TCL Mini-LED 65C825 - test, recenzja - czyli nadchodzi pogromca Oled TV ? Co jest prawdą a co mitem !

SDman

Banned
Dziękuję wszystkim za wskazówki
Skłaniam się ku TCL ale wciąż nie mam pewności.

TCL aż tak dobrze gra ? Niestety nie mieli go w żadnym z odwiedzonych salonów. Trudno mi uwierzyć że może zastąpić dedykowany soundbar.

Jak są finanse do dyspozycji zamówiłbym w x-kom i wybrał lepszy TV, a gorszy oddał mają procedurę darmowego zwrotu na ich koszt.

Gdyby TCL dało możliwość podłączenia dowolnego subwoofera to mogłoby śmiało konkurować z budżetowymi soundbarami, a tak to tylko dobry dźwięk nie mający szans np. Samsung HW-T550

Jeśli ktoś zamierza go postawić to konstrukcja uniemożliwia postawienie przed nim soundbara -trzeba kombinować.

Agrisz

New member
Od kilku dni uzytkuje tcl 55c825 który zakupiłem u Kiki(wielkie dzięki tak w ogole za super kontakt i pomoc ). Tv naziemna działa bardzo dobrze (1.5m od łóżka w sypialni). Mogę śmiało powiedzieć że jestem zaskoczony jak dobrze :D. Wczoraj odpaliłem wreszcie filmiki z neta(nie miałem internetu) i doznałem szoku. Kutwa jak to HDR robi różnice.. Miazga totalna, dopiero teraz widać co ten tv potrafi, czerń jest super, można nie wiedzieć czy tv jest wyłączony czy po prostu jest noc w filmie :D. Dźwięk? Pierwszy raz używam coś lepszego niż zwykle głośniki w tv i jest mega super, bass, czasem jak coś jebnie w filmie to czuję sie jak w kinie. Porównuje wszystko do starego samsunga 32 cale. Jedyny minus to taki że przy przelaczaniu programu obraz lekko się zacina dopóki nie zniknie ekran z informacja o tym który to program (3s). Potem jest super, jestem zadowolony i polecam zakupu i Kiki

Tomasz76

New member
Jak są finanse do dyspozycji zamówiłbym w x-kom i wybrał lepszy TV, a gorszy oddał mają procedurę darmowego zwrotu na ich koszt.

Niestety nie mam wolnych ponad 12 tys złotych tym bardziej że podana przeze mnie cena za Sony + soundbar uwzględnia promocje -500 zł za zakup TV Brawia razem z soundbarem ( cashback ).

Myślałem już o opcji kupna wspomnianego wcześniej Hisense ( super jakość obrazu ) i dokupienie przystawki Google TV. Ale takie rozwiązanie i mnożenie kolejnych urządzeń nieco mnie odstrasza.

Co prawda wtedy mógłbym kupić znacznie lepszy soundbar ( bez udawanego Atmosa ), np coś w stylu Q800 od Samsunga i jeszcze zmieścił się w budżecie. Tylko znów czym więcej kombinacji tym być może więcej problemów.

Ten TCL 65C825 to swego rodzaju kompromis między wszystkimi opcjami ale nie ukrywam że Sony kusi z uwagi na uniwersalność i pewność responsywnosci systemu.

Tomasz76

New member
Od kilku dni uzytkuje tcl 55c825 który zakupiłem u Kiki(wielkie dzięki)...

Jstem zadowolony i polecam zakupu i Kiki

A co z responsywnoscią systemu Android TV, jakieś lagi, zamykanie apek ?
Czy działa prawidłowo szybki start systemu ?
TV sam się nie uruchamia ?
W poprzednim Xpress miałem z tym problemy i liczę że coś w tej materii poprawili.

Agrisz

New member
Z tv tak jak z telefonem, Jak czasem nie wyczyscisz pamięci, nainstalujesz setki niepotrzebnych apk, nie Będziesz czasem restartowal systemu to przecież wszystko zacznie mulic. Z tym jak z autem, Jak dbasz tak masz, mimo tego uważam że lepiej dbać o androida niż mieć jakiś zamknięty system

wgozno

Klub HDTV.com.pl
VIP
2021 TCL C825 - 4K 120 Half Resolution Blur Issues as seen in Sony's X900H

Witam

Może to kogoś zainteresuje bo przy 120Hz dla niektórych to wada.
Artykuł z Reddid wystarczy wyszukać artykuły C825.

