TCL Mini-LED 65C825 - test, recenzja - czyli nadchodzi pogromca Oled TV ? Co jest prawdą a co mitem !

Rowitt777

Member
A powiedzcie jak chodzi ten Soft V083 ?
Mam od dostawcy V072
Pytam ponieważ mam moduł CI od Inea i zdarzają się przycięcia.
Może ktoś ma też moduł CI od Inei ?
Mam ten telewizor dwa dni i generalnie jest OK.
Na pewno jest wart tych pieniędzy.
Przedtem miałem 4 lata Philipsa Oleda i wypaliłem dwie matryce.(katastrofa)
No i dźwięk jest naprawdę super.
Pozdrawiam

SDman

Banned
Granie niestety sporadyczne(brak czasu) i to aktualnie na PS4 Pro.
Telewizor przeznaczony do oglądanie głownie Netflixa (dlatego szukam czegoś z Dolby Vision) i Amazona. Czasem jakieś pliki 4k z filmem/serialem. Oglądam z napisami. Najczęściej odpalamy telewizor wieczorami jak już dzieciaki padną :) czy dużo oglądamy tv ... w ciągu dnia max 3-5 godzin.
To spokojnie możesz OLED`a ale raczej Philipsa lub LG od serii C ona m lepszy procesor obrazu Alha 9.

ayzcrazy

New member
Ale już dolby vision się nie załączy. Więc to tak nie do końca działa jak należy. Gdybyś mógł spr na jakiejś grze w 60hz. Czy jak odpali się dolby vision możesz zmienić preset. No dolby iq na dolby jasny czy ciemny. Bo u mnie można było to zmieniać a teraz na v083 nie mam możliwości
Oczywiście że się nie załączy bo fortnite nie obsługuje dolby vision. Odpowiadając na twoje drugie pytanie, to i w forzy horizon 5 i fife 22 włącza się dolby vision i mogę zmieniać opcje IQ, jasny, ciemny, gra. Jeżeli znikły ci te opcje to w ustawieniach systemu odznacz tryb gry.

Tomasz76

New member
Dziękuję za odpowiedzi.
Czy uważacie, że warto się przesiadać z Sony na ten model TCL?

Jeśli pytasz o samą markę to uważam że tak.
Nie zawsze płacimy tylko za jakość a często dopłacamy sporo właśnie za logo producenta i nie zawsze ta dopłata ma uzasadnienie w wykonaniu.
W przypadku TCL, każdy kto nie zna ich TV, nie posiadał już żadnego, patrzy na niego i myśli "Chinczyk", tymczasem ten TV składany jest w Polsce :hihi:

Czy soundbar faktycznie ogarnia Dolby Atmos, oczywiście na miarę swoich możliwości[emoji16]

Ogarnia i to całkiem dobrze, pamiętaj jednak że to takie wirtualne Atmos, dokodowanie jest, efekt przestrzenny czuć ale jak byś porównał ze sprzętem który spełnia wszystkie wymagania tej technologii to jednak czuł byś ostrą różnicę.

PS. większość soudbarów z Atmos, też są takie "Atmos" jak w tytm TCL'u czyli 2.1 ;)

A powiedzcie jak chodzi ten Soft V083 ?
Mam od dostawcy V072
Pytam ponieważ mam moduł CI od Inea i zdarzają się przycięcia.
Może ktoś ma też moduł CI od Inei ?
Mam ten telewizor dwa dni i generalnie jest OK.
Na pewno jest wart tych pieniędzy.
Przedtem miałem 4 lata Philipsa Oleda i wypaliłem dwie matryce.(katastrofa)
No i dźwięk jest naprawdę super.
Pozdrawiam

Nie wiem jak v083, bo używam starszej wersji v082 ale zmieniłem soft właśnie przez takie przycinki i zrywanie klatek które w nowym sofcie nie występują. Choćby dla tego warto go wgrać i przetestować. W razie czego można downgradować soft z pliku IMG.

starkdam

New member
Oczywiście że się nie załączy bo fortnite nie obsługuje dolby vision. Odpowiadając na twoje drugie pytanie, to i w forzy horizon 5 i fife 22 włącza się dolby vision i mogę zmieniać opcje IQ, jasny, ciemny, gra. Jeżeli znikły ci te opcje to w ustawieniach systemu odznacz tryb gry.
Właśnie w tym problem ze nie mam ani sportu ani gry włączonego. Jeśli w 4k120hz vrr, działa ci dolby vision w grach na Xbox. To chyba jeste jedyny na forum

Ostatnia edycja:

deejayx

New member
Nie teoria, tylko udowodniony fakt o ludzkiej psychice.

Co ma wspólnego tematem ?
Nie tyle z tematem, co ogólnie z wiarygodnością opinii umieszczanych na forach.
Oczywiście fora są kopalnią wiedzy. Jednak nie tylko.

Taki przykład.
Kiedyś było standardem dążenie do tego aby sprzęt audio "stroić" w taki sposób aby góra i dół były odpowiednio podbite o kilka dB. Tłumaczono że tak trzeba ponieważ taka jest natura ludzkiego ucha i charakterystyka głośników. Ponadto powszechne wówczas magnetofony również wymuszały duże obcięcie charakterystyki w pewnych zakresach częstotliwości.
Natomiast dzisiaj już nikt nie pamięta o tamtej wiedzy i linczuje się wszystkich którzy w taki sposób ustawiają equalizer. Dzisiaj ma być płasko w całym zakresie częstotliwości. I nawet jeśli ktoś usłyszy u kogoś sprzęt ustawiony po staremu, to mimo że taki dźwięk bardzo mu się spodoba, to dla świętego spokoju również go wyśmieje.
Mało tego. Kiedyś w standardzie były equalizery z oddzielnym sterowaniem na każdym kanale. Wszystko by dopasować brzmienie do akustyki pomieszczenia (które wiadomo że nigdy nie jest ani symetryczne ani jednorodne).
Dzisiaj to anachronizm i stosowanie jakichkolwiek equalizerów to zbrodnia na dźwięku. I nikt nawet nie próbuje samodzielnie pomyśleć logicznie.

