Sprzedaż modeli 4K x 2K LCD TV może osiągnąć rekord w 2013 roku.

collider

New member
Bez reklam
Zgadzam sie w 100% , bo kazdy zyjacy w domu, a nie w bloku jak chocby ja to ma lacze na poziomie 4 -8 Mb/s .. wie c o chmurach to ja moge pomyslec i tych naturalnych, ale na pewno nie przechowywac w niej dane... Na szczescie stac mnie na kupowanie oryginalnych filmow, pytanie tylko czy jak wejda filmy w 4k to czy nadal beda te ceny utrzymane czy tez beda wyzsze. Jak beda wyzsze to male szanse widze na to ze to da sie sprzedac w takim kraju jak Polska... a gwiazdy na niebie wskazuja ze bedzie drozszy taki film bo i sam nosnik bedzie drozszy od obecnych 50 Gb..

Myślę, że nośniki droższe od bluray nie będą miały siły przebicia. Zresztą widać, że nadal najlepiej sprzedają się filmy DVD czyli tanie. Większość ludzi ma tak naprawdę gdzieś mega, super jakość i ta z DVD już im wystarcza. To troszkę podobnie do płyt CD gdzie mimo iż zapisany na nich materiał jest lepszej jakości to i tak większość wybiera mp3. Oczywiście znajdą się "pozytywnie zakręceni" którzy będą kupować takie materiały ale będzie to garstka. Do tego jeszcze dochodzą inne koszty bo pewnie trzeba będzie wymienić odtwarzacze bluray na nowe, kable, telewizory. Nie widzę dla tej technologii wielkie przyszłości.

brodacz

Active member
Bez reklam
To, że Wy nie macie, to nie znaczy, że 2 mln gospodarstw domowych w Polsce nie ma takich możliwości. Bo mają. Obecnie nie mam łącza 100+ a "jedynie" 60, jednak gdybym wiedział, że ktoś takie rozwiązanie zaproponował (4k w chmurze) to nie żałowałbym nawet 60 zł/m-c by mieć łącze 160 Mb czy szybsze. Płytki kosztują więcej a dają mniej.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Myślę, że nośniki droższe od bluray nie będą miały siły przebicia. Zresztą widać, że nadal najlepiej sprzedają się filmy DVD czyli tanie. Większość ludzi ma tak naprawdę gdzieś mega, super jakość i ta z DVD już im wystarcza. To troszkę podobnie do płyt CD gdzie mimo iż zapisany na nich materiał jest lepszej jakości to i tak większość wybiera mp3. Oczywiście znajdą się "pozytywnie zakręceni" którzy będą kupować takie materiały ale będzie to garstka. Do tego jeszcze dochodzą inne koszty bo pewnie trzeba będzie wymienić odtwarzacze bluray na nowe, kable, telewizory. Nie widzę dla tej technologii wielkie przyszłości.

Wiesz to wszystko kwestia ceny jest... tak naprawde amplituner juz od sredniej polki ma mozliwosc skalowania obrazu do 4k , wiec bluray nie musi miec takiej opcjii, kable juz teraz w wielu przypadkach sa tak zrobione ze przepuszcza juz 4k, w cale nie sa to pieniądze kolosalne, jak sie chce kupic jakis model podstawowy dobrej firmy. A juz nie wspomne o kablach firm mniej prestiżowych ale rowniez zajmujacych sie ta tematyka.. Takze przy dobrych propagacjach 2015 lub 2016 moze sie okazac ze tv od powiedzmy 55 cali w wogole nie bedzie innych jak wlasnie 4k o ile ceny beda podobne do obecnych full hd tv w rozmiarach 55 i wiecej cali...Pomimo tego ze nie bedzie kanalow cyfrowych w 4k bo nie ma miejsca gdzie ich upchac bo jeden kanal w 4k zajmuje tyle na transponderze co 4 ala hd w chwili obecnej. Filmow na bluray tez nie bedzie za duzo ale marketing firm tak poleci ze ludzie beda to kupowac i wmawiac im ze na tv 55 calowym z odleglosci 3m gosc zobaczy niesamowita roznice miedzy jego nowym tv, a starym full hd :)

