Telewizor firmy LCD firmy Philips 46PFL9707 -

khad

New member
Czy ktoś zetknął się w tym tv z problemem "pierdzenia" głośników przy zmianie sygnału (np. kanałów) pomiędzy HD i SD?
Do tv podłączony jest tuner UPC po HDMI. W momencie przełączania kanałów pomiędzy HD i SD następuje jakby sprzężenie o niskim dźwięku w głośnikach.
Niestety aktualizacja oprogramowania (co według serwisu miało pomóc) nie dała nic...

khad

New member
A i jeszcze jeden problem:
telewizor (9707) po rozpakowaniu grał naprawdę beznadziejnie, dopiero po kalibracji obraz zrobił się jak żyleta - naprawdę rewelacyjny i to niezależnie od źródła...
...do czasu, aż UPC przywiozło moduł CI+. Po przełączeniu ze zwykłego dekodera UPC na kartę UPC CI+ obraz zrobił się szaro-bury... wróciliśmy więc do dekodera standardowego. Wygląda na to, że tunery DVB kabłówki wbudowane w tego Philipsa to jakaś porażka.

accu

New member
Bez reklam
A i jeszcze jeden problem:
telewizor (9707) po rozpakowaniu grał naprawdę beznadziejnie, dopiero po kalibracji obraz zrobił się jak żyleta - naprawdę rewelacyjny i to niezależnie od źródła...
...do czasu, aż UPC przywiozło moduł CI+. Po przełączeniu ze zwykłego dekodera UPC na kartę UPC CI+ obraz zrobił się szaro-bury... wróciliśmy więc do dekodera standardowego. Wygląda na to, że tunery DVB kabłówki wbudowane w tego Philipsa to jakaś porażka.

Witam uprzejmie,

Niech UPC wymieni moduł CI , bo może jest uszkodzony , najlepiej na moduł CI CONAX TECHNICRYPT CX TECHNISAT lub firmy SMIT.
Mam ten drugi od czerwca 2012 r. i działa bezbłędnie:) , choć nie w sieci UPC , ale również w sieci
kablowej .
Co to znaczy cytuję "obraz zrobił się szaro-bury" ?
BTW, bramka dla Chelsea w 93 minucie spotkania z Benficą strzelona przez Ivanovic'ia . Jestem kibicem , więc nie mogłem się powstrzymać .(2:1 wygrywa Chelsea)

Pozdrawiam,:)
accu
:kom:

Ostatnia edycja:

khad

New member
Ale używasz tego modułu ze swoim 32PFL9705H/12 jak mniemam (a nie z 9707)?
UPC ma tylko swoje moduły CAM, albo taki bierzesz, albo dekoder. Moduł był nówka sztuka. Taki topowy tv powinien sobie poradzić z ładnym dekodowaniem, tym bardziej, że sygnał był b.mocny, a tu obraz się zrobił jak za b. dawnych lat: zniknęły naturalne kolory, zniknęła pełna ostrość, obraz się zrobił przytłumiony, przyszarzony. Bez prównania do zwykłego dekodera UPC...
Najbrzydsze jednak są te dźwięki przy przełączaniu sygnału pomiędzy SD i HD (przy podłączonym dekoderze UPC po HDMI)... porażka jakaś z tym tv pod tym względem.

accu

New member
Bez reklam
Ale używasz tego modułu ze swoim 32PFL9705H/12 jak mniemam (a nie z 9707)?
UPC ma tylko swoje moduły CAM, albo taki bierzesz, albo dekoder. Moduł był nówka sztuka. Taki topowy tv powinien sobie poradzić z ładnym dekodowaniem, tym bardziej, że sygnał był b.mocny, a tu obraz się zrobił jak za b. dawnych lat: zniknęły naturalne kolory, zniknęła pełna ostrość, obraz się zrobił przytłumiony, przyszarzony. Bez prównania do zwykłego dekodera UPC...
Najbrzydsze jednak są te dźwięki przy przełączaniu sygnału pomiędzy SD i HD (przy podłączonym dekoderze UPC po HDMI)... porażka jakaś z tym tv pod tym względem.

