Subwoofer do muzyki Dali E-9F czy Rel T5

Whiplash

New member
Bez reklam
Krzysiek, nie piszemy o polaczeniu LFE bo to temat w dziale Stereo i dotyczy podlaczenia i ustawienia suba do sluchania muzyki w stereo. LFE to kino domowe i calkiem inny dzial. Nie rob bałaganu ;)

Dorzuce swoje 3 grosze, mówicie stereo z subem = beee tylko, że nawet fajne duze podlogówki nie zagraja basu 40-50hz z takim samym poziomiem glosnosci jak reszte pasma z prostej przyczyny. Sama kolumna w tym rejonie pasma zaczyna już grać coraz ciszej a druga sprawa to nasz sluch, ktory bardzo slabo slyszy niskie czestotliwosci przy stosunkowo cichym sluchaniu. Myslicie, że majac kolumny z 20cm wooferami, ktore na papierze schodza do 28hz i sluchajac w pure direct z glosnoscia powiedzmy godz. 9-10 slychac pasmo ponizej 50-60hz? - nie slychac.

Sub tu jest idealnym rozwiazaniem bo daje nam mozliwosci wyboru danego zakresu pasma i jego glosnosci. Wtedy dopiero slychac pelne pasmo, wystarczy tylko odp. go zgrac z systemem. Najczestszym blędem jest za wysoki poziom odciecia. Sub wtedy gra glosniej ale zaburza scene i przeszkadza. Suba do stereo najlepiej odcinac bardzo nisko (50-60hz) i mocniej podkrecic Volume. Wtedy kolumny graja swoje a sub tylko uzupelnia skraj basu, ktory z kolumny juz nie slychac.

Zachwycacie sie kolumnami ktore schodza do 30hz, one moga zejsc nawet do 10hz tylko przy jakim spadku dB. Jesli nie wierzycie to sciagniejcie sobie z sieci probki dzwiekowe 40, 50hz i właczcie je na kolumnach przy poziomie glosnosci takiej jak sluchacie zazwyczaj muzyki. Bedzie cisza, lub bardzo cichy pomruk.. Daje to obraz ile niskiego basu wlasciwie slyszymy podczas sluchania muzyki - zero.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Krzysiek, nie piszemy o polaczeniu LFE bo to temat w dziale Stereo i dotyczy podlaczenia i ustawienia suba do sluchania muzyki w stereo. LFE to kino domowe i calkiem inny dzial. Nie rob bałaganu ;)

Kolego, jak się cofniesz parę stron wstecz to już ktoś poruszał kwestię prawidłowego podłączenia zarówno LFE jak i wysokopoziomowego;) Ja napisałem że pomijamy LFE, bo to zupełnie inna ścieżka. Chciałem trochę uświadomić ludzi że jest delikatny konflikt w obu podłaczeniach jeśli chce się prawidłowo ustawić suba również pod kino. Tobie akurat to się nie przyda, bo masz tylko stereo, ale inni moga zwrocić na tą kwestię uwagę. A jak już piszemy o zaśmiecaniu, to połowa wpisów powinna być usunięta bo odnosi się do kwestii "Jak podłączyć X + Y + z +." - gdzie jest osobny dział na takie dywagacje. Nie szukaj problemu tam gdzie go nie ma;)

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Whiplash ja nic nie mam przeciwko subwooferom w stereo. Najczęściej słucham bez, ale czasem go odpalę. Natomiast nie zgodzę się, że w kolumnach nie słychać pasma 50-60hz. A już tym bardziej tych dużych. Słyszałem wiele kolumny, które potrafiły mocno przywalić basem aż było go czuć na ciele. Sub nie był do tego potrzebny. Wiadomo przy niskiej głośności nie będziesz czuł basu na ciele i nie będzie Ci zatykało uszu bo i dlaczego miałoby tak być. Subem można to osiągnąć, ale czy to jest naturalne? Inna sprawa to wzmacniacz. Są wzmacniacze, które dobrze sobie radzą przy niskim poziomie głośności, a są i takie które trzeba kręcić mocniej, żeby brzmienie było pełniejsze. Jeśli ktoś chcesz mieć uderzenie takie jak na koncercie to trzeba słuchać głośno. Przecież na koncertach cicho nie plumkają.

Whiplash

New member
Bez reklam
Krzysiu, rozumiem ale o RELu i jego podlaczeniu w KD jest osobny watek. :)
http://www.hdtv.com.pl/forum/kolumny/96478-ustawienie-rel-t5.html

Paweł, owszem masz racje, kiedy kolumny sa spore, akustyka pokoju jest dobra i sluchamy glosno jest tak jak powinno ale powiedz mi kto z nas ma takie warunki w domu? Ja najczesciej slucham srednio glosno 9 - 9 30 max a wtedy niestety fajnego basu nie slychac, krecenie tone lub loudnessem moim zdaniem bardzo psuje brzmienie a też nie mam zamiaru robić stadionu z pokoju aby uslyszec bas. I tu ratuje nas sub ktory ten bas uzupelni - zagra go na tyle glosno aby wypelnil brzmienie kolumn przy normalnym poziomie glosnosci. Wtedy mamy brzmienie naturalne, bo chyba nie powiesz mi ze sluchajac cicho kiedy dolu (nie mam na mysli "basu" 100hz +) praktycznie nie slychac jest to brzmienie naturalne? Zblizone brzmienie do naturalnego uzyskujemy na dobrych sluchawkach. Posluchaj sobie kilku piosenek w nich a nastepnie wlacz kolumny - czuc ze bas nie ma wypelnienia w dolnym zakresie.

Reasumujac, mozna obyc sie bez suba w stereo kiedy mamy:
-idealna akustyke
-bardzo dobre kolumny
-bardzo dobry wzmacniacz
-odp. poziom glosnosci

Inaczej brzmienie moze byc dobre i satysfakcjonujace dla wielu osob ale natury ludzkiej i naszego sluchu nie da sie oszukac. To jest moje zdanie wypracowane podczas roznych odsluchow i obserwacji.

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
A ja napiszę jeszcze raz: subwoofer w stereo tylko psuje. Jak masz dobry zestaw to nawet przy cichym słuchaniu jest wspaniale. Prosty test: włączyłem utwór crystallize lindsey stirling przy normalnym poziomie głośności czyli raczej cicho i pomimo, że w garażu nic nie brzęczy i nie trzeszczy to bas czuje się w całym ciele. Ciekawe uczucie :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Chłopaki, tutaj nie dojdziemy do konkretnego wniosku, bo to jak bywa w życiu jest kwestią gustu. Jeden lubi takie brzmienie, a drugi inne i jest to normalna sprawa.

Krzysiu, rozumiem ale o RELu i jego podlaczeniu w KD jest osobny watek.

Stary ja to wiem, dlatego napisałem że połowa postów powinna wylądowac w koszu, bo spora część własnie jest o podłączeniu wysokopoziomowym i trochę o LFE. Wystarczy przeczytać temat od poczatku:razz:

Paweł, owszem masz racje, kiedy kolumny sa spore, akustyka pokoju jest dobra i sluchamy glosno jest tak jak powinno ale powiedz mi kto z nas ma takie warunki w domu? Ja najczesciej slucham srednio glosno 9 - 9 30 max a wtedy niestety fajnego basu nie slychac, krecenie tone lub loudnessem moim zdaniem bardzo psuje brzmienie a też nie mam zamiaru robić stadionu z pokoju aby uslyszec bas.

Tutaj właśnie kłania się konfiguracja sprzętowa. Ja tez slucham na poziomie 9-10 i basu mam bardzo dużo. Gdy dam na 11-12 to już jest za głośno i tak bardziej pod impreze domową:)

tak przy okazji zapytam jak sie ma taki sub Rel do Monitor Audio? Bo co post to Rel Rel....

Ale o jakim subwooferze Monitor Audio mówimy? Monitor Audio jak i REL zbyt ogólna nazwa, trzeba bardziej sprecyzowac model;)

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Bardzo dużo czy bardzo mało to też pojęcia względne. Musielibyśmy posluchac naszych zestawow wzajemnie i wtedy rozpocząc dyskusje. U mnie np. kolumny nie stoja w rownych odleglosciach od scian bocznych. Lewa ok 60cm a prawa ok 2m bo dalej mamy stół. A jak wiadomo na srodku sciany basu ubywa i pewnie w ogolnym rozrachunku u mnie z prawej kolumny basu malo co slychac.

Bipo

Active member
Bez reklam
Panowie a powiedzcie mi proszę jak bym chciał takiego rela t9 podpiąć u siebie do kina to:
- kabelkiem lfe podłączam pod amplituner,
- a wysokoprądowo pod wyjścia głośnikowe na wzmacniaczu i tu pytanie:
Jak słuchałbym muzyki to rozumiem że sub wspomagany jest z wyjść wyskoprądowych ze wzmacniacza a co jeśli chcę włączyć kino a mam wzmacniacz jako końcówkę mocy do którego już jest podpięty sub za pomocą złącza wysokoprądowego.
W tedy sub nie zgłupiej z uwagi na dostanie sygnału z amplitunera z LFE i wysokprądowo ze wzmaka? Ponieważ w jednym czasie idzie sygnał z dwóch źródeł...?

werf

Active member
Bez reklam
Panowie a powiedzcie mi proszę jak bym chciał takiego rela t9 podpiąć u siebie do kina to:
- kabelkiem lfe podłączam pod amplituner,
- a wysokoprądowo pod wyjścia głośnikowe na wzmacniaczu i tu pytanie:
Jak słuchałbym muzyki to rozumiem że sub wspomagany jest z wyjść wyskoprądowych ze wzmacniacza a co jeśli chcę włączyć kino a mam wzmacniacz jako końcówkę mocy do którego już jest podpięty sub za pomocą złącza wysokoprądowego.
W tedy sub nie zgłupiej z uwagi na dostanie sygnału z amplitunera z LFE i wysokprądowo ze wzmaka? Ponieważ w jednym czasie idzie sygnał z dwóch źródeł...?

Tak LFE do AV
Wysokopoziomowo do wzmacniacza bądź końcówki mocy
Nic nie zgłupieje,mam tak od lat

eddielublin

New member
pojawiły się już na zagranicznych stronach oferty z cenami nowej serii T/i - dla przykładu w UK za T7/I 749 GBP, "katalogowo" T7 był za 699, czyli zdrożał jakieś 7%
w USA 999 USD
moduł wifi ma się pojawić w październiku, będzie to więc raczej opcjonalne wyposażenie
ciekawe co zrobi polski dystrybutor?
czekamy z niecierpliwością...

Do góry