lolek, a testowałeś może Paradigm REFERENCE STUDIO SUB-12?
No ja do końca bym się też nie zgodził z tą opinią. Po pierwsze to ten sub jest za duży i mocny na 25mkw, a po drugie to do muzyki tylko konstrukcje zamknięte a nie BR. Konstrukcje BR są trochę za wolne do szybszych bitów, a do tego bas lubi się bardziej ciągnąć niż w przypadku konstrukcji zamkniętych. Co do wielkości, to po co wstawiać taki sub do mniejszego pomieszczenia skoro nie wykorzystamy jego potencjału? Większy nie znaczy lepszy, i to tyczy się również kolumn. Wstawisz takiego kolosa to mniejszego pomieszczenia to będzie dudnił i przytłaczał basem, a przecież wszystko musi być tak skonfigurowane aby współgralo ze sobą a nie dominowało nad resztą.
Też bym się nie do końca zgodził z tą wypowiedzią .Gdyby zastosować taki tok myślenia na większą skalę to wszystkie kolumny powinny być konstrukcjami zamkniętymi a nie BR .Przeważająca (99%) konstrukcji ze wszystkich pułapów cenowych są konstrukcjami bas-reflex a nie zamkniętymi.Zaletą konstrukcji zamkniętych (kolumn i subwooferów) jest mała wrażliwość na ustawienie ,wadą gorsze rozciągniecie basu, takie głośniki są projektowane według innych kryteriów
Zwróćcie uwagę że hi-endowe firmy np.Vienna Acoustic ,Audio Physic ..itd produkują w zasadzie subwoofery o konstrukcji bas-reflex
robertuss to wszystko zależy kto co lubi. Ja bym nigdy nie wstawił do 14m2 4 subów JBL czy też suba o średnicy 38cm. Ale są tacy co tak robią. Ja bym tego nie zrobił bo nie chciałbym żeby bas był aż tak dominujący bo oprócz niego nic innego bym nie słyszał. Wcale nie uważam że suby bass reflex są gorsze od zamkniętych po prostu bas w nich ma inny charakter. W subach zamkniętych bas jest szybszy. Przynajmniej w klasie subów, które ja słyszałem. Niestety nie miałem okazji usłyszeć subów z tak wysokiej półki o których Ty piszesz.
"lolek 126" treść merytoryczna Twoich wywodów żadna ,napisane w sposób chaotyczny z mnóstwem błędów ,bez urazy ale mam takie skojarzenie ,że pisał to jakiś analfabeta
Rozumiem ,że Vienna Acoustic to żadne hi-end(pomimo że firma demoluje rankingi) podobnie jak Audio Physic ,Analon, WLM ,Wilson ,Logan ,Gamut - to też nie jest hi-end - więc które konstrukcje można określić tym mianem ?
Jeżeli dla kogoś hi-fi się zaczyna i kończy na Rel i Paradigm to o czym rozmawiać ?,podobnie jak w przypadku kiedy jakość subwoofera czy kolumn określa jedynie jego moc lub wielkość
Powiem szczerze,że już przywykłem do takich wypowiedzi ,których jest mnóstwo w sieci ,a wypisują je "wielcy guru" ,ostatnio też widziałem jak jeden taki ekspert z nabitym licznikiem postów twierdził ,że gramofon z ramieniem typu S jest lepszy od gramofonu z ramieniem prostym ,jak to zobaczyłem to myślałem , że się posikam ze śmiechu
Panowie, nie ma co się spierać. Każdy ma inny gust i inaczej postrzega dobry bas. Dla jednego to będzie jakość, dla innego ilość i moc, a dla jeszcze innej osoby wszystko na raz. Są ludzie co wolą szybszy, twardszy i bardziej kontrolowane niskie tony, a inni wolą typowo kinowe ciśnienie. Nie zmienię swojego zdania odnośnie wielkości/mocy suba do metrażu. Lolek opisywałeś że Paradigm 12 jest sporo za duży do 25mkw, a chciałbym nadmienić że kolega nawet chce wstawić Paradigm 15Dla mnie to szok. Sub może być najlepszy na świecie, ale jak go się upchnie w małym pomieszczeniu to nie zagra on dobrze. Bas musi mieć gdzie się rozchodzić. Po to produkowane różnej wielkości kolumny, subwoofery żeby dobrać je do Naszych warunków. Inaczej każdy by kupował najmocniejszy sub czy kolumny bez znaczenia względem wielkości pomieszczenia. Ja przynajmniej wolę lepszą jakość, niż wyrywanie z butów kosztem precyzji i przyjemności ze słuchania. Kolega pisał że jego kumpel miał 4 X JBL na 14 mkw, ciekaw jestem na ile miał ustawione potencjometry? Ja suba zamkniętego na 15mkw mam ustawionego na 10-tą godzinę i gra wystarczająco mocno. Jaki to musiał być odbiór muzyki, jak bas zagłuszał wszystko inne?
