Napisz na PW dostaniesz info o kalibracji i kontakt do kolegi który Ci pomoże w problemach opisanych.
Witam,
Od niecałych 10 dni jestem posiadaczem telewizora TCL U55X9026 X2, i od samego początku byłem oczarowny tym modelem, głównie że względu na jego możliwości i ogólnie pojęty stosunek jakości do ceny. Na uwagę zasługuję też bardzo dobry wg mnie wbudowany system audio.
Niestety czar nieco prysł, po pierwsze nie umiem ustawić w nim prawidłowej czerwieni ( jest albo zbyt jaskrawa lub wchodzi zbytnio w pomarańczowy ). A przy oglądaniu niektórych filmów na YT Zauważyłem efekt przeskoków i brak płynności z którymi mój telefon komórkowy bez problemu sobie radzi, nie wspominając już o dziwnym "załamywaniu" obrazu i degradacji w miejscach gdy ruch jest znaczny ( np ręki, czy głowy). Efekt ten nie zawsze występuje i mam wrażenie że pogłębia go opcja "Redukcja migotania". Najbardziej irytujacą rzeczą jest samoistne włączanie się TV zwłaszcza w nocy.
Czy da się z tym coś zrobić ?
Czy może ktoś mi pomóc skalibrowac ten telewizor, pozbyć się wspomnianych wyżej problemów?
Mój TV ma Android 8 i wersję oprogramowania v511.
Jeśli nie chcesz żeby się sam włączał wyłącz szybki start w opcjach zasilania, niestety innej opcji nie ma, co do problemów z obrazem to musisz każdorazowo po włączeniu tv wejść w ustawienia obrazu i opcje redukcja migotania ruszyć na plus a potem wrócić do 0 - ten tv nie zapamiętuje ustawień tego parametru i każdorazowo po włączeniu trzeba mu pomóc, pisałem juz o tym kiedyś. NIe pamięta też ustawień dźwięku, jeśli masz np ustawienia użytkownika to też po uruchomieniu musisz je wzbudzić wybierając odpowiedni dla siebie profil, nawet jeśli masz podświetlony ten który chcesz to musisz go kliknąć ponownie, taki dziwny paradoks. W momencie kiedy to klikniesz usłyszysz jak zmieni się dźwięk.
Doszło info ?
Powinno być Ok.
NIe pamięta też ustawień dźwięku, jeśli masz np ustawienia użytkownika to też po uruchomieniu musisz je wzbudzić wybierając odpowiedni dla siebie profil, nawet jeśli masz podświetlony ten który chcesz to musisz go kliknąć ponownie, taki dziwny paradoks. W momencie kiedy to klikniesz usłyszysz jak zmieni się dźwięk.