Witam wszystkich serdecznie, to na początek.
Jako, że jestem świeży na tym forum i to mój pierwszy post to jest mi bardzo miło z Waszych wypowiedzi na temat kolumn Taga Harmony serii Platinum v2. Ponieważ jestem posiadaczem całego zestawu 5.1 tej serii, i tak moje fronty to: F-100, centralny C-100, surround S-100, no i sub to oczywiście SW-10. (wszystko kupione w jednym zestawie od dystrybutora). Wszystko jest podpięte pod Onkyo TX-NR809 jako odtwarzacz płytek to Onkyo BD-SP809, laptop i dodatkowe źródło muzyki to TV Samsung UE55D8000. Wszystko podpięte tylko dwoma kabelkami HDMI Da Vinci Gold Edition v1.4 (BD+ampli, ampli +TV, laptop przez Wi-Fi). Kabelki, które łączą ampli z frontami to oczywiście Cordial CLS 4-25-40 ( łączna średnica kabla to 14 mm2 to tak na marginesie dla ciekawostki bo sporo pisaliście o tej grubości
), pozostałe to zwykłe kable głośnikowe 1,5 mm2 pod tynkowo montowane, to tyle chwalenia się (jak by było czym). A teraz do rzeczy. Sprzęt gra w pokoju 28m2. Cały sprzęt został zakupiony za jednym zamachem na przełomie roku 2012/2013 ( cały zestaw kompletowałem tydzień czasu). To jest mój pierwszy taki zestaw KD wcześniej posiadałem tylko zestawy stereo: Unitra, Diora, JVC i do tego kolumy Tonsila Altusy i Fenix, więc się łatwo i szybko domyśleć jakie były moje pierwsze wrażenia po odsłuchaniu nowego sprzętu. Cały mój nowy nabytek kupowałem i teraz uwaga..... "ZAKUP W CIEMNO" oprócz TV bo zakupiony w sklepie i widziałem co biorę. Reszta to net bez żadnych odsłuchów itd... Zapewne powiecie: "Ale koleś" wydaje kasę i nie wie na co.
Po części z Wami się zgodzę, ale tylko po części, ponieważ to jest mój pierwszy zestaw KD i nie znałem swoich upodobań i wymagań
, stąd taka a nie inna dedukcja. Całą moją wiedzę opierałem na czasopismach i necie oraz opinia kolegów.To tyle na temat teorii czas na praktykę i rzeczywistość. Odważyłem się tutaj dołączyć do rozmowy ze względu na opinie na temat Platinum v2. I muszę powiedzieć, że ta seria robi masakryczne wrażenie. Moje F-100 są już po konkretnym "wygrzewaniu" ponad 7 miesięcy z czego pewnie 3 miechy to non-stop coś gra
. Oglądanie TV, a nawet reklam sprawia radochę
. Kolumny sprawiają wrażenie niczym dwóch wież z " Władcy Pierścieni" dosyć, że stoją na swoich podstawkach i kolcach to do tego umiejscowiłem je na 5cm grubości płycie z Granitu. Jak się zapewne domyślacie widok przepiękny ( jak będę miał więcej postów to podeśle fotki). Dźwięk co tu dużo mówić cudowny. Góra nie metaliczna, słychać wszystkie szczegóły dzwonków,talerzyków i czego tam jeszcze nie wymyślą. Średnica nieco schowana, ale i tak przy wokalu pięknie oddaje to co musi. Natomiast Bass to majstersztyk nie za mało nie za dużo( to jest to co właśnie kocham). Łatwo się już domyśleć, że do odsłuchów stereo wcale nie używam suba bo nie ma takiej potrzeby
. Sub był tylko kupiony z myślą Kina nie stereo, ale też trochę się wypowiem na jego temat ponieważ była poruszana tematyka SW-10.Więc sub pracuje na 1/3 swojej mocy bo więcej nie potrzeba
na apmli wszystkie ustawienia suba sa na "-", bo ten sub gra w kinie jak ta lala( szczerze to lepiej niż w prawdziwym Kinie). To tyle na razie w temacie, zapewne będzie wiele pytań to bardziej i szczegółowo się wypowiem w temacie Platinek.
P.S> Sorry za tak długi post. Jeszcze raz pozdrawiam i polecam ta serie Taga Harmony .