Dobrze Panowie, rozpisaliście się niemiłosiernie
Jeśli chodzi o tego Paradigma to co Tobie w nim nie przypasowało lolek?
Ja go jeszcze nie słuchałem, ale to przecież też obudowa zamknięta. Także teoretycznie też powinien być szybki. No i ten wzmacniacz... Ja z doświadczenia subwooferów z bass-reflexem już w ogóle nie biorę pod uwagę.
Może od początku
Uważam ,że zachowanie pewnej staranności w pisowni nie jest niczym szczególnie trudnym -być może jestem "staromodny" w tej kwestii ,jeżeli poczułeś się urażony moją wypowiedzią - przepraszam
Pierwszy swoje kino domowe miałem w wieku 19 lat ,kiedy w 1998r przywiozłem sobie sprzęt z Niemiec ,obecnie mam stereo gdyż daje mi to więcej radości .W moim przypadku można nawet rzec,że historia zatoczyła koło ,gdyż jako dzieciak zaczynałem od gramofonu teraz też coraz chętniej słucham muzyki z czarnych płyt
Intencją mojej wypowiedzi nie było wykazanie jaką moc powinien mieć subwoofer , jaki powinien być metraż i która firma jest lepsza .Napisałem ,że NIE JEST PRAWDĄ, że konstrukcje zamknięte są lepsze i bardziej się nadają do muzyki.Konstrukcje zamknięte mają swoje zalety jak szybkość i kontrola wadą jest natomiast słabe rozciągnięcie basu w porównaniu do BR -niestety te dwie zależności wykluczają się na wzajem ,dlatego nie można jednoznacznie stwierdzić ,że taka konstrukcja jest najlepsza.
Podobną sytuację macie w przypadku głównej części głośnika basowego czyli membrany - sztywność i masa .Im membrana bardziej sztywna tym głośnik będzie mieć większą dynamikę ,im będzie lżejsza tym będzie głębszy zasięg basu ,czyli teoretycznie idealny głośnik to taki w którym membrana jest nieskończenie sztywna i lekka,jak do tej pory nie wynaleziono jeszcze idealnego materiału, i tutaj również jedno wyklucza drugie
Zresztą macie przykład po liczbie subwooferów o budowie zamkniętej ,ile jest ich na rynku ? ,zdecydowana większość konstrukcji to BR .Gdyby remedium na dźwięk była zamknięta obudowa zapewne już wszyscy producenci by stosowali takie rozwiązanie .W przypadku kolumn konstrukcje zamknięte można policzyć na palcach ręki ,chociaż na zdrowy rozum powinny dominować choćby przez fakt ,że są znacznie łatwiejsze do ustawienia w pomieszczeniach ,a jednak to BR zdominował wszystkie przedziały cenowe
Kto używa subwoofera do hi-fi ? uważasz, że to gorsze urządzenie jeżeli wykorzystuje wysokiej jakości podzespoły ,podobnie można zapytać kto z audiofilskich kolumn buduje systemy kina domowego .Z dwóch wysokiej jakości głośników centralnych można na ścisłość zbudować fantastyczny zestaw stereo