. Odniosłem wrażenie, że u mnie jest ciut lepiej, ale u mnie Plazma 50" Panasonic a u sąsiada 47' LCD LG.
Właśnie wróciłem z pracy i mam okazje trochę dokładniej się przyjrzeć.Dzwięk na TVP 1 HD to jakaś porażka.....nawet moja córka zauważyła że coś jest z nim nie tak....skompresowany chyba do granic przyzwoitości,natomiast na TVP HD a leci to samo...czyli Opole,piękny głęboki dzwięk Dolby Digital.Obraz na obu kanałach taki sam...czyli b.dobry.....jedynie zauważyłem że parę razy "zakratkowało" i to tak na dłuższą chwilę
Aktualizacja: Jednak obraz na TVP 1 HD sporo lepszy....na TVP HD zaczeła normalnie pikseloza wyłazić przy dynamicznej kamerze

Ostatnia edycja:

marciniozo

Well-known member
Bez reklam
No właśnie, dźwięk na TVP1 HD jakiś coś nie tak...jednak nie wydawało mi się no i nie jest DD5.1 tylko 2.0. Co do obrazu to na TVP HD też bardzo dobry, ale wydaje mi się, że na TVP1 HD jakby lepszy...
U mnie żadnych zakłóceń co do obrazu. ( no chyba, że coś przegapiłem jak byłem w kuchni zajrzeć do lodówki po wiadomo co....)

Ostatnia edycja:

krzylosiak

New member
No właśnie, dźwięk na TVP1 HD jakiś coś nie tak...jednak nie wydawało mi się no i nie jest DD5.1 tylko 2.0. Co do obrazu to na TVP HD też bardzo dobry, ale wydaje mi się, że na TVP1 HD jakby lepszy...
U mnie żadnych zakłóceń co do obrazu. ( no chyba, że coś przegapiłem jak byłem w kuchni zajrzeć do lodówki po wiadomo co....)
TVP HD = DD 5.1,TVP 1 HD = jakaś ściema ;)..na tym pierwszym 384 kbps podaje moja Yamaha .....natomiast TVP 1 HD 192 kbps....ale wydaje się że jest na poziomie 46 kbps(jak kiepskiej jakości stacje internetowe)

Ostatnia edycja:

romek46

Klub HDTV.com.pl
VIP
A u mnie w Szczecinie obraz tnie się wielokrotnie częściej niż wcześniej (również w czasie transmisji z Opola zaobserwowałem to kilkanaście razy), dochodzą chwilowe zaniki obrazu (czarny ekran) i dźwięku i to nie tylko na nowych kanałach ale i np. na Polsacie Sport HD i TVP HD. Jak się nie tnie to obraz jest bardzo dobry. Mam nadzieję, że to tylko chwilowe i wymaga regulacji a nie w wyniku "zapchanego łącza".

Do góry