Witam uprzejmie ,
Tak , używam tego modułu z telewizorem firmy Philips 32PFL9705H/12 , czasem jak korzystam z "kineskopowego" telewizora firmy Philips 28PW9617/58 ,
to wyciągam samą kartę chipową z modułu CI i wkładam do dekodera zewnętrznego firmy Technisat.
Obraz w telewizorze "kineskopowym" firmy Philips "bajka".
Napisz jakie dźwięki się są słyszalne podczas przełączania kanału SD na kanał HD przy podłączonym
dekoderze zewnętrznym . Pierwszy raz się z tym problemem spotykam . Trzeba skontaktować się
z BOK firmy Philips , czy z serwisem firmy Philips w Radomiu i przedstawić szczegółowo problem .
Również nawiązać kontakt z operatorem telewizyjnym i internetowym UPC i przedstawić problem
z modułem , czy dekoderem zewnętrznym .(dotyczy dźwięków przy przełączaniu kanałów SD na HD)
Jaką masz wersję oprogramowania zainstalowaną w telewizorze?
Moduł CI , choć "nówka" też bywa uszkodzony , dlatego nie można zwalać od razu winy na telewizor .
Telewizor Philips 46PFL9707S/12 jest na liście certyfikowanych telewizorów , sprawdzałem na stronie internetowej UPC.

accu

Ostatnia edycja:

khad

New member
Też sprawdzaliśmy, że jest certyfikowany przez UPC, zanim gość przyjechał i co z tego, skoro on z tym modułem działa fatalnie...
Wersję oprogramowania sprawdzę, może coś nowego wymyślili, ale ostatnia aktualizacja nic nie pomogła, a według serwisu miała pomóc.
Z resztą serwis zawsze twierdzi, że to oprogramowanie jest winne - przetrzymywali nas z tym problemem w grudniu (bo to była nowość i lada dzień miało wyjść oprogramowanie, które miało być remedium na wszystkie problemy tego tv), tak długo, że już nie dało się tego tv zwrócić (zakup internetowy)...

Dźwięki są takie jakby było jakieś sprzężenie w głośniku na chwilę. Tak jakbyś się we włączonym amplitunerze zaczął bawić kabelkami...

bestring

New member
kozystam z tego tv 46pfl 9707s/12 i mam modul polsatu i dziala wkuzal mnie napis program zaszyfrowany i kanal dziala ale po zmianie oprogramowania nie widze tego problemu
Jak zmienilem oprogramowanie to musialem wszystkie ustawienia tv ustawiac ponownie nawet tv mi sie wlaczal i wylaczam w tym czasie
Czy ktoś wie bo serwis dlugo mi odpowiada czy przegladarka ma flasch player lub html 5? bo nie mozna ogladac ze strony internetowej filmów chyba nie ma
Mozna bylo do tego tv przeslac przez wifi za pomoc wifi media conecct obraz z laptopa czyli miec na 2 ekranach ten sam teraz nie da sie bo wlacza mi sie przegladanie sieci
Jak podlacze kablem vga to obrazu hd nie bedzie

Ostatnia edycja:

accu

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie,

Twoja przeglądarka nie ma wsparcia flash , więc nie ma .
Wszystkie telewizory firmy Philips nie mają tej opcji , nie obsługują , nie obsługiwały i nie będą obsługiwały w przyszłości flash'a. Tyle w temacie.

accu

mlody_tm

New member
46PFL9707S/12

jutro bede szczesliwym posiadaczem :)

powiedzcie... bo nie moge sie doczytac... czy przenosi dzwiek 5.1 na kino domowe ? poprzez ARC / optyczny ? bo Samsung nie przenosi.... a Sony i LG przenoszą na pewno bo mialem.

Ostatnia edycja:

accu

New member
Bez reklam
46PFL9707S/12

jutro bede szczesliwym posiadaczem :)

powiedzcie... bo nie moge sie doczytac... czy przenosi dzwiek 5.1 na kino domowe ? poprzez ARC / optyczny ? bo Samsung nie przenosi.... a Sony i LG przenoszą na pewno bo mialem.

Witam uprzejmie,

Postaram się Tobie w miarę moich skromnych możliwości odpowiedzieć na Twoje rzeczowe zapytanie .
Wyjście audio optyczne w tym modelu umożliwia obsługę kanałów audio 5.1 .

Jeżeli urządzenie audio np.zestaw kina domowego nie ma gniazda HDMI ARC , można podłączyć
ten przewód audio do optycznego wejścia audio w zestawie kina domowego .
Ten przewód audio będzie przesyłać dźwięk z telewizora do kina domowego .

Typ wyjściowego sygnału audio można ustawić zgodnie z możliwościami audio zestawu kina domowego.