collider

New member
Bez reklam
Skalowanie to nie to samo co obraz nagrany w tej technologii. Jeśli chodzi natomiast o odtwarzacze bluray to jeśli wymyślą nośnik do 4K to pewnie nie będzie on kompatybilny z dotychczasowymi urządzeniami.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Skalowanie to nie to samo co obraz nagrany w tej technologii. Jeśli chodzi natomiast o odtwarzacze bluray to jeśli wymyślą nośnik do 4K to pewnie nie będzie on kompatybilny z dotychczasowymi urządzeniami.

Pewnie ze masz racje ze skaloweanie to nie to samo co film nagrany w 4k... ale mi chodzilo bardziej o to ze na dotychczasowych odtwarzaczach bedzie mozna sobie odtworzyc film np na dvd czy bluray i sobie amplituner to podniesie do 4k. A film nagrany w 4k mysle ze przez taki procesor jak sie pusci to chyba roznicy nie bedzie az takiej zauwazalnej. Ale to trzebaby bylo sprawdzic i wtedy by sie pewnosc mialo na 100%.

Og3

New member
dziecinada

ps.
ja rozważam zakup prywatnego odrzutowca ale tylko w przypadku jak będę bogaty - może znacie jakieś forum gdzie mógłbym spytać.......
@jgx co według Ciebie jest dziecinadą?
Jestesmy na forum więc wszystkie pytania dozwolone nawet te najgłupsze, kto pyta nie błądzi...
Rozważam zakup Tv za 13k a na chwile obecną UHD Tv TV który mnie intwresuje kosztuje niecałe 19k wiec zadałem pytanie czy lepiej poczekać aż ceny spadną
Pozdro

Og3

New member
Jednak po opiniach forumowiczów i po przeczytaniu artykułów na dany temat zostaje przy solidniejszym Full HD...

kkdrg

New member
Bez reklam
To jest tzw. oczywista oczywistość. Producenci przebierają nogami żeby ludziom zrobić wodę z mózgu z tym 4K tak samo jak kiedyś z 3D. Telewizory się sprzedają na świecie coraz gorzej i muszą coś wydumać żeby to ruszyć. Podejrzewam że skończy się jednak tak samo jak z 3D, bo większości ludzi po chwilowym podnieceniu przychodzi otrzeźwienie w postaci pytania - po co mi to?
Prawda jest taka że perspektywa wyjęcia karty kredytowej lub pozbycia się określonej sumy z konta na bardzo wielu działa jak krople trzeźwiące.
A że entuzjaści się znajdą - to oczywiste - tyle że to za mało żeby nakręcać rynek.

To, że Wy nie macie, to nie znaczy, że 2 mln gospodarstw domowych w Polsce nie ma takich możliwości. Bo mają. Obecnie nie mam łącza 100+ a "jedynie" 60, jednak gdybym wiedział, że ktoś takie rozwiązanie zaproponował (4k w chmurze) to nie żałowałbym nawet 60 zł/m-c by mieć łącze 160 Mb czy szybsze. Płytki kosztują więcej a dają mniej.
Chyba żartujesz. Ludziom szkoda kilkunastu zł na platformę satelitarną a będą wydawać 6 dych na filmy których nie ma :lol:.

Pomijam już że bardzo wielu ludzi lubi jednak "mieć" film - i to jeszcze fajnie wydany poligraficznie. To jest wartość dodana za którą niektórzy są skłonni zapłacić. Jeśli w zamian dostaną jakieś chmury to skończy się to tym co zwykle czyli masowym piraceniem.
Faktem jest że póki co nie ma sensownego nośnika do tego całego 4K wiec to w ogóle jest przerąbane.

Og3

New member
No i stalo sie ...
Jednak padlo na Tv Uhd ...Moje pytanie teraz czy jest tutaj jakas madra glowa od kalibracji ?

Do góry