Subwoofer do muzyki Dali E-9F czy Rel T5

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tak te suby są zaprojektowane. Sam Rel określa swoje produkty nie jak typowe suby, a jako systemy sub-niskotonowe. Dzięki połączeniu wysokopoziomowemu sub dostaje dokładnie taki sam sygnał jak kolumny frontowe. Dzięki temu łatwiej jest go zgrać z kolumnami. Dodatkowo Rel twierdzi, że ich suby korzystają z akustyki pomieszczenia. Zaleca się ustawianie go w rogu pomieszczenia. Twierdzą, że najniższy bas najlepiej generować właśnie w rogu pomieszczenia. Tyle teorii. Ja tylko mogę potwierdzić to co Rel mówi o swoich produktach. Nie jest to tylko bełkot marketingowy.

werf

Active member
Bez reklam
Możesz to podłączyć do B tylko po co jest jeszcze w ch.. innych możliwości
Odrobina kreatywności i zdolności manualnych 2 minuty po temacie

Bipo

Active member
Bez reklam
No właśnie wiem że te rele grają głównie po wysokoprądowych ale mniejsza o to, muszę rel t9 jak i velodyne 12 wziąć na odsłuch do domu to w tedy będę miał pełne porównanie i ich podłącze tak jak trzeba.

Właśnie wracając do podłączenia to niby jak ja mam u siebie tego rel t9 podłączyć pod kino? Velodyne proste tak jak mam teraz czyli kabelek typu y i po sprawie. A teraz rela, jeśli mam go podłączyć pod gniazda głośnikowe to gdzie?
- fronty mam podłączone przez wzmacniacz na pre aut
Chce słuchać tylko przy kinie, w trakcie muzyki nie chce używać suba a jak chciałbym to też możecie napisać gdzie. Bo rozumiem że jak bym chciał posłuchać wraz z odsłuchem muzyki to pod terminale wzmacniacza, tak (u siebie nie mam możliwości włączenia terminali a i b, wszystkie terminale grają jednocześnie- czyli mogę sobie podłączyć pod te drugie wolne?)? a jak chce tylko przy kinie?

Ostatnia edycja:

werf

Active member
Bez reklam
No właśnie wiem że te rele grają głównie po wysokoprądowych ale mniejsza o to, muszę rel t9 jak i velodyne 12 wziąć na odsłuch do domu to w tedy będę miał pełne porównanie i ich podłącze tak jak trzeba.

Właśnie wracając do podłączenia to niby jak ja mam u siebie tego rel t9 podłączyć pod kino? Velodyne proste tak jak mam teraz czyli kabelek typu y i po sprawie. A teraz rela, jeśli mam go podłączyć pod gniazda głośnikowe to gdzie?
- fronty mam podłączone przez wzmacniacz na pre aut
Chce słuchać tylko przy kinie, w trakcie muzyki nie chce używać suba a jak chciałbym to też możecie napisać gdzie. Bo rozumiem że jak bym chciał posłuchać wraz z odsłuchem muzyki to pod terminale wzmacniacza, tak (u siebie nie mam możliwości włączenia terminali a i b, wszystkie terminale grają jednocześnie- czyli mogę sobie podłączyć pod te drugie wolne?)? a jak chce tylko przy kinie?

Proste jak drut LFE do LFE Speakon pod końcówki mocy

Attachments

• FullSizeRender.jpg
    FullSizeRender.jpg
    29,8 KB · Wyś: 506

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Robisz tak. LFE standardowo do amplitunera kd pod LFE, a wysokopoziomowe do wzmacniacza (jak byś nie miał wzmacniacza to pod amplituner kd razem z frontami). Ja tak miałem. (Rel takie jednoczesne podłączenie zaleca) Wzmacniacz też miałem podłączony z amplitunerem (pre-out). Aha wysokopoziomowo podłączasz dopiero po kalibracji amplitunera. Bo i innym przypadku sub również będzie się "odzywał" jak będą się kalibrowały fronty i strasznie Ci zetnie bas z kolumn.

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Tak wiem chłopaki ze REL "przełamuje konwencje" jesli chodzi o podejscie do subwooferów. To, że zalecaja stawiac w rogu bo sub identyfikuje sie z pomieszczeniem to jest wlasnie marketingowy bełkot. Takie sa prawa akustyki ze bas kumuluje sie w rogu pomieszczenia. A to ze REL jest maly i sam z siebie nie jest w stanie wytworzyc sporego cisnienia to ustawia sie go w rogu aby było mu "latwiej" :)

Werf - powiedz mi jak mozna podlaczyc pod jeden terminal 2 kable tak aby one mialy dobry styk ? Jesli mamy banany to nie ma problemu bo terminal jest wolny i mozna wsadzic druciki REL ale jesli juz tam jest kabel glosnikowy to robi sie problem :(

Raccon - ale Twoj JBL to kawal suba a nie male pudeleczko na 20cm glosniczku :)

Bipo

Active member
Bez reklam
Robisz tak. LFE standardowo do amplitunera kd pod LFE, a wysokopoziomowe do wzmacniacza (jak byś nie miał wzmacniacza to pod amplituner kd razem z frontami). Ja tak miałem. (Rel takie jednoczesne podłączenie zaleca) Wzmacniacz też miałem podłączony z amplitunerem (pre-out). Aha wysokopoziomowo podłączasz dopiero po kalibracji amplitunera. Bo i innym przypadku sub również będzie się "odzywał" jak będą się kalibrowały fronty i strasznie Ci zetnie bas z kolumn.

