moja opinia po doświadczeniach z pasywnego 3D w modelu 55LM860v:
Konwersja 2D-3D świetna i oczywiście dopiero na materiale wysokiej rozdzielczości można zobaczyć jak dobra jest to technologia. Choć konwertowane programy w TV lub filmy w necie też się miło ogląda w 3D ale to nie jest to samo. Co do samego 3D (bez konwersji) to mój brat który ma problemy z dostrzeganiem przestrzenności (jakieś zaburzenia wzrokowe i np w kinie na filmie 3D nie dostrzega efektu) powiedział że dopiero na tym modelu dostrzegł efekt 3D, oglądał kila LG różnych serii i nic, a sam ma serie 6.
Jeżeli chodzi o pasywne 3D to mogę polecić ten model z czystym sumieniem. Nawet co do kątów byłem zaskoczony bo fakt że telewizor mam ustawiony na wysokości oczu jak siedzę, ale naczytałem się że trzeba siedzieć bardzo na wprost do telewizora, a okazało się że oglądaliśmy 14GB bluray 3D z DTS (przez USB TV puścił to bez zająknięcia) i siedzieliśmy jakieś 1,5-2m od siebie i obraz jest szklanka. Dopiero jak się mocno przesunąłem lub wstałem to zaczął się rozmazywać. Tak więc ważne aby TV był mniej więcej na wysokości głowy bo problem jest bardziej z "góra dół" (choć też nie jest źle) ale nie trzeba siedzieć centralne przed np. 2 osoby bardzo blisko siebie. Można się wygodnie rozsunąć i cieszyć się wyraźnym obrazem przez cały film, w pierwszej lokalizacji jak go przywiozłem to stał nawet 30-40cm powyżej głowy i też było dobrze, obraz zaczyna być niewyraźny np jak patrzymy na telewizor z góry no ale wiadomo że np. pozycja stojąca nie jest do oglądania filmów 3D
Co do rozdzielczości, bo jest wiele dyskusji na temat 3D pasywne i aktywne że na pasywnym jeż niższa rozdziałka to jest do dupy tylko czy ktoś oglądał film bluray 3D na pasywnym 3D i miał zastrzeżenia do jakości? Rozumiem że wiele osób jest tylko teoretykami. Bo ja wcześniej nie miałem 3D ale filmy 1080p lub 720p to był dla mnie standard i bardzo dobrze wychwytuję słabszą jakość materiału więc myślałem że naprawdę na tym pasywnym 3D będzie to słabiej wyglądało. Co się okazało bluray w 3D jest naprawdę świetnej jakości i efekty są niesamowite. Proponuje najpierw obejrzeć taki film, a potem się wypowiadać że mniejsza rozdziałka to obraz do dupy. Teraz jak już z tym obcuje to uważam że to czysta propaganda, nawet jeżeli rozdzielczość jest gorsza (choć np z 2m niedostrzegalna) niż pełne full HD to człowiek skupia się efektach filmu i w ogóle tego nie zauważa a obraz nadal jest żyleta

Jeżeli tak wygląda "gorsze" bo pasywne to ja jestem za gorszym. Obejrzałem 2 filmy pod rząd, ponad 4 godziny i to była czysta przyjemność, żadnych zastrzeżeń do obrazu i komfortu oglądania, a po 15min aktywnego u znajomych zdejmuję okulary bo nie daje rady. Takie są moje odczucia i może ktoś powie że subiektywne, ale takie same odczucia ma również moja żona oraz paru znajomych które oglądało u nas ten TV a mają w domu aktywne 3D.