VPN działa niestabilnie, reboot telewizora
Witam wszystkich,
to mój pierwszy post (na pewno nie ostatni) na forum HDTV.
Od dwóch tygodni jestem względnie szczęśliwym posiadaczem telewizora U55 C7026.
Obecnie pracuję na bazowym firmware v373 (Android 7), na razie bez roota.
Dzięki połączeniu ADB udało mi się dostosować interfejs, wyłączyć zbędne programy i dopasować ustawienia do własnych potrzeb, poza jednym - działającym połączeniem VPN.
W tym wątku była już mowa o programie Blokada v3 (bloker reklam) - projekt open source dostępny z repozytorium f-droid.
f-droid.org/en/packages/org.blokada.alarm/
Łatwo na niej przetestować opisywany problem.
Jest to całkiem użyteczna apka, która tworzy lokalne połączenie VPN i skutecznie filtruje reklamy (nie wymaga roota).
Problem w tym, że na sofcie v373 połączenie VPN działa bardzo niestabilnie i bardzo łatwo można doprowadzić do samoczynnego restartu całego systemu.
Kroki aby powtórzyć:
1. Połączyć się z dowolną siecią wi-fi (nie korzystać z połączenia kablowego).
2. Włączyć Blokadę (lub zainicjować dowolne inne połączenie VPN), zgodzić się na połączenie VPN.
3. Wyłączyć wi-fi, odczekać 10s.
4. Włączyć ponownie wi-fi, nawiązać połączenie z siecią.
Telewizor po kilku sekundach zalicza twardy reboot.
Jeżeli mamy aktywne jakiekolwiek połączenie VPN, to również taki sam efekt uzyskamy podczas przełączania sieci wi-fi (np. z 5GHz na 2.4 GHz), po chwilowym rozłączeniu (zaniku sygnału sieci), lub włączeniu telewizora ze standby (w przypadku korzystania z natychmiastowego włączania).
Dotyczy to każdego połączenia VPN, nie tylko wspomnianej blokady reklam. Podobny problem opisują użytkownicy telewizorów Sony Bravia Android TV (opartych na podobnej platformie sprzętowej).
Prośba do użytkowników o szybkie sprawdzenie, jak się to zachowuje na nowszym/innym sofcie.
Jeżeli źródło problemu jest podobne jak w Sony to problem może być dość poważny i do tej pory nienaprawiony.