wieo: ja mam ten telewizor od paru miesięcy i nic mi się nie wypaliło, ale dodam, że raczej często zmieniam kanały, więc trudno mi coś wróżyć na przyszłość.
A teraz taka mała garść informacji odnośnie zapotrzebowania na prąd tego telewizora, akurat udało mi się pożyczyć od kumpla miernik i zrobiłem kilka testów, może komuś to się przyda
Więc telewizor był testowany przez około 2 tygodnie, wszystkie ustawienie raczej standardowe (a przynajmniej te najczęściej były używane), najczęściej leciała kablówka UPC, ale też oglądanie fotek przez USB i filmów z kompa przez HDMI się zdarzało. Cały czas był aktywny inteligentny sensor z ustawieniem na maksymalną oszczędność (tak po prostu mam cały czas ustawione), pokój mam z oknem od strony wschodniej, więc jest tak średnio jasny. No to tyle odnośnie warunków i ustawień, a wynik jest taki:
4216 Wat przez 39 godzin, czyli średnio nieco ponda
108 Wat w ciągu godziny.
Zrobiłem też testy na jednokolorowym ekranie przy różnych trybach oszczędzania. Obraz wyświetlałem z komputera przez HDMI za pomocą spreparowanych pełnoekranowych stron HTML i wyniki są takie:
1. Dla białego (#FFFFFF) tła, tryb oszczędzania:
- wyłączony: 327 W,
- minimalny: 265 W,
- średni: 205 W,
- maksymalny: 143 W.
2. Dla czarnego (#000000) tła, tryb oszczędzania:
- wyłączony: 71 W,
- minimalny: 66 W,
- średni: 60 W,
- maksymalny: 56 W.
3. Dla szarego (#808080) tła, próbowałem uzyskać taki kolor jak boczne pasy przy 4:3, ale wyszedł nieco jaśniejszy, a bardziej nie chciało mi się bawić, tryb oszczędzania:
- wyłączony: 260 W,
- minimalny: 212 W,
- średni: 166 W,
- maksymalny: 118 W.
Tu już testów dla inteligentnego sensora nie robiłem, bo uznałem, że to trochę mija się z celem przy krótkim teście, a kolejnych 2 tygodniowych pomiarów nie chciało mi się już robić, tym bardziej, że kolega już marudzi o zwrot miernika.
Myślę, że można przyjąć podane przez producenta średnie zapotrzebowanie na energię 170 W (no maksymalnie 200 W) przy wyłączonym oszczędzaniu, natomiast mi przy inteligentnym sensorze ustawionym na maksymalne oszczędzanie wyszło 108 W, to zapewne pozostałe tryby (średni i minimalny) z tym sensorem pewnie gdzieś by oscylowały między tymi wartościami.
Podsumowując: ten mój pomiar raczej potwierdza to, iż plazmy nie są tak prądożerne jak je niektórzy malują, no chyba, że ktoś wyświetla cały czas bardzo jasne obrazy.