Bardzo wieli moich znajomych już czeka na koniec swoich umów i przechodzi na DVB-T.
Zaraz ktoś się odezwie, że DVB-T to lipa, że mało kanałów, nie ma tematycznych.
To prawda. Ale jest to alternatywa dla bardzo wielu osób.
Dla bardzo wielu ludzi telewizja to tylko dodatek, bez którego się żyje.
Tysiące ludzi na to czeka.
A jeśli do DVB-T dołączona zostanie jeszcze TV Trwam, to już tylko ostatnie lebiegi zostaną w analogowej kablówce, bo np. w Multimedii starsze osoby biorą analogową kablówkę często głównie dla TV Trwam.
Analogową kablówkę posiada jeszcze ze 3 mln abonentów we wszystkich kablówkach w Polsce. Bo wszystkich abonentów kablówek (razem z DTV) jest 4,97 mln.
Operatorzy chcą ich przekonać do przejścia na DTV lub pozostania w analogu, a klienci zaczynają po prostu myśleć i w ogóle rezygnują z płacenia abonamentu za TV (nie przedłużając umów).
-------------------------------------------------------------
Po co płacić za 100 kanałów, skoro ogląda się realnie max. 15 - 20.
Oprócz ekranu TV jest jeszcze ...
robota, szkoła, rodzina, znajomi, hobby i czas wolny ... nie zawsze spędzany przed telewizorem.
W darmowej DVB-T będzie docelowo około 20 - 22 kanałów za friko (to ciągle ewoluuje i się zmienia).
Jeśli komuś nie zależy na : ligach piłkarskich, bajkach dla dzieci, zachodnich kanałach dokumentalnych ... to wybierze darmowe DVB-T.
Albo zostanie nakręcony przez naganiacza z kablówki (który ma prowizję od złapanego łebka) i "cudowny dekoder" z abonamentem na 24 m-ce zostanie mu wciśnięty nawet bez mydła.

------------------------------------------------------------
Pamiętajcie ... na tym forum też są wynajęci naganiacze, klaskający dla operatorów kablówkowych.
Ich zadaniem jest powstrzymywać i opóźniać odpływ klientów do darmowej DVB-T lub choćby do N-ki, która jest dużo tańsza od DTV w kablówkach i ma masę kanałów HD w swoich pakietach i to bez dopłat
(w odróżnieniu od Multimedia czy UPC).
-------------------------------------------------------------
I na koniec ...
okres wypowiedzenia na TV to aż 90 dni.
Robię to w styczniu 2013 i od 30 kwietnia 2013 mogą mnie cmoknąć w pompkę.
Testowo podłączałem DVB-T. Akurat u mnie odbierają wszystkie trzy darmowe MUX-y.
Z jakością kanałów SD to DTV zostaje w tyle za DVB-T. Już nie mówię jakości w analogowej kablówce, bo to żenada.
Mnie już na żadne umowy na TV nikt nie złapie.