Okazuje się, że SoC Mediatek ma ograniczenia i na nic update firmware

kola01

Well-known member
Bez reklam
Witam

Może to kogoś zainteresuje bo przy 120Hz dla niektórych to wada.
Artykuł z Reddid wystarczy wyszukać artykuły C825.

Okazuje się, że SoC Mediatek ma ograniczenia i na nic update firmware

Ale jakie ograniczenia? Napisz coś konkretniej.
Mediateki akurat lądują w większości telewizorów. Tu w C825 jest akurat jego dość szybka i świeża jego wersja.
Sam mam TV na mediateku (SONY XH9505) i śmiga jak rakieta bez żadnych zacięć.

Ostatnia edycja:

wgozno

Klub HDTV.com.pl
VIP

Ponieważ tez się przymierzam czy to TCL-C825, Sony x90J, może Oled LG C1 to czytam sporo.
Tutaj kawałek z tego artykułu z strony Reddit bo myślę całości nie ma co wklejać

Nie wiem czy przejdzie link do youtube gdzie jest test video.
Myślę warto przeczytać i obejrzeć przed decyzją oraz komentarze by podejmować świadome decyzje.

Faktycznie ten SoC siedzi w wielu sprzętach i stąd wiele ma problem, ale się z tym nie ujawnia bo budżet goni.

Ja myślę, że Kiki mógłby to pokazać na teście by pokazać zainteresowanym o co biega i z czym to się je - tzn. w czy ewentualnie może przeszkadzać (np. jak koś chce grać 4K 120Hz, itp )

"

Vincent from HDTVTest has recently reviewed the Panasonic JZ2000 OLED TV which has a MediaTek SOC like the TCL C825.
At exactly 15:39 in the video below he reveals that due to the Mediatek SOC, the JZ2000 suffers from the same 4K 120 half resolution / blur issues which is still present in the Sony X900H. He states that Panasonic has plans to push a fix for this but this is for 4K 120 without VRR and that a 4K 120 with VRR fix has yet to be announced. This was also what Sony promised back in 2020 for the X900H but had failed to fix so there's a chance Panasonic might not be able to resolve this issue because of hardware limitation. This issue will affect users who connects the TV to 4K 120 device such as a PS5, Xbox or PC.
https://youtu.be/bWIqvVt-UFQ?t=939
Near the ending of the video he expressed his concerns that the other manufacturers using Mediatek chips would likely be affected as well. (Panasonic, Philips, TCL, Sony, Xiao Mi etc)Sony appears to have solved this issue by including a 2nd processing chip to offload the mediatek chip as seen in their 2021 X90J.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Pisaliśmy już wcześniej.
Wszyscy producenci w swoich terminach będą robić update ( jeśli ktoś nie ma)

wgozno

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pisaliśmy już wcześniej.
Wszyscy producenci w swoich terminach będą robić update ( jeśli ktoś nie ma)
To zostaje poczekać bo wg opinii może to być niemożliwe jako update programowy tylko sprzętowy jak to niby zrobił Sony w 2021 dodając dodatkowy procesor graficzny do X9..J.

@Kiki może wiesz czy to pomogło w Sony, tzn. ma pełną rozdzielczość w 4K 120Hz.|
Przy czym Sony od 2 lat obiecuję obsługę VRR.

Czyli w sumie to płacimy za obietnice, że PS5 wystawi kiedyś 4K 120Hz VRR i że kiedyś telewizory to obsłużą. Bo są w specyfikacjach tylko pod hasłem "in the future update"

Tomasz76

New member
Dziękuję za odpowiedzi.

Poza responsywnoscią resztę można nazwać drobnymi wadami z którymi dało się żyć ( np wyłączając szybki start ).

Dobrze wiedzieć że te irytujące problemy tu nie występują :wink:

Widziałem komentarze w elektromarketach że system muli ale nie wiadomo kto je dodaje i czy powiela nieprzychylne opinie czy też pisze szczerze.

Sam się nie uruchamia.
Szybki start - normalnie.
Android działa płynnie , bez zająknięcia.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Nie mam pojęcia kto pisze takie głupoty.
To raczej wg mnie tylko czarny pijar - system działa tak samo szybko jak LG czy Samsung.

wgozno

Klub HDTV.com.pl
VIP

To może prośba do posiadaczy TCL C825 by zrobić zdjęcIA z bliska (by było widać piksele ) ekranu przy wyświetlaniu statycznego obrazu np. zdjęcia przy 60Hz i 120 Hz.

