TCL 55C805/55C809 Temat zbiorczy

G3orG3

New member
nie wiem jakie są ceny oledów, ale z tego co widziałem to do 6k idzie spokojnie oelda kupić - celowałbym w taki TV, jeśli miniled to w sony x95, jeśli nie sony to dopiero c809, w przypadku modelu 85" ma tyle samo stref, c845 to zbędne bajery jak np. audio którego nigdy w TV nie użyłem.

U mnie padło na c809 z tych powodów:
  • w cenie 9k jest 77" oled (czyli + 1k i - 8")
  • odpowiednik sony to koszt ~17k

Jedyne co to teraz zastanowiłbym się nad 98", przy 3m to raczej lepszy TV.

Mam w domu oleda i niestety badź stety, trochę temu miniledowi brakuje, w małej różnicy cenowej bym dopłacił. Ale skoro pytasz to nie mieści się w budżecie.
Teraz mi powiedz, bo jest kupiony za gotówkę HISENSE 55U7KQ czy TCL C845? Czy uda sie wymówić zakup który ma jutro dotrzeć do sklepu.

@kiki podpowiedz :(

jak chcesz tego kiki to pisz PW do niego, bo jak widać, forum go nie interesuje albo ma urlop.

u7k nie ma czasem mniej stref? masz test na youtube w digitaltrends chyba qm8 vs hisesnse
ta, c845 to poziom u8k.

W dodatku system w hisense ma masę wad i pewnie trochę zalet.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Są dostępne od ręki.
Dostawa jeden dzień od zamówienia.
Oferta specjalna dla członków forum razem z pakietem gratisów dodatkowo o wartości 500 zł

syma753dfx

Member
Hi friends

I come from a TCL C70 and after five years of honest work, during the move, my TV suffered a problem with the screen. I lived through the entire development of the firmware, until the abandonment by the manufacturer TCL. I decided to buy a TCL 55c805 because it seems to have good hardware. The problem is that its Firmware is extremely immature. I thought that TCL had learned but in reality the c805 has youth problems like the C70 had. With the FW V135 the ghosting effect is terrible and dark scenes with HDR create great difficulties. I loaded the FW V141 and the problems have partly diminished but I have deactivated many automatic controls. Now the vision is sufficient but the Firmware does not make the hardware work well. It's a shame. The V401 and V404 versions are available, someone on the telegram group complains about the V404 but I have not been able to understand the problem well. What FW do you have on board? What do you recommend regarding automatic controls, which ones to keep and which ones to disable? Thanks to all

ddgintowt

New member
Cześć,
Chcę kupić telewizor 55” pod dekoder, streaming Netflix, ale też pod tv naziemną. Zależy mi na -oczywiście- dobrym obrazie, ale i żeby dźwięk był przyzwoity. Czy na dzisiaj model TCL 55C809 to dalej dobry wybór w swojej klasie cenowej czy szukać czegoś innego?

rafmik

Member
Do osób posiadających TCL55C805 (lub 809) czy macie efekt, że obraz Dolby Vision lub HDR/HDR10+ jest dużo jaśniejszy przy odtwarzaniu przez HDMI, niż z aplikacji z wbudowanego Google TV? Ustawienia obrazu są te same (korzystam z profilu Dolby Visin Dark).

Oprócz Google TV wbudowanego w TV mam też podłączonego po HDMI Fire Stick 4K Max (2gen).

Sprawdzałem na tych samych aplikacjach (Disney+ i Max) i na tych samych filmach/serialach - obraz z Fire Stick 4K Max jest dużo jaśniejszy.

Bo ktoś taki efekt?

Do góry