Stare mieszkanie - nowe mieszkanie + telewizor

oszołom

New member
Witam.
Tak gdzieś w ciągu 1,5 miesiąca będziemy kupowali nowy telewizor.
Problem polega na tym że nowy telewizor będzie w aktualnym mieszkaniu tylko około 1 roku, bo za rok przeprowadzamy się do nowego mieszkania. Ciężko uwzględnić gdzie będzie wisiał telewizor za rok, jak będzie padać światło, z jakiej odległości ale spróbuję.

Więc tak.
Aktualne mieszkanie - Okno na północny wchód, pokój praktycznie zacieniony non stop. Telewizor będzie wisiał we wnęce ściany pomalowanej na ciemny brąz. Odległość oglądających około 2,5 maksymalnie 3 metry. Sygnał analogowy z TV kablowej, oraz cyfrowy z dekodera Multimedia.

Nowe mieszkanie - duży salon 6m długości 3,5 szerokości. Ekspozycja na zachód i północ, z czego największe nasłonecznienie od zachodu (drzwi balkonowe + duże okno) i od razu w narożniku północnym kolejne okno od strony północnej (ogólnie narożnik ścian zachód - północ to same okna), więc w miesiącach letnich wieczorem będzie słoneczko do jego zachodu.
Możliwe ustawienie telewizora to:
przy oknach na zachód - wersja stojąca.
na sciance południowej około 2,3-3m. od okien zachodnich (wersja wisząca).
na ścianie północnej za oknem narożnym północnym.
Ze względu na wielkość salonu w zależności od rozlokowania telewizora odległość oceniam na minimum 3 metry nawet do 5 metrów (średnio 3,5 do 4 metrów).
Odbiór sygnału - największy problem do ustalenia. Być może kablówka (chociaż nie wiem, czy będzie dostępna), lub jakiś talerz "n-ka", Polsat itp.
A teraz co jest w moim zasięgu finansowym.
Pula na zakup to maksymalnie 3000pln.
Marzy mi się 3D i tutaj się rozglądałem po ofertach, właściwie w grę wchodzą 3 propozycje:
LG 42LW5500 (lub 4500).
LG 42 LW570S - to ma tuner satelitarny, to rozumiem że jak będę miał talerz to już bez dekodera?.
Toshiba 40TL838 - dobre recenzje z testów, ale technologia aktywna (+ koszt okularów)

Jak widać skupiłem się na LED,a to dlatego że jak dla mnie plazmy pobierają za dużo prądu, a ja szukam naprawdę oszczędnych telewizorów (chce jak najwięcej oszczędzić na energii itp).
Boje się jednego, że o ile 40-42" aktualnie będzie ok, to w nowym mieszkaniu może stać się małym telewizorkiem.
Poza tym uparłem się na 3D, czy słusznie? może odpuścić i kupić "zwykłego" LEDa?.
Za wszelkie propozycje odbiornika i porady z góry dziękuję.

krazy777

Member
Bez reklam
Te wielkości będą zdecydowanie za małe na nowym mieszkaniu. A i na starym gdzie masz do TV ok. 3m też szału nie będzie.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Powinieneś sięgać po 46" . Kasy wystarczy na :
Panasonic 46G30
Sharp 46LE 630
Samsung 46D 5500

Z wielkości 42" :
Panasonic 42 E 30. Ale na dniach wchodzą nowości - może więc warto zaczekać.

oszołom

New member
Powinieneś sięgać po 46" . Kasy wystarczy na :
Panasonic 46G30
Sharp 46LE 630
Samsung 46D 5500

Z wielkości 42" :
Panasonic 42 E 30. Ale na dniach wchodzą nowości - może więc warto zaczekać.

Dzięki za propozycje, tak na spokojnie wychodzi mi że lepiej kupić bez 3D coś lepszego niż jakieś badziewie z 3D.
Panasonic odpada bo to plazma pożerająca około 260Wat.
Sharp jest ok.
Samsung średnio- mówię tutaj tylko o prądo żerności. Oczywiście opinie i specyfikacje będę tez czytał.

Tak naprawdę telewizor kupię gdzieś za 3 tygodnie lub nawet na początku Kwietnia. Także jak mają wyjść na dniach nowości to ok. Pewnie nie będzie mnie na nie stać, ale wtedy "aktualne" nowości powinny spaść trochę z ceną.

oszołom

New member
nowe

Jeszcze raz ja :?.
Siedzę i czytam o "nowych" telewizorach.
Proszę mi wybaczyć laickie podejście do aktualnie oferowanych odbiorników RTV, ale jak na razie mam w domu niespełna rocznego LCD Full Led Philipsa 32" kupionego dla synka,a Ja i żona żyjemy w świecie telewizorów kineskopowych. Pochwalę się:
Jestem posiadaczem 26" "najnowszego" i ostatniego modelu LG typu Flatron ze 100Hz odświeżaniem, 5:1 głośnikami i jak na tamte czasy bardzo dobrze wypasionym telewizorem. Ale czas zmieniać, bo obraz słabnie.
Wracając do tematu.
Czytam i chyba jestem w błędzie odnośnie awersji do plazm ze względu na zużycie energii. Wszędzie we specyfikacjach podaje się 260-350 Wat. Ale (proszę mnie poprawić jak się mylę) to zużycie jest podawane jako maksymalne. W obec tego moje pytanie - ILE ZUŻYWAJĄ ENERGII ELEKTRYCZNEJ AKTUALNE TELEWIZORY PLAZMOWE?.

Znalazłem taki model plazmy - Samsung PS51D550 - dobra cena, dobre recenzje....czy warto go kupić? czy szukać czegoś innego, poczekać miesiąc może będzie lepszy model?

digitalus

Banned
Witam
Maksymalny pobor energii przez przez telewizor plazmowy jest wtedy gdy ekran jest calkowicie bialy.
Pobor energii zalezy np od wielkosci ekranu, rozdzielczosci ,modelu telewizora W starszych modelach plazm pobor energii wynosil 500 Wat i nawet znacznie wiecej.Model PG
LG 60PG30 60" @energy use - YouTube
HDTV Power Consumption: LaserVue vs. Plasma - YouTube
nowszy model od PG
LG 60PS8000 @ energy use - YouTube

W telewizorach full-hd pobor energii jest wyzszy niz np w 1024x768. przyklad tx-p42c3b odpowiednik 42cx3e,sredni pobor energii to 89 wat.
Panasonic C3 (TX-P42C3B) 42 Inch Plasma TV Review | AVForums.com - UK Online

Jesli i pobor energii ma duze znaczenie to zaczekaj do marca lub kwietnia na nowe modele plazm, pobor energii w nowych modelach telewizorow bedzie nizszy. Tak jest prawie zawsze kazdego roku.
Kolejny przyklad
LG 50PQ6000 @ DivX watching .2 - YouTube
Mozna obejrzec jak wyglada pobor energii.Nowszy model plazmy LG , 50 cali, ciemniejsze sceny nizszy pobor energii,jasniejsze wyzszy.

Ostatnia edycja:

oszołom

New member
czekanie...

Cześć.
Kurdę im dłużej czekam tym większy problem.
Nosiłem się z zamiarem kupna LED 3D pomiędzy 46 a 47" tak na początku Kwietnia.
Jednak czytając newsy Kikiego stanąłem w kropce.
Większość producentów będzie miała premiery 2012 tak w Kwietniu-Maju (Toshiba w Czerwcu).
Pytanie czekać jak najdłużej aż do premier i liczyć na spadek cen modeli 2011 (BO NA 2012 raczej nie będzie mnie stać). Czy się faktem "nowych modeli" nie przejmować.

Moje kryteria przedstawiłem już powyżej.
Po wnikliwej analizie modeli w cenie 3000-4000pln mam wybór pomiędzy:
LG LW570s
LG LW5500
LG LW5400
Toshiba TL 838
Toshiba VL 863G
Toshiba WL 863G - ale ten jest chyba poza moim zasięgiem finansowym.

Najbardziej napaliłem się na Toshibę VL 863G, ma wszystko czego oczekuję. Pasywne 3D, Resolution+,DVB T/C/S/S2 (tuner satelitarny?),Auto calibration, Resolution3D itp.
Żadnej z tych funkcji nie posiada TL838, a ma bardzo dobre opinie. Z TL 838 nie ma problemu wpadam do Marketu i kupuje za około 3500pln. Jednak cały czas kusi mnie seria VL. Tutaj jest mało opinii, a testy i recenzje na necie dają strasznie skrajne odczucia. Jedni są wniebowzięci, inni płaczą nad tym telewizorem.
Brakuje właśnie tutaj porównania pomiędzy w.w TL838 właściwie bez żadnych funkcji, a VL 863 z większością dobroci jakie daje Toshiba.

A na koniec to co napisał Kiki w newsach, że od Czerwca Toshiba ogranicza się do topowych ZL oraz dla "plebsu" serii VL i TL (czyli znika WL i YL?). Pytanie czekać do Czerwca czy kupować prawie już.

Soryu

New member
Bez reklam
Po pierwsze: do tych odległości do min.46/47 cali, a najlepiej 55-60".
Po drugie: faktycznie plazmy są bardziej prądożerne, ale należy spojrzeć raczej na faktyczny koszt w złotówkach (a nie watach), i w skali roku różnice między plazmą, lcd i led mogą być naprawdę niewielkie.
Po trzecie: większe plazmy zwykle są tańsze od led tej samej wielkości.

Damixsat

New member
Jeżeli już teraz potrzebujesz tv i cena jest dobra to kupuj. Nie wiesz co bedzie w czerwcu,więc moim zdaniem nie ma na co czekać. Model VL 863G to dobry wybór,a poza tym jak piszesz: spełnia wszystkie Twoje wymagania.

oszołom

New member
waga

Po pierwsze: do tych odległości do min.46/47 cali, a najlepiej 55-60".
Po drugie: faktycznie plazmy są bardziej prądożerne, ale należy spojrzeć raczej na faktyczny koszt w złotówkach (a nie watach), i w skali roku różnice między plazmą, lcd i led mogą być naprawdę niewielkie.
Po trzecie: większe plazmy zwykle są tańsze od led tej samej wielkości.

Hmmm.... no nie wiem.
Zakładając że nowoczesna plazma z wygaszaniem obszarowym zużywa średnio około 160Watt x średnio 4,5 godziny to daje około 0,72kWh/ dzień. Miesięcznie wychodzi 21,6 kWh czyli na złotówki około 7,1 pln (stawka 0,33plm/kWh).
Led krawędziowy ma pobór na poziomie około 100W, nie wyliczając szczegółowo bo mamy wartość 100=100% wychodzi że LED pobiera o 60% mniej prądu w skali roku.

Poza tym jest kwestia okularów, bardzo fajny chwyt marketingowy.
Przy aktywnym systemie (chyba wszystkie plazmy) kupujac telewizor za powiedzmy 3000pln. nie dostaniemy okularów, więc trzeba takowe dokupić gdzie cena 1 pary to jakieś 250-300pln. Klasyczna rodzina 2+1 musi więc kupić na starcie 3 pary okularów, i nagle okazuje się że same okulary to 20% wartości telewizora dodatkowo, czyli tak naprawdę kupuję TV nie za 3000pln tylko za 4000 pln.

Mam podejście praktyczne do życia dlatego bardziej rozglądam się za LED i pasywnym systemem 3D. Nie skreślam plazmy całkowicie ale brakuje mi konkretnych argumentów abym poważnie rozważał ten typ telewizora.

Ostatnia sprawa jak w tytule "waga".
Telewizor w aktualnym mieszkaniu będzie na pewno wisiał,w nowym pewnie też (jestem zwolennikiem takiego ustawienia telewizora - dzieci, pijany kolega w odwiedzinach), zgodnie z regułą "co ma wisieć nie utonie, a jak stoi to spaść może".
Plazmy ważą około 23-27 kg nie wiem czy to nie za dużo na ścianę, ledy ważą praktycznie 10 kg mnie. Kolejny praktyczny argument.....

diuczysko

New member
Bez reklam
Hmmm.... no nie wiem.
Zakładając że nowoczesna plazma z wygaszaniem obszarowym zużywa średnio około 160Watt x średnio 4,5 godziny to daje około 0,72kWh/ dzień. Miesięcznie wychodzi 21,6 kWh czyli na złotówki około 7,1 pln (stawka 0,33plm/kWh).
Led krawędziowy ma pobór na poziomie około 100W, nie wyliczając szczegółowo bo mamy wartość 100=100% wychodzi że LED pobiera o 60% mniej prądu w skali roku.

Poza tym jest kwestia okularów, bardzo fajny chwyt marketingowy.
Przy aktywnym systemie (chyba wszystkie plazmy) kupujac telewizor za powiedzmy 3000pln. nie dostaniemy okularów, więc trzeba takowe dokupić gdzie cena 1 pary to jakieś 250-300pln. Klasyczna rodzina 2+1 musi więc kupić na starcie 3 pary okularów, i nagle okazuje się że same okulary to 20% wartości telewizora dodatkowo, czyli tak naprawdę kupuję TV nie za 3000pln tylko za 4000 pln.

Mam podejście praktyczne do życia dlatego bardziej rozglądam się za LED i pasywnym systemem 3D. Nie skreślam plazmy całkowicie ale brakuje mi konkretnych argumentów abym poważnie rozważał ten typ telewizora.

Ostatnia sprawa jak w tytule "waga".
Telewizor w aktualnym mieszkaniu będzie na pewno wisiał,w nowym pewnie też (jestem zwolennikiem takiego ustawienia telewizora - dzieci, pijany kolega w odwiedzinach), zgodnie z regułą "co ma wisieć nie utonie, a jak stoi to spaść może".
Plazmy ważą około 23-27 kg nie wiem czy to nie za dużo na ścianę, ledy ważą praktycznie 10 kg mnie. Kolejny praktyczny argument.....

Po pierwsze - 3d i okulary to żaden argument, i tak nie będziesz tego później używał, waga i ściana to żaden problem w przypadku normalnej ściany, za połowę ceny porównywalnego leda dostaniesz lepszy obraz i naturalną kolorystykę. Wybór należy do Ciebie.

Soryu

New member
Bez reklam
Hmmm.... no nie wiem.

Czyli, wg Twoich obliczeń, plazma zużyje miesięcznie prądu za 7,10 zł, a led za 2,84zł? To chyba więcej stracisz gotując wodę czajnikiem elektrycznym 2000W.

PS. Mój, wiszący na ścianie, led waży jakieś 28 kg. ;)

Ostatnia edycja:

jes123

New member
Najbardziej napaliłem się na Toshibę VL 863G, ma wszystko czego oczekuję. Pasywne 3D, Resolution+,DVB T/C/S/S2 (tuner satelitarny?),Auto calibration, Resolution3D itp.
Żadnej z tych funkcji nie posiada TL838, a ma bardzo dobre opinie. Z TL 838 nie ma problemu wpadam do Marketu i kupuje za około 3500pln. Jednak cały czas kusi mnie seria VL. Tutaj jest mało opinii, a testy i recenzje na necie dają strasznie skrajne odczucia. Jedni są wniebowzięci, inni płaczą nad tym telewizorem.
Brakuje właśnie tutaj porównania pomiędzy w.w TL838 właściwie bez żadnych funkcji, a VL 863 z większością dobroci jakie daje Toshiba.

Przyłączam się do pytania. Widziałem na skąpcu 42VL863 za 2400zł czyli prawie tyle samo co TL838 - który z tych TV wybrać?

don111

Banned
dam Ci najlepszy argument
w cenie plazmy o tym samym rozmiarze kupisz mega-gównianego LEDa jeśli idzie o jakość w takim bezpośrednim porównaniu :)
no chyba że myślisz że te modele LG to klasa plazmy Panasonica...
3d pasywne na 10 okularów z przeznaczeniem na rodzinne seanse ? zapomnij, po pierwsze - efekt z pasywnego 3d widać tylko dobrze na wprost, siadając nawet trochę z boku nie masz już 3d i przede wszystkim nie masz już normalnego obrazu (kąty w LED się zmieniają)
zresztą po kilku projekcjach w 3d zrozumiesz że to bajer, a jakość 2d zostanie już na stałe

w nocy to już w ogóle dramat, nierówne podświetlenie matrycy, kiepska czerń to zalety tej super technologii, najlepsze że za tą nędzną jakość trzeba jeszcze dopłacać, dodatkowy bonus to mniejszy ekran :)
faktycznie, to okazja że hej :blagam:
tu masz bezpośredni test obu, przeczytaj i wyciągnij wnioski
http://www.tvtest.pl/plazma-czy-lcd-za-4500-zl-v0-1/

Ostatnia edycja:

jes123

New member
Ale do jakich warunków w mieszkaniu ?

1. Odległość od ekranu: ok 2-2,8
2. Jak słońce świeci w pokoju: z prawego boku telewizora
3. Jak duży jest pokój: 6x3,2 m (TV będzie stał na dłuższej ścianie)
4. Preferowana technologia: LCD LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: zwykły kineskopowy 21 cali
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: filmy z kompa, przyrodnicze, seriale
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: wieczorami - w weekendy cały dzień ogląda dziewczyna
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: przy świetle ( lampka za telewizorem)
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: ostry
10. Matryca błyszcząca czy matowa: matowa
11. Preferowana wielkość telewizora: 40'' - 42"
12. Preferowana marka: brak
13. Czego nie lubisz w telewizorach: niewyraźnego obrazu, awaryjności, kiepskich kolorów (jestem grafikiem z zawodu)
14. Jakie urządzenia będą podłączone: sygnał SD, komputer do oglądania TV oraz do grania
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 60% telewizja - reszta komputer
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost ok 40stopbni z boku
17. Czy ważne jest wifi: nie
18. Czy będziesz korzystać z widgetów: nie
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen -VOD: nie
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: tak - teoretycznie wtedy nie musiałbym włączać komputera
22. Ma mieć 3D: nie musi choć nie ukrywam że z 1 film na miesiąc bym zobaczył w tej technologii
23. Ma mieć slot na karty SD: nie koniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-S: ?? nie wiem o co chodzi :)
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: USB - pendrive z filmami, HDMI - kino domowe
26. Jaki masz sygnał: kablówka
27. Ile programów HD: nie mam, ale za jakieś 12 miesięcy planuję zmienić taryfę i mieć ok 15 kanałów HD
28. Ma stać czy wisieć: stać
29. Rozdzielczość: HD
30. Dvb-t: tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: klarowny i nierozmazany obraz
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: od 5 do 8
33. Sugerowana cena: maksymalnie do 3000zł

oszołom

New member
ostateczny wybór

No więc ograniczyłem wybór do kilku modeli TV 3D.
Wspólne ich cechy to 47", LED Edge, i pasywne 3D.
W gę wchodzą :
LG LW570S
LG LW5400
LG LW5500
Toshiba VL 863
Philips serii 7 (7606?).

Pytanie, czy w ogóle warto się zastanawiać nad wyborem któregoś, czy to wszystko to samo?.
Byłbym wdzięczny za wykazanie "jakości" obrazu tych telewizorów od najlepszego do najgorszego, ze szczególnym uwzględnieniem czerni, skalowana SD, płynności ruchu.

Aha zaczynają się pojawiać w ofertach zmienione oznaczenia TV np. LW579S, czy to modele 2012?. Jak tak to czy nie warto poczekać trochę na te nowsze?. Co z Waszego doświadczenia dodają do nowych modeli?, kosmetyka czy jednak warto się porwać na nowości?.

Do góry