TCL 65mqled85 dramat w ruchu

Most123

New member
No to może było to ;). Załamkę miałem i to niemałą.
Po tych doznaniach odrzuciło mnie od tv kablowej. Wrócę, włączę i popatrzę.

Inna sprawa że jak ustawię w dzień jasność ekranu (w streamingu) i jest ok to wieczorem muszę odejmować bo razi.
Jestem na początku przygody więc dopiero się uczę obcowania z taką technologią ;) i na ostateczny werdykt jeszcze za wcześnie.

Most123

New member
Co do tego ruchu to sprawdziłem. Nic szczególnego chyba nie zrobiłem ale pomogło:
Obraz/Zaawansowanie ustawienia wideo/Ruch/
Wyrazistość ruchu - ON
Doskonała płynność - OFF
Redukcja rozmazania - 10
Redukcja migotania - 10
Dynamiczne przyspieszenie - OFF
Dla materiałów i filmów które już obejrzałem to jest ok. Jak będzie w przyszłości lub u innych ? tego nie wiem.

kruczy6

New member
Co do tego ruchu to sprawdziłem. Nic szczególnego chyba nie zrobiłem ale pomogło:
Obraz/Zaawansowanie ustawienia wideo/Ruch/
Wyrazistość ruchu - ON
Doskonała płynność - OFF
Redukcja rozmazania - 10
Redukcja migotania - 10
Dynamiczne przyspieszenie - OFF
Dla materiałów i filmów które już obejrzałem to jest ok. Jak będzie w przyszłości lub u innych ? tego nie wiem.
No to gratuluję trafiłeś chyba na wyjątkowy model, zazwyczaj wszyscy i wszędzie sugerują wyłączać te redukcję rozmazania, migtania bo to jakby główne , generatory błędów''

kruczy6

New member
W testach obok siebie specjaliści nie potwierdzają aby było gorzej w TCL C855 pod względem obróbki obrazu w sporcie niż w którymkolwiek TV Sony, ostatnio zauważyłem, że w moim TV 75" SONY 93J przy ustawieni jasności na 100% w filmie Mad-Max 4K na HBO wokół postaci było pełno artefaktów ! Jak ustawiłem tryb auto DV nie były widoczne
Test, testami a rzeczywistość, rzeczywistością. Przed zakupem też śledziłem te testy, opinie itd i wybrałem świetny model.. który oddałem w ciągu 14 dni.

kruczy6

New member
Jeśli to ma być tv do sportu to x90L sony. Nie musisz kalibrować - wstępne present sa bdb w porównaniu do mqled85. Na pełnym białym ekranowani dużo jaśniejszy zarówno w SDR jak i HDR. Nie ma artefaktów w ruchu i dużo lepszy upscaling.
Dokładnie, nie jestem fanem Sony czy coś dla mnie bez różnicy byłaby firma zacząłem wybór od TCLa, otarłem się o Samsunga i skończyłem na tym Sony-m. I wreszcie nie muszę grzebać caly czas w ustawieniach tylko oglądam.
Fabryczne ustawienia będą dla większości osób w zupełności zadawalajace.

Most123

New member
Na razie testuję z tymi ustawieniami. Miałem taki materiał video na którym naprzemiennie wyświetlają się cyfry 1 i 2 (migotają). Po regulacji jak wyżej widzę teraz tylko cyfrę 2. To chyba redukcja migotania działa.
Trzeba przyznać, z tego co czytam że użytkownicy TCL i innych nowych modeli zmuszeni są do wgryzania się w temat żeby dojść do akceptowanych parametrów obrazu.
Chociaż, jak pisze @kruczy6, są jeszcze firmy dla "Kowalskiego". Kupuje, włącza i ogląda ;).

z-paul

New member
Czy ktoś jest w stanie potwierdzić że ustawienia od kiki naprawdę poprawiają na tyle obraz z dekodera że da się oglądać?

Most123

New member
Nie mam dekodera, oglądam streaming i potwierdzam. Ustawienia od @kiki dla mojego 55MQLED85 poprawiły kolorystykę obrazu. Ustawienia podstawowe robiłem po swojemu.

Bakaland

New member
Generalnie ustawienia bardzo fajne, oglądam TV z dobre źrodła i nie ma żadnego smużenia czy innych dziwnych artefaktów. Polecam Kickiego :)

Do góry