Cześć, może ktoś będzie mi w stanie doradzić, mam aktualnie TCL 65c825, nabyty u Kiki w 2021 r.
Może coś polecisz? Może iść w OLED? Nigdy nie miałem, czytam, że są wspaniałe, ale również dużo opinii, że niezbyt trwałe, a nie chciałbym wydać 10k na tv, który będzie do wymiany po 3 latach.
Bardzo fajny elaborat i w większości prawdziwy tylko podlinkowałeś mu model q825 a to nie ten TV.Napisałeś, że chcesz kupić TV, który posłuży dłużej, a jednocześnie będzie to wymiana sprzętu, który ma tylko 4 lata? Nie wnikam więc czy to realna potrzeba, czy tylko "chciejstwo". W końcu to Twoje pieniądze i możesz je poświęcić na wymianę, jak sam mówisz, działającego TV, z którego jesteś bardzo zadowolony. Troszkę w tym sprzeczności, nie sądzisz?
Sam tak czasem mam i u mnie sprawdza się przełożenie decyzji o tydzień, dwa i zastanowienie się, czy jest mi to faktycznie potrzebne? Zazwyczaj okazuje się, że nie.
Jeżeli chodzi o jasność zarówno w HDR jak i SDR to Twój TV jest jaśniejszy niż C7K!
Tutaj masz testy: Q825 QM7K
Pytanie na ile masz ustawioną u siebie jasność.
QM7K jest za to lepszy jeżeli chodzi o kontrast zarówno natywny jak i kontrast podczas oglądania z "local dimming".
Co jest fajne w tych testach to możliwość najechania na każdy z testowanych parametrów. Pojawia się wtedy małe okienko, gdzie oprócz wyjaśnienia co znaczy dany parametr, jest też wykres słupkowy, pokazujący gdzie plasuje się testowany telewizor wśród wszystkich testowanych. Klikając na dany słupek, pokaże się dodatkowo lista telewizorów. Sam wykres znajduje się na kolorowej linii, a kolory oznaczają, od którego momentu dany parametr uznawany jest za zły, dostateczny, dobry i bardzo dobry.
View attachment 27604
Pamiętaj, że TV to nie tylko jeden parametr i nie ma takiego, który jest najlepszy we wszystkim i w każdych warunkach.
OLED'y po pierwsze się wypalają i nie daj sobie wmówić, że jest inaczej. Jeżeli ktoś to kwestionuje, to omijaj takiego sprzedawcę szerokim łukiem. OLED'y są generalnie ciemniejsze, a to dlatego, że w ten sposób producenci starają się przedłużyć ich żywot, zanim wypalenie stanie się widoczne. Z najjaśniejszych OLED'ów masz LG G5, Samsung S95F, LG G3. Ciekawostka, LG G3 jest jaśniejszy niż LG G4! Te najjaśniejsze i tak są ciemniejsze niż Twój obecny TV. Ale UWAGA. Mówimy tutaj o przypadku gdy mierzymy jasność w momencie gdy świeci cały TV, 100% powierzchni. Co się raczej nie zdarza. Mecz hokejowy z jasną taflą bądź film ukazujący śniegi na Antarktydzie to mniej więcej są te przypadki. Jeżeli chodzi o jasność na wycinku obrazu o powierzchni 2% lub 10% to wymienione OLED'y są dużo jaśniejsze od Twojego TV. Dodatkowo oferują idealny kontrast i idealną czerń.
W przypadku OLED'ów trzeba sobie zadać 2 pytania.
1. Czy jest on dla mnie wystarczająco jasny do oglądania w dzień?
2. Czy efekt wypalenia stanie się widoczny w trakcie jego cyklu życiu u mnie?
Jeżeli odpowiedź na powyższe jest pozytywna dla OLED'a, to wtedy bierz OLED i się nie zastanawiaj. W przeciwnym wypadku mini LED.
Zamiast rekomendacji konkretnych modeli, zostawiam Cię z lekturą testów na stronie, którą podałem. Możesz też wyświetlić sobie zestawienie wszystkich TV, dodawać i usuwać z niego kolumny oraz filtrować po wybranych parametrach. Pamiętaj, że w TV liczy się efekt końcowy. Więc i tak zachęcam, żeby przejść się do sklepu i popatrzeć samemu na te 2, 3 modele, które wydadzą Cię się interesujące po przestudiowaniu testów.
