Mnie nie pytaj, bo to kwestia mocno indywidualna, a ja zawsze byłem miłośnikiem dużych przekątnych, zresztą w ogóle KD/projekcji w tym audio.
Obecnie testowo 98" i to wystarczy aby wiedzieć co dalej.
Najłatwiej jest porównywać te same przekątne i to też w zbliżonej cenie.
Bo też nie sztuką jest zestawić 85" za 7k i 85" za 18k, a na końcu napisać który lepiej świeci.
Tak jak nie sztuką jest zestawić 98" za 9k, z 98" za 23k, czy tym bardziej z Oledem 97" za 30k dolarów.
Sztuką jest dobrać tv pod swoje oczekiwania - łącznie z wadami, bo nikt tu nie żyje w idealnym świecie, a budżet nie jest z gumy.
Obiektywnie nie da się porównać jednoznacznie różnej klasy modeli 98" do 85", czy 55" do 75".
Na czym miałoby to porównanie polegać, na sprawdzaniu tylko i wyłącznie parametrów? Tabelek, wykresów?
No ok, a gdzie to co dla niektórych najważniejsze, czyli końcowe wrażenia? Tak, zwyczajnie, po ludzku.
Nie wszystko jest mierzalne.
98" łącznie ze swoimi wadami, daje to, co żaden topowy mniejszy tv nigdy nie da i... vice versa.
To działa w dwie strony. Tak jak 150" projekcja da coś, czego żadna 98", 85", 75"... choćby była topowym oledem.
Kwestia wybrać mniejsze "zło" (pod siebie).
Ps. Opini kilka o 98" masz, jak Cię interesuje więcej, to jak pisałem gdzieś, to jest chyba odpowiednik S5 na rynku USA.
Nie ma pewności, ale tak kilka osób pisało, a na YT jest już kilka dłuższych filmów.
Tak czy inaczej, bez względu co kto kupuje. W domowych warunkach, na spokojnie i testować. Nie pasuje, to zwracać. Dziś to żaden problem.