Zgadzam sie w 100% , bo kazdy zyjacy w domu, a nie w bloku jak chocby ja to ma lacze na poziomie 4 -8 Mb/s .. wie c o chmurach to ja moge pomyslec i tych naturalnych, ale na pewno nie przechowywac w niej dane... Na szczescie stac mnie na kupowanie oryginalnych filmow, pytanie tylko czy jak wejda filmy w 4k to czy nadal beda te ceny utrzymane czy tez beda wyzsze. Jak beda wyzsze to male szanse widze na to ze to da sie sprzedac w takim kraju jak Polska... a gwiazdy na niebie wskazuja ze bedzie drozszy taki film bo i sam nosnik bedzie drozszy od obecnych 50 Gb..
Myślę, że nośniki droższe od bluray nie będą miały siły przebicia. Zresztą widać, że nadal najlepiej sprzedają się filmy DVD czyli tanie. Większość ludzi ma tak naprawdę gdzieś mega, super jakość i ta z DVD już im wystarcza. To troszkę podobnie do płyt CD gdzie mimo iż zapisany na nich materiał jest lepszej jakości to i tak większość wybiera mp3. Oczywiście znajdą się "pozytywnie zakręceni" którzy będą kupować takie materiały ale będzie to garstka. Do tego jeszcze dochodzą inne koszty bo pewnie trzeba będzie wymienić odtwarzacze bluray na nowe, kable, telewizory. Nie widzę dla tej technologii wielkie przyszłości.
Skalowanie to nie to samo co obraz nagrany w tej technologii. Jeśli chodzi natomiast o odtwarzacze bluray to jeśli wymyślą nośnik do 4K to pewnie nie będzie on kompatybilny z dotychczasowymi urządzeniami.
@jgx co według Ciebie jest dziecinadą?dziecinada
ps.
ja rozważam zakup prywatnego odrzutowca ale tylko w przypadku jak będę bogaty - może znacie jakieś forum gdzie mógłbym spytać.......
To jest tzw. oczywista oczywistość. Producenci przebierają nogami żeby ludziom zrobić wodę z mózgu z tym 4K tak samo jak kiedyś z 3D. Telewizory się sprzedają na świecie coraz gorzej i muszą coś wydumać żeby to ruszyć. Podejrzewam że skończy się jednak tak samo jak z 3D, bo większości ludzi po chwilowym podnieceniu przychodzi otrzeźwienie w postaci pytania - po co mi to?Myślę, że nośniki droższe od bluray nie będą miały siły przebicia. Zresztą widać, że nadal najlepiej sprzedają się filmy DVD czyli tanie. Większość ludzi ma tak naprawdę gdzieś mega, super jakość i ta z DVD już im wystarcza. To troszkę podobnie do płyt CD gdzie mimo iż zapisany na nich materiał jest lepszej jakości to i tak większość wybiera mp3. Oczywiście znajdą się "pozytywnie zakręceni" którzy będą kupować takie materiały ale będzie to garstka. Do tego jeszcze dochodzą inne koszty bo pewnie trzeba będzie wymienić odtwarzacze bluray na nowe, kable, telewizory. Nie widzę dla tej technologii wielkie przyszłości.
Chyba żartujesz. Ludziom szkoda kilkunastu zł na platformę satelitarną a będą wydawać 6 dych na filmy których nie maTo, że Wy nie macie, to nie znaczy, że 2 mln gospodarstw domowych w Polsce nie ma takich możliwości. Bo mają. Obecnie nie mam łącza 100+ a "jedynie" 60, jednak gdybym wiedział, że ktoś takie rozwiązanie zaproponował (4k w chmurze) to nie żałowałbym nawet 60 zł/m-c by mieć łącze 160 Mb czy szybsze. Płytki kosztują więcej a dają mniej.