Ależ się rozpisałem. Chyba mój najdłuższy tekst tutaj.
C825 na Europe to nie q825 dla Ameryki![]()
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Masz rację, wyszła trochę sprzeczność z braku szczegółów. Faktycznie chcę TV na dłużej, a wymiana C825 bardziej z kaprysu niż potrzeby, tak po prostu sobie wkręciłem, że może 75, a już na pewno jakiś 85 byłby fajniejszy, a stary pójdzie do pokoju dziecka albo do sypialni. A czepianie się tej jasności C825 chyba trochę wynika z tego nieszczęsnego dolby vision bardziej nawet niż HDR, nie potrafię do końca zrozumieć czemu materiały z netflixa w 4k są jaśniejsze i podobają mi się dużo bardziej jak wyłączę opcję HDR w apce Netflix i zamiast oglądać tak jak mi się podoba, to sobie wkręcam, że coś tracę wyłączając ten HDR. Jak idzie z netflixa dolby vision to przesuwam suwaki ustawień jasności, kolorów, wszystkiego, ale nie mogę sprawić, żeby obraz był zbliżonej nawet jasności jak puszczany z wyłączonym hdr w Netflix app, jak dla mnie wygląda to trochę jak przez mglę. Grzebałem, czytałem testy i znalazłem testera, który twierdzi, że HDR to bzdura, przy okazji w kółko powtarzając, że jest najlepszym specem od kalibracji na świecie, więc to trochę akurat niepokoi jeśli chodzi o wiarygodnośćNapisałeś, że chcesz kupić TV, który posłuży dłużej, a jednocześnie będzie to wymiana sprzętu, który ma tylko 4 lata? Nie wnikam więc czy to realna potrzeba, czy tylko "chciejstwo". W końcu to Twoje pieniądze i możesz je poświęcić na wymianę, jak sam mówisz, działającego TV, z którego jesteś bardzo zadowolony. Troszkę w tym sprzeczności, nie sądzisz?
Sam tak czasem mam i u mnie sprawdza się przełożenie decyzji o tydzień, dwa i zastanowienie się, czy jest mi to faktycznie potrzebne? Zazwyczaj okazuje się, że nie.
Jeżeli chodzi o jasność zarówno w HDR jak i SDR to Twój TV jest jaśniejszy niż C7K!
Tutaj masz testy: Q825 QM7K
Pytanie na ile masz ustawioną u siebie jasność.
QM7K jest za to lepszy jeżeli chodzi o kontrast zarówno natywny jak i kontrast podczas oglądania z "local dimming".
Co jest fajne w tych testach to możliwość najechania na każdy z testowanych parametrów. Pojawia się wtedy małe okienko, gdzie oprócz wyjaśnienia co znaczy dany parametr, jest też wykres słupkowy, pokazujący gdzie plasuje się testowany telewizor wśród wszystkich testowanych. Klikając na dany słupek, pokaże się dodatkowo lista telewizorów. Sam wykres znajduje się na kolorowej linii, a kolory oznaczają, od którego momentu dany parametr uznawany jest za zły, dostateczny, dobry i bardzo dobry.
View attachment 27604
Pamiętaj, że TV to nie tylko jeden parametr i nie ma takiego, który jest najlepszy we wszystkim i w każdych warunkach.
OLED'y po pierwsze się wypalają i nie daj sobie wmówić, że jest inaczej. Jeżeli ktoś to kwestionuje, to omijaj takiego sprzedawcę szerokim łukiem. OLED'y są generalnie ciemniejsze, a to dlatego, że w ten sposób producenci starają się przedłużyć ich żywot, zanim wypalenie stanie się widoczne. Z najjaśniejszych OLED'ów masz LG G5, Samsung S95F, LG G3. Ciekawostka, LG G3 jest jaśniejszy niż LG G4! Te najjaśniejsze i tak są ciemniejsze niż Twój obecny TV. Ale UWAGA. Mówimy tutaj o przypadku gdy mierzymy jasność w momencie gdy świeci cały TV, 100% powierzchni. Co się raczej nie zdarza. Mecz hokejowy z jasną taflą bądź film ukazujący śniegi na Antarktydzie to mniej więcej są te przypadki. Jeżeli chodzi o jasność na wycinku obrazu o powierzchni 2% lub 10% to wymienione OLED'y są dużo jaśniejsze od Twojego TV. Dodatkowo oferują idealny kontrast i idealną czerń.