Ok, rozumiem tylko że w tracie kalibracji kina z rel będę miał go podłączonego tylko LFE i ampli dokonuję kalibracji przy właczonym subie?
Jeśli chodzi teraz o velodyne bo on ma też kalibrację. Osobno przeprowadzam kalibrację amplitunera na włączonym subie a później jeszcze raz włączam samą kalibrację suba czy już nie. Czy już tylko podłacze suba i zrobię tylko na nim kalibrację a na ampli już wcale nie robie?

Ostatnia edycja:

werf

Active member
Bez reklam
1 Podłącza się pod 3 terminale a nie pod jeden
2 Nawet jak się nie mieści a nie chcesz bananów kaleczysz izolacje kabla kilka cm dalej wpinasz termokurczka zapominasz
3 Kabel speakon to 0,2mm

Whiplash

New member
Bez reklam
Werf - zle sie zrozumielismy, mialem na mysli 2 kable do jednego terminala.

Raccoon - tak widzialem ten rysunek. Można też chyba poprostu zakrecic drucik rela na kablu glosnikowym i umiescic w terminalu?

Mozliwosci sa, pytanie tylko czy takie zabiegi zagwarantuja dobry styk kabla rela?

Whiplash

New member
Bez reklam
REL - T-5 - Subwoofery - Testy sprztu audio

Nie rozumiem wykresu. Podaja, że charakterystyka opada przy 70hz, a z wykresu wynika, że 3 krzywe opadaja raczej w tym samym momencie, bez wzgledu na ustawienie crossovera? Z ta roznica, że pasmo dalej sie rozciąga ale górka jest zawsze prawie w tym samym miejscu.

Miedzy czerwona a zielona krzywa jest roznica 10hz, jedna zaczyna opadac przy 40hz a druga przy 50hz..

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Bipo i reszta chlopaków, którzy maja RELa. Moze to podlaczenie RCA wypadlo tak blado ponieważ wyjscie pre out wzmacniaczy jest L/R a w REL wejscie jest tylko na jednego chincha wiec trzeba miec kabel Y lub przejsciówke RCA>2RCA inaczej REL dostaje sygnal tylko z jednego kanału L lub R i dlatego zagral tak blado? Przeciez sygnal niskopoziomowy jak i wysokopoziomowy zawiera to samo pasmo..

Whiplash

New member
Bez reklam
Dzieki za odp!... ;)

Myslicie ze Dali E9 schodzi tylko do 37hz tak jak podaje producent? 22cm glosnik, BR i tylko tyle? Rel ma niby zejscie ponizej 20hz na 20cm glosniczku, ciekawe przy jakim spadku dB? Najfajniejszy bylby E12F ale to sa juz duze pieniadze.

Bipo

Active member
Bez reklam
Odnośnie rela to z tego co piszą inni, którzy go słuchali to ten sub pokazuję dopiero pazur jak się go podepnie wysokoprądowo. Ponadto w tamtym momencie sprzedawca nie dość, że pewnie podłączył pojedynczym kablem rca-rca to jeszcze do wzmacniacza a nie do amplitunera więc to wszystko podejrzewam spowodowało takie zagranie a nie inne....
Ostatnio na saturnie był podpięty dali 9f i powiem wam, iż z wyglądu jest to strasznie małe maleństwo.... bez problemu schowałbym sobie go do plecaka...;-) Był puszczony Hobbit i subik w miarę sobie radził. Nie był to bas jaki chciałbym u słyszeć u siebie w salonie ale do pokoiku i uzupełnienie dźwieku z kompa mógłbym go sobie sprawić...;-)

Whiplash

New member
Bez reklam
Az tak kiepsko? Wiesz sub z amplitunerem to gra dopiero po kalibracji kiedy aktywowane sa systemy optymalizujace brzmienie, inaczej sub ledwo co pyka.

Kupilbym sobie za jakis czas tego suba, za REL przemawia lepsze granie w stereo, obawiam sie z drugiej strony ze bedzie za maly do 21m. Dali bylby komplet no i jest wiekszy..

lobos

New member
Bez reklam
Mnie się też nie chce wierzyć, żeby sub w takim Saturnie był skalibrowany ;-)
Co do wyglądu E-9F to faktycznie maleństwo ;-) Widziałem go ostatnio w salonie Denona :)
Myślę jednak, że po skalibrowaniu w niedużym pomieszczeniu powinien dawać radę ;-)

Bipo

Active member
Bez reklam
Jeśli chciałbyś 9f do kompletu z dali, ja bym na twoim miejscu podjechał do saturna w piątek i go kupił. Zobaczyłbym jak gra i jak by mi nie podszedł to w poniedziałek bym go zwrócił. Masz 30dni na zwrot bez podania przyczyny. Odsłuch w domu to najlepsze co można zrobić....;-)

venom200

Member
J właśnie kupiłem T5 i jest ustawiony około 35 % skali głośności.
Odcięcie około 60-65 hz
Salon22-23 mk2
Wspomaga sprzęt Śr7008 plus końcówka mocy Audiolab8000P kolumny MA RX8
I realizacja dźwięku jest Po prostu piękna perka czy w jazz kontrabas i inne basowe kawałki są po prostu realizowane pięknie.
Tak jak pisałeś bas nie dudni jest ustawiony tak subtelnie ale czuć go w pomieszczeniu,ale w zasadzie jest niesłyszalny

Do góry