Takich przykładów można mnożyć.
Chyba tylko na forach akwarystycznych nie spotkałem się z takim podejściem. Może dlatego że tam dopiero od kilkunastu lat zaczęli cokolwiek rozumieć z mechanizmów jakie zachodzą w takich zbiornikach. Mają więc jeszcze otwarte umysły.

Pytając więc o coś na forach trzeba umieć oddzielić ziarno od plew. Inaczej łatwo o kosztowne błędy.

Dziękuję za wyjaśnienie, fajnie było poczytać 👍

gustawlimo

New member
Witam, mam ten model od dwóch dni i zauważyłem wręcz tragiczny color banding. Nie wierze, że wszyscy tutaj posiadający ten model po prostu to ignorują. Da się coś z tym zrobić? Czy dostałem jakąś wadliwą matrycę? Załączam zdjęcie (choć w rzeczywistości mocniej to widać)

Attachments

• 5D90AFB8-98EA-4E00-B58F-9567763E9D76.jpg
    5D90AFB8-98EA-4E00-B58F-9567763E9D76.jpg
    13,1 KB · Wyś: 60

Bohyn

New member
Witam, mam ten model od dwóch dni i zauważyłem wręcz tragiczny color banding. Nie wierze, że wszyscy tutaj posiadający ten model po prostu to ignorują. Da się coś z tym zrobić? Czy dostałem jakąś wadliwą matrycę? Załączam zdjęcie (choć w rzeczywistości mocniej to widać)

Jeśli masz od kikiego, to ktoś pisał że usunął zmiany w balansie bieli aby tego uniknac.

gustawlimo

New member
Jeśli masz od kikiego, to ktoś pisał że usunął zmiany w balansie bieli aby tego uniknac.

Nie był kupiony od kikiego, także obie opcje balansu bieli (2p i 20p) pozostały fabrycznie wyłączone. Dodam jeszcze, że taki efekt występuje też przy graniu na Xbox Series X.

Ostatnia edycja:

gustawlimo

New member
Panowie to już nawet nie jest zabawne. Ten telewizor to jest absolutna tragedia. Spójrzcie na zdjęcie poniżej ile kwadratowych artefaktów. Pojawiają się praktycznie na każdym typie obrazu. Przy jakichkolwiek przejściach koloru są pionowe albo poziome pasy. Ja nie wiem czy dostałem jakiś szmelc, który ledwo poskładali w fabryce ale mój kilkuletni Samsung 55nu8002 to w porównaniu do niego telewizor idealny. Nie wiem tylko czy reklamować ten szmelc, czy od razu zwracać? Jak myślicie możliwe, że to wina tej jednej matrycy, którą szczęśliwie dostałem

Attachments

• 62337C25-8DAF-4FF2-BB63-A999FCDEF673.jpg
    62337C25-8DAF-4FF2-BB63-A999FCDEF673.jpg
    20,9 KB · Wyś: 60
  • image.jpg
    image.jpg
    831,3 KB · Wyś: 61

starkdam

New member
Panowie to już nawet nie jest zabawne. Ten telewizor to jest absolutna tragedia. Spójrzcie na zdjęcie poniżej ile kwadratowych artefaktów. Pojawiają się praktycznie na każdym typie obrazu. Przy jakichkolwiek przejściach koloru są pionowe albo poziome pasy. Ja nie wiem czy dostałem jakiś szmelc, który ledwo poskładali w fabryce ale mój kilkuletni Samsung 55nu8002 to w porównaniu do niego telewizor idealny. Nie wiem tylko czy reklamować ten szmelc, czy od razu zwracać? Jak myślicie możliwe, że to wina tej jednej matrycy, którą szczęśliwie dostałem

To występuje na ustawieniach początkowych ? Może zrób reset całkowity. Ktoś tu opisywał razem z kodem jak wejść w te ustawienia serwisowe

gustawlimo

New member
To występuje na ustawieniach początkowych ? Może zrób reset całkowity. Ktoś tu opisywał razem z kodem jak wejść w te ustawienia serwisowe

Telewizor jest nowy, mam go od 2 dni. Na początku było dokładnie tak samo, później zacząłem się bawić ustawieniami ale to nic nie zmienia. Wydaje mi się ze trafiłem na najgorszą matryce jaką mieli w fabryce. Pozostaje tylko zwrot, ale nie dam już temu modelowi drugiej szansy, biorę samsunga bo miałem już kilka i może w pewnych aspektach TCL jest lepszy, to moje wymaganie jest tylko jedno - nie chce żeby moje oczy były gwałcone, a tego co tu się dzieje nie jestem w stanie znieść

luki82b

Member
Gdzieś w wątku były ustawienia obrazu podawane, warto sprawdzić czy coś pomogą. Jeżeli niema już ich to pozostaje opcja zakupu abonamentu”niebieski” i napisać na PW do kikiego niech ci je wyślę. Oczywiście to tylko moje gdybanie czy przyniesie to poprawę, ale faktycznie wygląda to marnie już na samym zdjęciu.

deejayx

New member

Ani razu nie miałem takich rzeczy, które opisujesz i pokazujesz, jest to co najmniej dziwne.

Do góry