W przypadku OLED'ów trzeba sobie zadać 2 pytania.
1. Czy jest on dla mnie wystarczająco jasny do oglądania w dzień?
2. Czy efekt wypalenia stanie się widoczny w trakcie jego cyklu życiu u mnie?
Jeżeli odpowiedź na powyższe jest pozytywna dla OLED'a, to wtedy bierz OLED i się nie zastanawiaj. W przeciwnym wypadku mini LED.
Zamiast rekomendacji konkretnych modeli, zostawiam Cię z lekturą testów na stronie, którą podałem. Możesz też wyświetlić sobie zestawienie wszystkich TV, dodawać i usuwać z niego kolumny oraz filtrować po wybranych parametrach. Pamiętaj, że w TV liczy się efekt końcowy. Więc i tak zachęcam, żeby przejść się do sklepu i popatrzeć samemu na te 2, 3 modele, które wydadzą Cię się interesujące po przestudiowaniu testów.
Ależ się rozpisałem. Chyba mój najdłuższy tekst tutaj.
Napisałeś, że chcesz kupić TV, który posłuży dłużej, a jednocześnie będzie to wymiana sprzętu, który ma tylko 4 lata? Nie wnikam więc czy to realna potrzeba, czy tylko "chciejstwo". W końcu to Twoje pieniądze i możesz je poświęcić na wymianę, jak sam mówisz, działającego TV, z którego jesteś bardzo zadowolony. Troszkę w tym sprzeczności, nie sądzisz?
Grzebałem, czytałem testy i znalazłem testera, który twierdzi, że HDR to bzdura, przy okazji w kółko powtarzając, że jest najlepszym specem od kalibracji na świecie, więc to trochę akurat niepokoi jeśli chodzi o wiarygodność, ale ciekawy jestem co myślicie o tym:
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Masz rację, wyszła trochę sprzeczność z braku szczegółów. Faktycznie chcę TV na dłużej, a wymiana C825 bardziej z kaprysu niż potrzeby, tak po prostu sobie wkręciłem, że może 75, a już na pewno jakiś 85 byłby fajniejszy, a stary pójdzie do pokoju dziecka albo do sypialni. A czepianie się tej jasności C825 chyba trochę wynika z tego nieszczęsnego dolby vision bardziej nawet niż HDR, nie potrafię do końca zrozumieć czemu materiały z netflixa w 4k są jaśniejsze i podobają mi się dużo bardziej jak wyłączę opcję HDR w apce Netflix i zamiast oglądać tak jak mi się podoba, to sobie wkręcam, że coś tracę wyłączając ten HDR. Jak idzie z netflixa dolby vision to przesuwam suwaki ustawień jasności, kolorów, wszystkiego, ale nie mogę sprawić, żeby obraz był zbliżonej nawet jasności jak puszczany z wyłączonym hdr w Netflix app, jak dla mnie wygląda to trochę jak przez mglę. Grzebałem, czytałem testy i znalazłem testera, który twierdzi, że HDR to bzdura, przy okazji w kółko powtarzając, że jest najlepszym specem od kalibracji na świecie, więc to trochę akurat niepokoi jeśli chodzi o wiarygodność, ale ciekawy jestem co myślicie o tym:
Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienie! Chętnie bym nagrał kawałek filmu z netflixa i tu wrzucił, żeby pokazać, ale mogę to zrobić tylko telefonem i nie wiem czy przekłamanie zbyt duże nie będzie, bo niby wyłączam wszystkie AI ulepszacze, ale on i tak poprawia obraz po swojemu, ale pokombinuje. A co do oglądania, to faktycznie lubię w oświetlonym dobrze otoczeniu, ten c825 ma niby tryb dolby bright ale prawie żadnej zmiany, albo niby jaśniej, ale w efekcie ogólnym gorszy obraz. Mam nawet dedykowany pokój kinowy z ekranem, projektorem, zrobiłem sobie kiedyś, bo myślałem, że się przekonam do oglądania po ciemku, ale jakoś nie wyszło i nie korzystam z niego, słaby ze mnie kinomanRozbiję odpowiedź na dwie części. Co do HDR to się wypowiem, choć nie korzystam. Mój obecny TV to maksymalnie 1080p, a więc 1920x1080. Quantum TV, czyli przytoczony przez Ciebie kanał, wcześniej nie oglądałem, ale myślę, że rozumiem, co prowadzący chce przekazać. Ale po kolei.
