Oj, ciężki ten temat
U mnie nawet jak dam fronty na Full Band to LFE mam aktywne. Jak dla mnie to nie powinno mieć nic wspólnego ustawienie filtra dla LFE a to czy damy kolumny na Full Band, z tej przyczyny że przecież dla kanału LFE jest osobna, dedykowana ścieżka w filmie i kierowana jest ona na suba niezależnie czy fronty odcinamy czy są one na pełny zakres. Kolumny odcinamy żeby ten bas który idzie na nie, był kierowany też do suba poniewaz lepiej sobie z tym basem poradzi, a dodatkowo odciązamy kolumny? Czy źle rozumuję?
Teraz druga część. Tutaj podałeś przykład w drugą stronę, czyli kolumny są odcięte na 80 Hz a sub na 100Hz, czyli sub oprócz LFE ( tytaj to może pomińmy, bo to zupelnie osobna ścieżka) zagra wszystkim poniżej 80Hz z kolumn i tymi wartościami między 80Hz a 100Hz. Więc już tutaj mógłbym napisać, po co odcinać kolumny na 80 Hz skoro sub i tak mi zagra powyżej tej wartości, aż do wartości 100Hz odciętych na samym subie? Druga kwestia to taka, że w stereo przeważnie odcinamy dużo niżej, czyli tam przeważnie gdzie kolumny mają już spory spadek np. 50Hz. W tym momencie to już zupełnie jest lipa, bo jeżeli z kolumn będzie nam szło wszystko poniżej 80Hz, a na subie odetniemy na te 50Hz (więc nic powyżej do niego nie trafia), to jaki jest w tym wszystkim sens? W tym momencie sub odtworzy tylko wszystko poniżej 50Hz, a te wartości 50Hz-80Hz zostaną prawdopodobnie już odtworzone ze sporym spadkiem. W przypadku stereo jest ok., ale już w KD mamy spory spadek na basie w tym zakresie Hz.
Orientujesz się może czy cross na subie działa już po podłączeniu kabla wysokopoziomowego, czy może dopiero jak dostaje sygnał że np. wzmacniacz jest włączony? Pytam się, bo bardziej bym widział sens takiego zastosowania w przypadku kiedy mamy ampli KD podłączony normalnie pod LFE, a wysokopoziomowo podłączony ze wzmakiem stereo. Wtedy w kinie by było tak jak powinno, a dopiero po załączeniu wzmacniacza by poszedł sygnał na suba i crossover by się uaktywnił. Oczywiście, tylko w przypadku osobnego zasilania, bo gdyby wzmak slużył jako końcówka mocy to nic by nie zmienilo.