Wszystkie gniazda HDMI w tym telewizorze są typu ARC .:wink:
Więc nie ma problemu połączenia z gniazdem HDMI ARC zestawu kina domowego.
Do połączenia zestawu kina domowego można więc użyć dowolnego złącza HDMI , ale funkcja
ARC jest dostępna w danej chwili tylko dla jednego połączenia .(urządzenia audio)
Z boku telewizora są dwa gniazda HDMI ARC , a z tyłu telewizora są trzy gniazda HDMI ARC .
Być może , moja odpowiedź Ciebie zadowoli .:|

accu

mlody_tm

New member
Dziekuje za odpowiedz
!

A czy to prawda ze tv sobie nie radzi z filmami mkv ?
I pytanie,

Jakosc obrazu: sony 905a czy philips ?

Bardzo dziekuje za odp.

accu

New member
Bez reklam
Dziekuje za odpowiedz
!

A czy to prawda ze tv sobie nie radzi z filmami mkv ?
I pytanie,

Jakosc obrazu: sony 905a czy philips ?

Bardzo dziekuje za odp.

Witam uprzejmie ,

Ponieważ "wywołałeś" mnie do odpowiedzi na trudne pytania , odpowiem w ten sposób ;
jestem zwykłym użytkownikiem tego szacownego Forum , dlatego trudno mnie jest odpowiedzieć
bardzo rzeczowo , gdyż nie "param się" zawodowo pracą w serwisie sprzętu audio -video .
Moim , skromnym zdaniem rzeczywiście z niektórymi filmami w MKV telewizor Philips 46PFL9707S/12
sobie nie radzi . Jest to prawda.....Nie obsługuje DTS.
Również telewizory firmy Sony z W905A nie radzą sobie ze wszystkimi filmami MKV, ale firma Sony pracuje nad tym tematem i zapewne szybko się poprawi w tym
temacie .Obsługuje DTS.(chodź jeszcze raczkuje)
Na drugie pytanie odpowiedź jest dla mnie niezmiernie trudna. Płynność moim subiektywnym zdaniem
ma lepszą telewizor firmy Sony z serii W905A( w żadnym wypadku nie występuje efekt "teatru") , dźwięk zdecydowanie lepszy ma telewizor firmy Philips
46PFL9707S/12 - ten element nie podlega żadnej dyskusji , czerń niedościgniona w telewizorze Philips,
tutaj telewizor firmy Sony również przegrywa , bo nie ma tak"głębokiej czerni". W plastyczności obrazu ,
o ile parametry obrazu są prawidłowo ustawione (dotyczy to telewizora firmy Sony serii W905A)
to moim zdaniem telewizor firmy Sony minimalnie wygrywa .Telewizor Philips ma bardzo dobrą,matową
matrycę 10 bitową firmy Sharp , która według producenta powinna przepracować > 50000 godzin ,
ma filtr Moth Eye . Trzeba uważać jednak aby palcami jego nie dotykać , bo później trudno usunąć
ślady po nich . Firma Sony montuje w serii W905A matryce dwóch producentów tj. dobre lub bardzo
dobre matryce 10 bit. firmy Samsung , które powinny przepracować co najmniej 30000 godzin.
Niestety te matryce nie są matowe . Drugim producentem matryc do telewizorów firmy Sony serii W905A, jest młoda firma YoungLighting z
grupy Coretronic . Jest to firma z Tajwanu , która specjalizuje się w produkcji modułów .O jakości
matryc tej firmy nic bliżej napisać nie mogę , bo produktów tej firmy nie znam.Też nie jest matowa.
Zaletą telewizora Philips jest tylne , pełne podświetlenie fotodiodami matrycy . Również należy wspomnieć o
wspaniałym Ambilight , do wieczornego oglądania , przy jego ciepłym , białym kolorze.Szkoda , że
Ambilight nie mają telewizory firmy Sony serii W905A. Telewizory firmy Sony mają podświetlanie matryc
tzw. krawędziowe. Diody są ułożone w pionie po lewej i prawej stronie ekranu .Choć zastosowano
dobry dyfuzor , istnieje możliwość(ryzyko) nierównomiernego podświetlenia matrycy.
Oba telewizory mają słabe kąty widzenia .(ale z tym można żyć)
accu

Ostatnia edycja:

mlody_tm

New member
Bardzo Ci dziekuje za odpowiedz ! I za czas poswiecony.

