QN85.
Ja się przymierzam do 65".
Pytanie co Cię skłoniło do QN65 bo to mniej więcej taka sama cena jak LG C1 ?
Z tych samych powodów odrzucam Oled.Skłoniło mnie to, ze mój tryb użytkowania tv mógłby być zabójczy dla oled. Gry ze stałym interfejsem, czasami kablówka, długie sesje przed tv. Nie mówię, ze jestem pewien ze to zniszczy matryce ale po co mam się martwić? Wystarczy wziąć coś co nie jest oledem i głowa spokojna.
Z tych samych powodów odrzucam Oled.
Dochodzi do tego jeszcze oglądanie TV w bardzo jasnym pomieszczeniu i beznadziejna wg mnie powłoka antyrefleksujna w lg.
Co do c825 vs qn85 no to jednak 1400zl drożej.
I to ips który zbiera również trochę negatywnych komentarzy.
https://youtu.be/xOfq-aUjRj8
Ja ipsa absolutnie nie biorę pod uwagę.Z tego co widzę na szybko w ceneo to wychodzi około 1000 różnicy przy 65 calach. Ja przy 55 miałem dużo mniejszą różnicę, dlatego długo zastanawiać się nie musiałem.
Niestety VA tam nie ma ale fakt ze to IPS jest całkiem sprawnie niwelowany przez technologie miniled.
Można sobie o tym poczytać na różnych forach i testach. Tez bym wolał żeby była VA ale niestety musi być przysłowiowa łyżka dziegciu. Dla mnie jest ona bardziej do przełknięcia niż niedogodności w TCL
Ja ipsa absolutnie nie biorę pod uwagę.
Zostaje więc tcl vs qn90a który jest kozacki ale cena ponad 7tys
Powiem tak, wiedziałem ze wejdzie argument IPS. Jeśli mam wybierać między tv w którym zawodzą podstawowe technologie, jak te które wcześniej wymieniłem ale ma lepszą matryce to wole wziąć ten z ips i mieć święty spokój. Wszystko po prostu działa, nie muszę sprawdzać 50 updateow żeby dojść do wniosku, ze to nic nie daje i usiąść wkurzony, ze wydałem 4500zł na coś, co nie radzi sobie wyświetlić filmiku na YouTube i Netfixie bez artefaktów (oczywiście nie mówię ze wszystkie filmiki, ale np takie w których występuje dużo szarości i czerni) albo z działaniem vrr z dolby vision i dolby atmos.
Doskonale Ciebie rozumiem, tylko że ja nie mam tych problemów które opisałeś bo jeśli bym miał to TV poszedłby do zwrotu.Szanuje Twoje decyzje i wybory ale nie rozumiem jak można wybrać Q85, dla mnie to tragedia nie telewizor, do tego pomimo dużej ilości stref wygaszania działają one tragicznie i niezwykle agresywnie co kłuje w oczy o wiele mocniej niż sporadyczny blooming na TCL.
Na wprost ekranu blooming jest praktycznie niewidoczny, pod kątem gorzej.
Jeśli mogę coś dołożyć od siebie to:
Od tygodnia mam tego TCL 65C825,przeszedłem z Oleda Philipsa Seria 9000 (dwie matryce wypalone a ta druga to praktycznie na końcu wszystko wchodziło w zieleń).
Na plus Philipsa to jedynie dużo lepsza obróbka obrazu SD, i kąty (ale ja oglądam przeważnie na wprost). Czerń i kontrast minimalnie gorsze od Oleda ale to jest standard.Oledowi nic nie dorówna (jak jest nowy).
No ale dźwięk to żaden nie może się równać z TCLem. Philips był 55 cali z ambilight, a ten jest 65 cali i praktycznie to 10 cali zastępuje ambilight (telewizor stoi w narożniku).Reasumując telewizor na 4,8 w skali do 5. Niestety trochę software trzeba dopracować. I jeszcze jedno nie oceniam go pod względem graczy bo nie gram
No ale ja miałem kalibrację Calman od Kikiego czyli na jednym ustawieniu powinno być wzorcowo. Oczywiście nie dotyczyło to 4K DV czy HDR bo tam były własne tryby.