Tak przynajmniej robili inni i zdjęcia przy 120Hz były znacznie gorsze niż przy 60Hz (fotografowano tekst )
https://photos.google.com/share/AF1...?key=eTZybUxFRzR5bDJ3S3BkcmtPTzkzY0VvTWxxVHF3

Blurr czyli rozmycie z powodu braku połowy rozdzielczości pionowej przy 120Hz.

Wtedy będzie wiadomo czy SoC Mediatek zastosowany w TV nie ma już tego problemu - Mediatek 9615 (aka MT5889).

Niby Vincent zrobił wywiad z dyrektorem ds rozwoju TCL też nt tego problemu i niby odpowiedzi są szczere ,ale ten temat trochę poszedł po macoszemu - "..grały dzieci i coś tam nie narzekały.. "

A może są posiadacze Sony X9...J i potwierdzą to samo co pisze Sony, że dodało dodatkowy procesor graficzny do Mediatek SoC i problem braku rozdzielczości pionowej w 4K przy 120Hz nie istnieje.

Nie wiem jak jest z LG C1 bo LG ma własne SoC.

Rowitt777

Member
TCL Update oprogramowania

Już jestem na 95 procent zdecydowany na tego TCLa,
Tylko chciałem sie dowiedzieć jak wygląda automatyczna aktualizacja oprogramowania (przez internet)?
Bo to co się czyta , to tylko z Pendriva i pobrane oprogramowanie z XDA. I to jest OK ?, oprogramowanie z nieautoryzowanego źródła. A co na to TCL ?
Czy oni coś z tym robią ?
Chyba że jestem w błędzie. To prosze mnie wyprostować.
Bo obecne moje telewizory Philips i Sony z automatu ciągną uaktualnienia.
Chociaż z drugiej strony , strony internetowe TCL też nie grzeszą jakością.
Dzięki za odpowiedź.

Tomasz76

New member
Tylko chciałem sie dowiedzieć jak wygląda automatyczna aktualizacja oprogramowania (przez internet)?
Bo to co się czyta , to tylko z Pendriva i pobrane oprogramowanie z XDA. I to jest OK ?, oprogramowanie z nieautoryzowanego źródła. A co na to TCL ?
Dzięki za odpowiedź.

Właśnie zdecydowałem się na zakup tego TV u Kikiego więc jeśli nikt inny się wcześniej nie odezwie, sprawdzę to dla Ciebie.

Ponieważ będzie to już mój drugi TCL, mogę się wypowiedzieć jak to wyglądało wcześniej.

Automatyczny upgrade softu pojawia się stosunkowo rzadko i pewnie dopiero gdy jest to duża aktualizacja. U mnie w ciągu 2 lat TV z automatu upgradował się 2 razy. Ale być może dlatego że robiłem kilka upgradów ręcznie z pliku ściągniętego na pendrive.

Pierwsze wsady softu dostałem od serwisu TCL'a. Zgłaszałem problemy i za pośrednictwem infolinii otrzymałem link do upgradu firmware wraz ze wskazówkami jakie dodatkowe operacje warto zrobić. Jak widać nie mieli nic przeciwko by robić to ręcznie.

Późniejsze pliki dostałem na email z tego forum, a dokładnie od Marka i podejrzewam że to były oficjalne wsady od TCL ewentualnie wersję beta. Po prostu chciałem mieć najnowszy soft jak najszybciej ( na początku mój TV miał sporo problemów wieku dziecięcego ).

Podsumowując, żaden upgrade bez względu na sposób wykonania nie zrobił mi żadnego meshu w TV ( oczywiście w razie "W" po każdym czyściłem cache, resetowałem ustawienia i robiłem cała wskazana przez serwis magię ).
Po automatycznych tego nie robiłem ale nie wiem czy to aby na pewno nie był błąd.

Nie sądzę żeby TCL miał z tym problem że robisz upgrade ręcznie wersji które są rozwojowe i nie dane jeszcze na auto upgrade, nie sugerował by inaczej tego serwisant na infolinii.

Może byłbym to problem gdybyś robiąc coś ewidentnie źle popsuł sobie TV ? Ale wątpię bo soft zawsze można zresetować.

Do góry