Moim zdaniem pasek też jest mniej widoczny ale nadal jest. Przy jasności poniżej 80 jest ledwie dostrzegalny, u mnie pomogło to na jaśniejszy dolny pasek w full screen.U mnie to nie występuje - widać zależne od urządzenia.
Odpaliłem pare płyt i tak: jest na pewno jakaś poprawa co do eARC - w kilku przypadkach, gdzie miałem ciszę, już jest dźwięk i brzmi poprawnie. Odtwarzacz mam ustawiony tak, ze wysyła nieskompresowany Atmos/DTS - no i do soundbara ten Atmos nie dociera (nie ma ciszy - TrueHD które jest "pod spodem" działa). Dźwięk jest dużo cichszy niż inne formaty czy nawet audio w menu. Nie wiem jak DTS:X - mam ze dwie płyty z takim audio i nie chciało mi się wczytywać w pudełka które to. Jakieś dziwne przełączanie źródeł o którym pisałem kiedyś już nadal występuje.
Także jest jakiś tam postęp, ale biorąc pod uwagę ze większość nowych wydawnictw ma dźwięk Atmos, to nieprzepuszczanie prawidłowo tego sygnału po eARC jest mega porażką (oczywiście soundbar wpięty bezpośrednio w odtwarzacz już tego Atmosa dostaje).
Ten jasny pasek jakby mniej rzucający się w oczy zrobił?
Co do dźwięku się nie wypowiem bo u mnie wszystko przez ampli leci. Swoją drogą ciekawe, czy charczący Atmos w TV poprawili.