Witam wszystkich świątecznie. Ponieważ to dzień cudów, może ktoś będzie w stanie zaproponować mi coś ciekawego w zamian za dotychczasowy.
Zaciekawiła mnie marka TCL (może seria C, może X2), ale niewykluczone, że dla moich potrzeb zaproponujecie coś ciekawego.
Powinien być już 55", budżet około 4-4,5 tys choć aktualnie są ciekawe warunki kredytu 0% bez kosztów obsługi na 2 lata w euro (płacą również pierwszą ratę)
1. Odległość od ekranu? 2,3-2,5 m
2. Jak słońce świeci w pokoju? okna po lewej stronie (są rolety)
3. Jak duży jest pokój: około 25 m2
4. Preferowana technologia:
5. Jaki masz obecnie telewizor? Samsung PS51F8000 (plazma)
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? regularna tv (piłka nożna, narty), filmy, sporadycznie gry z xbox
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczór
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? różnie
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? wyważony
10. Matryca błyszcząca czy matowa? obojętnie
11. Preferowana wielkość telewizora? 55 cali
12. Preferowana marka? obojętnie
13. Czego nie lubisz w telewizorach? braku ostrości, płynnośći, bladych kolorów
14. Jakie urządzenia będą podłączone? dekoder nic+ i Xbox, dysk zewnętrzny z własnym zasilaniem (filmy HD)
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 70% TV
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych? raczej na wprost
17. Czy ważne jest wifi ? tak
18. czy będziesz korzystać z widgetów? O co chodzi?
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? sporadycznie
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Tak, na pewno player TVN, TVP VOD
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Tak
22. ma mieć 3D? nie ma znaczenia
23. ma mieć slot na karty SD ? może nie musi
24. ma mieć tuner DVB-S? tak
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? HDMI, HDMI arc dla kina domowego (Philips Fidelio)
26. Jaki masz sygnał: cyfrowy
27. ile programów HD? ~ to co nadaje nic+
28. ma stać czy wisieć? wisieć
29.Rozdzielczość: UltraHD
30.Dvb-t: tak, DVB-C: tak
31.Na czym najbardziej Ci zależy: dobrej jakości obraz i ładnym designie
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 3-6
33.Sugerowana cena ? do 4500 zł
Dodatkowo nie powinien mieć problemu z odtwarzaniem różnego rodzaju filmów. Samsung nie dawał sobie rady tylko z moc (mam kamerkę która kręci w tym formacie). Potrafił z dysku otworzyć nawet ripy Blu-ray o wielkości 30Gb.
Zastanawiałem się nad Panasonikiem TX-58EX703 ale opinie są różne (min kłopot z różnymi kodekami filmowymi). Samsung MU7002 a może coś tańszego, gdzieś widziałem ciekawe informacje o jakimś Samsungu w granicach 2,5 tys, chyba serii 6.
Przy okazji zdrowych i spokojnych świąt, i audio lub video prezentów