toshiba 42xv635DB
Witam wszystkich!
Chce sie podzielic z wami moja opinia na temat toshiby 42xv635DB.
Przepraszam za brak polskiej czcionki
Otoz moja sytuacja odnosi sie rynku w Angli ale produkt byl skladany w Polsce.
Pierwszy tv ktory kupilem byl LG 42LH3000 w Tesco (499£). Po konkretnym przetestowaniu odkrylem 4 dla mnie powazne wady w tym telewizorze:
a) przy odbiorze DTV kanalow BBC zaklocenia nie pozwalaly ogladac programu (wczesniej przy odbiorze DTV z malego pudelka wszystko bylo ok)
b) wieczorna cisza glos ustawiony na 1,2 szelest dochodzacy z glosnikow mnie dobijal, jak ja to zauwazylem to potem skupialem sie tylko na tym, dramat.
c) ogladajac mecz pilki noznej albo grajac w pro evo soccer pionowe pasy na tle boiska (tez dramat jak sie na tym skupic)
d) ostatnia rzecz, sprawdzajac tv pod katem martwych pikselow odnalazlem 3 martwe w lewym dolnym rogu ekranu... ufff
Nigdy wczesniej nie mialem kontaktu z LCD i wszystkie te moje wady udalo mi sie znalesc na tym forum u innych osob ktore posiadaja ten sam model tv, wiec postanowilem zakonczyc przygode z tym tv oddajac go do sklepu( i tu szacuek dla dzialu klienta w angielskim tesco: zrefundowali cala kwote bez problemu) i nie mam zamiaru wracac do LG.
Idac dalej wertowalem forum i internet (cenowo) w poszukiwaniu innego LCD (ale to jescze przed oddaniem LG) i odnalazlem Toshibe 42xv635DB w sklepie Comet(599£) wiec po opiniach zdecydowalem sie na ten tv.I tu niespodzianka w sklepie sprzedawca zaoferowal mi ubezpieczenie na telewizor za 160£ na 3 lata (jak mi np. spadnie ze stolika,rysy na ekranie itp,itd co kolwiek mi sie nie spodoba to pokrywa to ubezpieczenie) na poczatku powiedzialem nie dziekuje ale obnizili mi cene tv o 50£ wiec pomyslalem sobie ze chyba warto. Kupilem przywiozlem podlaczylem i tescik:
a) toroche buczal z tylu ale z przodu raczej nie slyszalne
b) troche zawiodlem sie ostroscia obrazu nawet przy ustawieniach gilika
c) dwa nie do konca dzialajace piksele (ne swiecily sie na czerwono, a na bialym tle to na niebiesko)
I tyle, wiec juz calkiem obrazony

pojechalem do Cometa wymienic ten telewizor na ten sam bo w sumie bylem bardzo z niego zadowolony (duzo lepsza jakosc obrazu niz w LG).
Uff, i tu serwis Cometa mnie nie zawiodl (przez pierwszy rok wymieniaja tv na nowy w przypadku nawet 1 martwego piksela Toshiba dopuszcza mozliwosc kilku martwych wedlug normy ISO) i wymienil mi tv na nowy przy czym mialem ze soba laptopa z programem Nokii do sprawdzania matrycy wiec sprawdzilem ten nowy tv przy nich i jest bez wad.I tu mocne zdziwienie przy podlaczeniu go w domu:
a) buczenia z tylu tv brak
b) matryca super (to juz wiedzialem ale sprawdzilem jeszcze raz)
c) mocno zdziwiony jakoscia obrazu w porownaniu do tej Toshiby co mialem wczesniej,
bez ustawien giglika obraz super ostry i ze 2 razy lepszy od poprzedniej Toshiby, dziwne.
Nie wiem zupelnie co o tym myslec, teraz jestem bardzo zadowolony (software w tej nowej Toshibie ten sam co w poprzedniej)
Uff...koncze juz. Aha moze komus przyda sie Batch number tej serii:
Batch number: PTA0014868
I jeszcze dwie rzeczy:
a) jezeli obraz sam sie nie przelacza z 4:3 na 16:9 to mozna to zmienic w opcjach
Automat. format wl.
Rozciaganie formatu 4:3 wl.
b) ta funkcja Active Vision M100 faktycznie dziala, sprawdzilem to programem Pixel Analizer, mozecie go znalesc w internecie za friko.
Mam nadzieje ze ten przydlugi tekst jest chociaz troche przydatny przy wyborze tv, szczerze polecam Toshibe przynajmniej duzo lepsza od LG.
Piotr.
P.S. i odziwo brak tych pasow przy ogladaniu meczu czy graniu w gre i nie traci tez tak bardzo na czerni jak oglada sie pod kontem, naprawde jestem mocno zdziwiony...