Testowalem na Soniaczu mialem mkv Django ze sciezka dts. Niestety. Poprzez arc nie przeszedl dzwiek 5.1 na kino, jedynie 2.0. Druga sciezka w filmie DD i przeszlo 5.1 na kino.

Lg 740 jak dobrze pamietam model, dts przeszedl w 5.1.

Obraz w Sony taki sobie.... Po konkretnej kalibracji jest lepiej. Ale ciekawi mnie czy 1200 Hz Motion Philipsa w porownaniu z 800 od Sony czy jednak Philips nie bedzie lepszy mial obraz....

Mam wciaz dylemat. Super te Ambi !!! Bawilem sie starszym modelem, wypas.
Nie wiem co brac.

Philips sporo drozszy....

Ostatnia edycja:

accu

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie,

Proszę nie sugerować się tymi cyframi 1200 Hz , czy 800 Hz .

To tylko "marketing" .

Zarówno w telewizorze Philips 46PFL9707S/12 jak w serii telewizorów firmy Sony W905A
znajdują się najlepsze matryce 200Hz o najwyższym odświeżaniu obrazu .
Pozostałe "mniej szybkie" matryce to 100Hz i 50Hz .
Innych nie ma .

Wybór należy do Ciebie .
Mogę skromnie powiedzieć , że oba te modele są warte popełnienia "grzechu" ich zakupu .
To , że Philips jest droższy nie powinno go przekreślać . To zakup na "długie"lata.
Tylko wielkość przekątnej ekranu telewizora firmy Sony KDL-55W905A może przechylić szalę
zakupu na jego korzyść . Bo im większy ekran , tym większa frajda z oglądania wszelkiego rodzaju programów.
Płynność obrazu bez dwóch zdań jest najlepsza w telewizorach firmy Sony . To nie podlega
żadnej dyskusji.Zakup zależy również od zasobności Twojego portfela .
Aha , telewizor firmy Sony jest bardzo dobry do gier . Tu pokazuje klasę i jest lepszy w tej
dziedzinie od telewizora Philips .
Multimedia lepsze w telewizorze firmy Sony , ale w telewizorze Philips też trochę widgetów jest .
W tej materii to telewizory firm Samsung czy Panasonic przodują , no może LG też.
Ale moim zdaniem to nie jest w telewizorze najważniejsze .

A może skieruj swój wzrok na którąś z plazm firmy Panasonic . Plazmy mnie co prawda nigdy
nie "rajcowały" , ale doceniam jakość kolorystyki ich obrazu podczas wyświetlania filmów wieczorową
porą .
accu

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie będzie miał lepszy obraz ni Philips.
Philips ma lepszą czerń , płynność i skalowanie.
Ma też niższy input Lag.
A i ma lepszy dźwięk no i ambilight potrójny, a czerń wspomaga microdiming.

mlody_tm

New member
Też mi się wydaje że Philips ma lepszy obraz - film oglądany wczoraj na Sony 905 oraz na Philipsie ale starszym modelu 8xx jakos tak szczegolow co prawda wiecej na Soniaczu ale Philips... no jakby lepszy ten obraz, ruchy, płynnosc.

Mi bardzo zalezy na płynnym obrazie, najwyzszej jakosci podczas oglądania filmów.

Czy naprawde np ten plazmowy
TX-P50VT60 może ich zdeklasować jesli chodzi o filmy ??? i obraz ???

accu

New member
Bez reklam
Też mi się wydaje że Philips ma lepszy obraz - film oglądany wczoraj na Sony 905 oraz na Philipsie ale starszym modelu 8xx jakos tak szczegolow co prawda wiecej na Soniaczu ale Philips... no jakby lepszy ten obraz, ruchy, płynnosc.

Mi bardzo zalezy na płynnym obrazie, najwyzszej jakosci podczas oglądania filmów.

Witam uprzejmie ,
O plazmach powinieneś pisać w odpowiednim dziale i tam można podzielić się uwagami ,
a nie rozpoczynać nowej batalii co lepsze w dziale o telewizorach LCD . Jedni lubią telewizory plazmowe i cenią generowany przez nie obraz , drudzy obraz generowany przez telewizory LCD.Tyle w temacie.:|

accu

SDman

Banned

Witam,
zdeklasować na pewno nie, ale zalety i również wady są inne niż w obu LCD.

Pozdr.

Nitek.ok

New member
Witam. Od 6 miesięcy posiadam 46PFL9707S/12 mimo, że obraz jest rewelacyjny to nie do końca jestem zadowolony z tego zakupu.

1. Mam wrażenie iż czasami wyświetlany obraz się przycina (zwalnia, klatkuje).

2. Może to kwestia ustawień ale jeśli wyświetlany jest materiał w wąskie
paski lub mający wyraźną strukturę linii obraz miga ( w Noe wybrany przez boga - Noemu migała broda)

3. Podczas oglądania filmów z youtube telewizor często zawiesza się.
Czasami Smart TV nie działa i trzeba wyłączyć TV z prądu.

4. Przy odtwarzaniu filmu z USB jeśli parę razy przeskoczę do przodu (lub wstecz) zanika dźwięk.

5. Ogólnie bardzo często pilot nie reaguje na polecenia. Muszę wcisnąć opcje następnie wyjść i dopiero zaczyna reagować.

6. Czasami okulary 3D nie chcą się załączyć gdy inna para działa prawidłowo
Bateria jest OK.

Zainstalowana jest aktualna wersja oprogramowania.

Proszę o info czy też macie takie problemy, bo Philips tak ma.
Czy mam reklamować jako uszkodzony?

accu

New member
Bez reklam
Witam. Od 6 miesięcy posiadam 46PFL9707S/12 mimo, że obraz jest rewelacyjny to nie do końca jestem zadowolony z tego zakupu.

1. Mam wrażenie iż czasami wyświetlany obraz się przycina (zwalnia, klatkuje).

2. Może to kwestia ustawień ale jeśli wyświetlany jest materiał w wąskie
paski lub mający wyraźną strukturę linii obraz miga ( w Noe wybrany przez boga - Noemu migała broda)

3. Podczas oglądania filmów z youtube telewizor często zawiesza się.
Czasami Smart TV nie działa i trzeba wyłączyć TV z prądu.

4. Przy odtwarzaniu filmu z USB jeśli parę razy przeskoczę do przodu (lub wstecz) zanika dźwięk.

5. Ogólnie bardzo często pilot nie reaguje na polecenia. Muszę wcisnąć opcje następnie wyjść i dopiero zaczyna reagować.

6. Czasami okulary 3D nie chcą się załączyć gdy inna para działa prawidłowo
Bateria jest OK.

Zainstalowana jest aktualna wersja oprogramowania.

Proszę o info czy też macie takie problemy, bo Philips tak ma.
Czy mam reklamować jako uszkodzony?
Witam uprzejmie,
Moim skromnym zdaniem możesz telewizor zgłosić, lecz nie jako uszkodzony , tylko opisz (lub jeszcze lepiej telefonicznie opowiedz)szczegółowo usterki
które przeszkadzają Tobie w jego eksploatacji biuru obsługi klienta Philips .(a oni powinni pokierować dalej co dalej robić) Częściowo winne objawom , o których piszesz , jest
oprogramowanie układowe telewizora . Niestety z przykrością to muszę napisać , ale telewizory
Philips roczniki 2012 i 2013 mają niedopracowane oprogramowania , a nowe softy czasem pogarszają
zamiast poprawić błędy . Trudno mnie powiedzieć , która wydana wersja softu jest najbardziej dla
telewizora korzystna , gdyż nie jestem posiadaczem tego poniekąd bardzo dobrego telewizora .
Miałem go w okresie zimowym 2013/2014 kupić , ale właśnie niedopracowane softy spowodowały ,
że kupiłem telewizor firmy Sony serii W905A i jestem z tego zakupu bardzo zadowolony od kilku miesięcy . Kiepska jest tylko w nim przeglądarka , no ale mam dwa laptopy więc nie ma sprawy . Oprócz
tego użytkuję od ponad 4 lat telewizor Philips 32PFL9705H/12 , z którego eksploatacji jestem bardzo
zadowolony. Też ma kiepską przeglądarkę . Ale telewizor nie kaprysi ...:neutral:
Jednak , w żadnym wypadku nie oddawaj telewizora do serwisu:-| , jak już , niech przyjedzie serwisant i obada telewizor u Ciebie,
a nie kierowca jak to jest bardzo często praktykowane wozi telewizor do punktu serwisowego.
To jest tylko moja sugestia , ale tok postępowania należy jednak do Ciebie.

accu

Do góry