Co do prędkości, to po kablu mamy techniczne ograniczenie (port Fast Ethernet) do ~95 Mb/s, także najszybsze połączenie będzie po Wifi 5GHz AC - u mnie na sofcie v373 sięga możliwości mojego łącza internetowego 180 Mb/s.
W temacie oprogramowania - wróciłem do v373.
Zauważone problemy z v526:
- niestabilne działanie Wifi w trybie AC 5Ghz, regularne zrywanie połączenia, ograniczona prędkość,
- brak funkcji lewego przycisku myszy na Airmouse (oryginalny RC602S TCL), zarówno przycisk OK jak i przycisk funkcyjny myszy wywołują zatwierdzenie operacji 'ENTER', co w przypadku aplikacji WEB, nawet zwykłych stron internetowych jest bardzo irytujące i bardzo utrudnia korzystanie z map itd.,
- subiektywnie gorsza jakość obrazów ruchomych (U55C7026) - większe smużenie.
Mam wątpliwości, czy w ogóle ten soft jest kierowany dla serii C70 (dlaczego nie aktualizował OTA z fabrycznego softu v373???).
Użytkowo, choćby z uwagi na dużo bardziej stabilne Wifi na ten moment wybieram v373. Z połączeniem VPN będę jeszcze walczył, może uda się znaleźć prowizoryczne rozwiązanie.
Na serwerze OTA pojawiła się aktualizacja V528. Czy ktoś już dostał tą aktualizację?
Cały czas uczę się tego telewizora, nie jest dla mnie zupełnie zrozumiała polityka TCL w zakresie nazewnictwa i dystrybucji oprogramowania. Wydaje się, że ta sama platforma sprzętowa jest używana w telewizorach z Polski, Rosji, Australii itd. już od kilku lat - jednak same telewizory się potrafią różnić między sobą. Różni programiści naprawiają błędy w telewizorach na dany rynek - pojawiają się kolejne wersje softu, z kolejnymi numerkami - telewizor pozwala na ich wgranie, gdyż bazują na tej samej platformie i bazowo wszystkie modele telewizorów są TEORETYCZNIE zgodne i ujęte w sofcie.
Sądzę jednak, że tylko pierwsze softy mogły być identyczne na różne rynki, później mamy zwyczajne forki, gdzie nie wiemy czy są w jakikolwiek sposób synchronizowane (mam wątpliwości) na różne rynki i wyścig na numerki, gdzie nawet nie wiadomo który soft jest bezpieczny dla naszych telewizorów.
Aktualnie mamy v519 prawdopodobnie z Australii i nasze V526/v528. v519 wcale nie musi być gorsze od naszych v526/v528, ale też nie było kierowane do telewizorów na rynek EU i może mieć zupełnie inne przypadłości w naszych TV.
Z tego co do tej pory ustaliłem, dla EU były 'udostępnione' do tej pory takie wersje softu:
v100, v104, v114, v143, v146, v161, v177, v315, v336, v342, v358, v364, v369, v373, v500, v511, v526, v528 (?)
I teraz najciekawsze - nawet jak wgrywamy dany zgodny numerek, jest możliwe, że istnieje różny soft o tym samym numerze (oznaczeniu wersji) na różne rynki - skąd więc pewność, który jest faktycznie dedykowany do naszych telewizorów?
Mając na uwadze powyższe, trudno uniknąć uczucia, że aktualizowanie softów w naszych telewizorach jest jednak ryzykowne - z tego powodu mamy prawdopodobnie bardzo ograniczoną dostępność oprogramowania na publicznych stronach TCL.