Jak ktoś kiedyś robił zdjęcia na ustawieniach automatycznych, to wie, że gdy fotografuje się człowieka w pomieszczeniu, gdzie tłem jest okno, za którym świeci słońce to albo człowiek będzie ciemną plamą, ale będzie widać to, co jest za oknem, albo będziemy widzieli ładne szczegóły postaci, ale tło to już będzie jasna plama. Nawet nie trzeba fotografować, wystarczy popatrzeć na swoją dłoń na tle jasnego okna, a potem przesunąć ją tak, żeby okno nie było tłem.
Jak więc zrobić zdjęcie lub film, aby widać było jednocześnie i to, co za oknem i szczegóły postaci? No właśnie w HDR. Ale jak to zrobić skoro obiektywy mają swoje ograniczenia? Po prostu bawimy się ekspozycją, jedno zdjęcie, klatka, ujęcie ustawione tak, aby było widać co za oknem, drugie tak, żeby było widać postać. Potem już tylko łączymy oba i mamy HDR.
A co z gotowym już materiałem, który był nagrany jako SDR? To samo, czyli najpierw 'robimy' wszystko ciemniej i łapiemy szczegóły w jasnych miejscach, potem, jaśniej i łapiemy szczegóły w zaciemnionych obszarach, a następnie łączymy oba ujęcia. Tyle tylko, że jest to proces podobny do interpolacji, gdzie część informacji jest już utracona, bo materiał był nagrany w SDR, a algorytm próbuje ją teraz stworzyć. Efekt w zależności od algorytmu i materiału źródłowego mogą być różne. Od zadowalającego po beznadziejnego, gorszego od materiału wyjściowego.
Moim zdaniem to, co youtuber starał się przekazać to, że HDR to takie właśnie trochę oszukiwanie. Robienie efektu wow, bo widz chce widzieć obraz ostry, ze szczegółami w każdym miejscu i przesadnie nasycony.
Ja jestem wyczulony i zwracam uwagę na kolor skóry u postaci. Jak jest zielona, żółta, pomarańczowa lub czerwona to mnie to odrzuca. W związku z tym mnie osobiście jego ustawienia się nie podobają, bo postać ma pomarańczową skórę. Z kolei w HDR jest zbyt niebiesko. Z jego recenzją widzę jeszcze innym problem, nie wiem, czy nagrywając materiał, ma zablokowaną ekspozycję i balans bieli w aparacie/kamerze. Byłby bardziej wiarygodny gdyby prezentował dwa te same TV obok siebie w dodatku na różnych materiałach z różnych źródeł.
Do tego wszystkiego dochodzi jeszcze fakt, że różne materiały mogą być nagrane niestety z różnym balansem bieli, a to oznacza, że nawet TV po kalibracji będzie wyświetlał je źle, bo ktoś spaprał materiał źródłowy.
Nie jesteś zadowolony z materiałów Dolby Vision, bo podejrzewam, że oglądasz je w złych warunkach. Dolby Vision zostało wymyślone, żeby oglądać w zaciemnionym pomieszczeniu, gdzie jedynym źródłem światła jest telewizor. Spróbuj i daj znać czy jest lepiej? Jak się producenci TV połapali, że ludzie chcą oglądać także przy świetle dziennym to zaczęli wprowadzać tryby Dolby Vision Bright i tym podobne.
Jak ktoś kiedyś robił zdjęcia na ustawieniach automatycznych, to wie, że gdy fotografuje się człowieka w pomieszczeniu, gdzie tłem jest okno, za którym świeci słońce to albo człowiek będzie ciemną plamą, ale będzie widać to, co jest za oknem, albo będziemy widzieli ładne szczegóły postaci, ale tło to już będzie jasna plama.