TCL 65C825 z 2021 r. czy warto wymienić na C7K lub C8K?

Marlo

Active member
Te nowe modele są jeszcze na starych procesorach Pentonic 700 , modele na rynek chiński mają już
Pentonic 800, być może już na targach IFA, TCL pokaże modele z Pentonic 800 przeznaczone na
rynek europejski.

phoenix_me

Active member
Cześć, może ktoś będzie mi w stanie doradzić, mam aktualnie TCL 65c825, nabyty u Kiki w 2021 r.

Może coś polecisz? Może iść w OLED? Nigdy nie miałem, czytam, że są wspaniałe, ale również dużo opinii, że niezbyt trwałe, a nie chciałbym wydać 10k na tv, który będzie do wymiany po 3 latach.

Napisałeś, że chcesz kupić TV, który posłuży dłużej, a jednocześnie będzie to wymiana sprzętu, który ma tylko 4 lata? Nie wnikam więc czy to realna potrzeba, czy tylko "chciejstwo". W końcu to Twoje pieniądze i możesz je poświęcić na wymianę, jak sam mówisz, działającego TV, z którego jesteś bardzo zadowolony. Troszkę w tym sprzeczności, nie sądzisz?
Sam tak czasem mam i u mnie sprawdza się przełożenie decyzji o tydzień, dwa i zastanowienie się, czy jest mi to faktycznie potrzebne? Zazwyczaj okazuje się, że nie.

Jeżeli chodzi o jasność zarówno w HDR jak i SDR to Twój TV jest jaśniejszy niż C7K!
Tutaj masz testy: Q825 QM7K
Pytanie na ile masz ustawioną u siebie jasność.
QM7K jest za to lepszy jeżeli chodzi o kontrast zarówno natywny jak i kontrast podczas oglądania z "local dimming".

Co jest fajne w tych testach to możliwość najechania na każdy z testowanych parametrów. Pojawia się wtedy małe okienko, gdzie oprócz wyjaśnienia co znaczy dany parametr, jest też wykres słupkowy, pokazujący gdzie plasuje się testowany telewizor wśród wszystkich testowanych. Klikając na dany słupek, pokaże się dodatkowo lista telewizorów. Sam wykres znajduje się na kolorowej linii, a kolory oznaczają, od którego momentu dany parametr uznawany jest za zły, dostateczny, dobry i bardzo dobry.

1747649659091.png

Pamiętaj, że TV to nie tylko jeden parametr i nie ma takiego, który jest najlepszy we wszystkim i w każdych warunkach.

OLED'y po pierwsze się wypalają i nie daj sobie wmówić, że jest inaczej. Jeżeli ktoś to kwestionuje, to omijaj takiego sprzedawcę szerokim łukiem. OLED'y są generalnie ciemniejsze, a to dlatego, że w ten sposób producenci starają się przedłużyć ich żywot, zanim wypalenie stanie się widoczne. Z najjaśniejszych OLED'ów masz LG G5, Samsung S95F, LG G3. Ciekawostka, LG G3 jest jaśniejszy niż LG G4! Te najjaśniejsze i tak są ciemniejsze niż Twój obecny TV. Ale UWAGA. Mówimy tutaj o przypadku gdy mierzymy jasność w momencie gdy świeci cały TV, 100% powierzchni. Co się raczej nie zdarza. Mecz hokejowy z jasną taflą bądź film ukazujący śniegi na Antarktydzie to mniej więcej są te przypadki. Jeżeli chodzi o jasność na wycinku obrazu o powierzchni 2% lub 10% to wymienione OLED'y są dużo jaśniejsze od Twojego TV. Dodatkowo oferują idealny kontrast i idealną czerń.

W przypadku OLED'ów trzeba sobie zadać 2 pytania.
1. Czy jest on dla mnie wystarczająco jasny do oglądania w dzień?
2. Czy efekt wypalenia stanie się widoczny w trakcie jego cyklu życiu u mnie?
Jeżeli odpowiedź na powyższe jest pozytywna dla OLED'a, to wtedy bierz OLED i się nie zastanawiaj. W przeciwnym wypadku mini LED.

Zamiast rekomendacji konkretnych modeli, zostawiam Cię z lekturą testów na stronie, którą podałem. Możesz też wyświetlić sobie zestawienie wszystkich TV, dodawać i usuwać z niego kolumny oraz filtrować po wybranych parametrach. Pamiętaj, że w TV liczy się efekt końcowy. Więc i tak zachęcam, żeby przejść się do sklepu i popatrzeć samemu na te 2, 3 modele, które wydadzą Cię się interesujące po przestudiowaniu testów.

Ależ się rozpisałem. Chyba mój najdłuższy tekst tutaj.

Do góry