Dziekuje za odpowiedz
!
A czy to prawda ze tv sobie nie radzi z filmami mkv ?
I pytanie,
Jakosc obrazu: sony 905a czy philips ?
Bardzo dziekuje za odp.
Witam uprzejmie ,
Ponieważ "wywołałeś" mnie do odpowiedzi na trudne pytania , odpowiem w ten sposób ;
jestem zwykłym użytkownikiem tego szacownego Forum , dlatego trudno mnie jest odpowiedzieć
bardzo rzeczowo , gdyż nie "param się" zawodowo pracą w serwisie sprzętu audio -video .
Moim , skromnym zdaniem rzeczywiście z niektórymi filmami w MKV telewizor Philips 46PFL9707S/12
sobie nie radzi . Jest to prawda.....Nie obsługuje DTS.
Również telewizory firmy Sony z W905A nie radzą sobie ze wszystkimi filmami MKV, ale firma Sony pracuje nad tym tematem i zapewne szybko się poprawi w tym
temacie .Obsługuje DTS.(chodź jeszcze raczkuje)
Na drugie pytanie odpowiedź jest dla mnie niezmiernie trudna. Płynność moim subiektywnym zdaniem
ma lepszą telewizor firmy Sony z serii W905A( w żadnym wypadku nie występuje efekt "teatru") , dźwięk zdecydowanie lepszy ma telewizor firmy Philips
46PFL9707S/12 - ten element nie podlega żadnej dyskusji , czerń niedościgniona w telewizorze Philips,
tutaj telewizor firmy Sony również przegrywa , bo nie ma tak"głębokiej czerni". W plastyczności obrazu ,
o ile parametry obrazu są prawidłowo ustawione (dotyczy to telewizora firmy Sony serii W905A)
to moim zdaniem telewizor firmy Sony minimalnie wygrywa .Telewizor Philips ma bardzo dobrą,matową
matrycę 10 bitową firmy Sharp , która według producenta powinna przepracować > 50000 godzin ,
ma filtr Moth Eye . Trzeba uważać jednak aby palcami jego nie dotykać , bo później trudno usunąć
ślady po nich . Firma Sony montuje w serii W905A matryce dwóch producentów tj. dobre lub bardzo
dobre matryce 10 bit. firmy Samsung , które powinny przepracować co najmniej 30000 godzin.
Niestety te matryce nie są matowe . Drugim producentem matryc do telewizorów firmy Sony serii W905A, jest młoda firma YoungLighting z
grupy Coretronic . Jest to firma z Tajwanu , która specjalizuje się w produkcji modułów .O jakości
matryc tej firmy nic bliżej napisać nie mogę , bo produktów tej firmy nie znam.Też nie jest matowa.
Zaletą telewizora Philips jest tylne , pełne podświetlenie fotodiodami matrycy . Również należy wspomnieć o
wspaniałym Ambilight , do wieczornego oglądania , przy jego ciepłym , białym kolorze.Szkoda , że
Ambilight nie mają telewizory firmy Sony serii W905A. Telewizory firmy Sony mają podświetlanie matryc
tzw. krawędziowe. Diody są ułożone w pionie po lewej i prawej stronie ekranu .Choć zastosowano
dobry dyfuzor , istnieje możliwość(ryzyko) nierównomiernego podświetlenia matrycy.
Oba telewizory mają słabe kąty widzenia .(ale z tym można żyć)
Pozdrawiam,

accu
:kom: