Dokładnie 3 dni temu testowałem osobiście w Sony Center model 65 calowy 4k KD-65X9005A bo miałem zamiar go kupić . Moje wnioski są następujące: 4K totalnie bez sensu na dzień dzisjejszy jak i 5 lat w przód . Obraz HD na tym telewizorze gorszy aniżeli na innych FHD . Telewizor nie dało się zmusić do skalowania obrazu podanego z twardego dysku z tunera na linuxie , ani w materiałach HD ani SD. Obsługa sklepu była czerwona ,bo było im wstyd że Tv za taką kasę ma nie aktywną funkcje skalowania do 4K . Nie ma co się okłamywać że wiekszość nie kupuje telewizora do ogladania satelitki NC+ czy Polsatu Cyfrowego oraz sporadycznie treści nawet FHD z BR , o 4K nie wspomne bo to egzotyka totalna . Jeśli przez tyle lat nie udało się nawet wprowadzić jako standard minimum obrazu w HD 1920/1080i nie mówiąc o 1920/1080p , tylko dalej nowo powstające kanały są w SD . To co marzyć o 4K ?? Na dzisiaj i następne 5 a może i 10 lat tylko dalej Plazma Panasonica VT60 . Producenci chcą nabić kasę złodziejsko na klientach ( zwłaszcza tych tępych co nie mają pojęcia po co 4K i jaka wielkosć do tego minimalna musi być bo napewno nie 55 cali ani nawet 65 ) , cena tego telewizora 22500 zł jest wręcz ABSURDALNA . Koszt matrycy 4K nie jest nic większy aniżeli matrycy FHD , więc tanim kosztem chcą natłuc kasę , nic więcej . Do tego jak dodamy że model Sony 65 cali nie jest nawet FULL LED tylko EDGE LED , to ręce opadają . Dzisiaj jak bym miał kupować bez wahania wybrał bym model 65HX955 który zamiata tego obecnego KD-65X9005A . Więc potencjalnych klientów zapraszam do takiego osobistego testu i zastanowienia się na spokojnie zanim wywalą dużą kasę na ten bubel CENOWO - TECHNOLOGICZNY . Bo się przekonają szybko że kasa poszłą w błoto . Jak cena tego telewizora będzie na poziomie obecnego modelu Panasonca 65VT60E czyli około 11000 zł można się nad nim zastanawiać jak ktoś koniecznie chce LCD i do tego 4K , obecna cena jest kpiną z klienta . Pozdrawiam