Cześć.
Przeczytałem kilka pierwszych stron tego tematu i się uśmiałem.
Paru kolesi prowadzi otwartą wojnę na temat wyższości innych marek telewizorów plazmowych innych niż LG. I na siłę próbują obalić teorię kolegi, który kupił plazmę ze stajni LG próbując mu wmówić że zrobił największy błąd w swoim życiu.
Powiem tak....tytułowe pierdu, pierdu.....
Ludzie bawicie się w niuanse, które jest w stanie zauważyć 5-ciu na 100 użytkowników.
Konkurencja w branży elektroniki jest tak silna że żaden z czołowych producentów, którego marka jest rozpoznawalna nie może sobie pozwolić na wypuszczenie "bubla", który znacząco będzie odstawał od pozostałych. Każda marka specjalizuje się w jakiejś dziedzinie (tzw. produkt reprezentacyjny), gdzie dzięki temu produktowi będzie kojarzona jej nazwa (np. w plazmach to będzie Panasonics).
Powiem tak, nie ma co się spuszczać, dla kogoś kto przesiada się z CRT i sygnału analogowego, na nowoczesną plazmę czy LED na dodatek w sygnał cyfrowy a nie dajboże HD, będzie to szok jakościowy. I nie ważne czy to będzie plazma "P","S" czy "L". Taki zwykły Kowalski nie rozróżni i nie będzie widział tych niuansów o które tutaj się spieracie.
Na dowód tego powiem tak. Ja jestem tym Kowalskim, przesiadłem się z CRT 26" na plazmę 50" stajni LGPM4700 (prawdopodobnie to samo co PA tylko z 3D) i jak podłączyłem HD to od paru dni nie mogę się nadziwić. A ja mam już dodatkowo w domu 32" Philipsa Full Led 5605H i powiem szczerze, plazma wymiata i to nawet na sygnale SD.
To tak pokrótce aby ostudzić "szpecjalistów" od niuansów obrazu i dźwięku....
Widzę, że niektórzy mają jakieś problemy ze sobą.....chyba.
Człowieku o czym Ty mówisz?, jacy koneserzy, jacy specjaliści na forum?.
APEL DO ADMINA!.
Jeśli to forum i strona są przewidziane dla ekspertów TV i wszystkim co z nimi związane to to forum powinno zostać zamknięte z dostępem tylko dla w.w.
Ja myślałem, że to forum ma służyć pomocą dla wszystkich którzy chcieliby się czegoś dowiedzieć odnośnie nowoczesnych urządzeń RTV i Audio i wszystko co z nimi związane.
Poza tym ta rozmowa nie ma dłużej sensu, niektórzy tutaj są święcie przkonani że "moje jest mojsze i amen". A z takimi się nie dyskutuje.
Poza tym odnosząc to na inny poziome zawsze będą zwolennicy Mercedesa, VW, Toyoty, Hyundaia itd, to się nazywa demokracja i wolny rynek, jakby wszystkich przekonać że przysłowiowy Mercedes (czyt. Panasonics) i tylko jego warto kupować a np. Hyundai (czyt LG) to "szajs" to byśmy widzieli na ulicach 99% różnej maści Mercedesy, na całe szczęście tak nie jest. Jakie byłoby to smutne życie.....
bla bla bla same bzdury jakiegoś oszołoma
witam,
ja mam pytanie trochę z innej beczki, czy macie podłączone kino domowe do tego telewizora? chodzi mi o to, aby oglądać telewizję z dźwiękiem z głośników z kina domowego.
Telewizor ma połączony z kinem (samsung) kablem HDMI, ale niestety dźwięku brak.
Miał ktoś z WAS podobny problem???
.......................... i w pewnym sensie sprzedają dwa razy to samo.
No widzisz właśnie chciałbym porównać, problem w tym z mój TV jest w domu, a ja od domu jestem oddalony o ponad 500kmCo do wcześniejszego stwierdzenia to
a co do cytowanego ................... to nie rozumiem tzw. "skrótu"
PS.
- to nie są przyciski lecz ich ikony, przyciski są pod spodem obudowy
- "chyba lepiej ......" - chyba stanowi bardzo dużą różnicę i nie jest wyznacznikiem "absolutnej prawdy"
A zresztą co będziemy tu pianę bili, może podrzuciłbyś jakąś fajną swoją kalibrację czyli ustawienia obrazu na Ekspert - 20 pkt - poćwiczymy na tym TV
................Co do kalibracji to mogę podrzucić jak wrócę, ale podpowiem abyś poszukał DVD Essentials albo użył tego AVS HD 709 - Blu-ray & MP4 Calibration
Witam wszystkich.
Od czterech dni jestem posiadaczem LG 50PA5500 ( z tego co wiem róźni się od 5600 brakiem jednego złącza HDMI i błyszczącą obudową). Zastapił on Philipsa LCD 42PFL5604. Powiem szczerze że jestem "troszkę" rozczarowany LG. Po pierwsze lustro- no kurcze... lustra to ja mam w przedpokoju, w salonie to mi tak średnio na nim zależało.. TV w słoneczny dzień odbija dosłownie wszystko- Philips pod tym względem był o niebo lepszy. Na szczęście 80% czasu przed TV spędzam po 19tej
Drugi problem- biel, a raczej jej brak- jeśli zajmuje wiekszą część ekranu to.. no to jej nie ma- jest szaro szaro szaro.... Moje ustawienia obrazu sa bardzo zbliżone do tych z wcześniejszych linków, zresztą ciągle próbuję coś zmieniać- nic to nie daje. Szarość mnie ogarnia- znowu Philips górą....
Źródło obrazu- dekoder nki, DVD Pioneer oraz PS3.
Teraz trochę plusów- czerń- no nareszcie jest!!! LCD nawet się nie zbliża. Smużenie, a raczej jego brak no i ogólnie bardzo naturalny obraz. Teraz już rozumiem co to znaczy że LCD wypala oczy
Jesli tylko uda mi się uzyskać białą biel- będę bardzo zadowolony (jestem otwarty na sugestie). Na chwilę obecną ocena 6.5/10
Co do samego LG, kiedy odkryto Tweak wszyscy zaczęli się zastanawiać dlaczego LG fabrycznie nie dokonała tej kalibracji, oczywiscie przesadzam piszac ze sprzedaja to samo ale jest to dziwne szczególnie jak okazało się ze tegorocznym modelom już czerni tym sposobem poprawić się raczej nie da.