Panowie, mój TV to Sony KD-65XD9305. Wczoraj zauważyłem, że obraz co jakiś czas błyska (parę razy na minutę) , jakby ktoś włączał flash lub lampę stroboskopową (zawsze jeden błysk). Tak jakby na te 60 klatek na sekundę 2 pod rząd były całkiem puste i białe - Tak że da się to zauważyć, ale ja na to zwróciłem uwagę dopiero jak mi córka powiedziała. Teraz cały czas widzę te błyski... nie wiem czy tak było od początku tylko na to nie zwracałem uwagi, czy teraz coś się porobiło...
Ustaliłem, że błyska tylko wtedy, gdy obraz przesyła kino domowe (swoje menu lub obraz z dekodera NC+). Jak włączam obraz z menu TV lub z naziemnej błysków nie zaobserwowałem - wygląda na to że ekran jest ok. Kino domowe podłączone mam kablem HDMI - takim 3-metrowym, ale cienkim (raczej tani), do wejścia HDMI 4 (ACR, choć KD tego nie obsługuje). Pierwsza myśl: może kabel walnięty. Ale podłączyłem KD pod inne wejście w TV (HDMI 2) tym samym kablem i błysków nie zauważyłem... Na wejściu HDMi 2 mam fabryczne ustawienia obrazu, więc jeszcze sobie pomyślałem, że może to te ustawienia obrazu na HDMI 4 jakoś interferują że tak błyska... Po ponownym podłączeniu pod HDMi 4 ponownie błyskało, więc wykluczam luźne włożenie wtyczki...Co to może być? Walnięte wejście HDMi 4 w TV? Czy może to ACR zbyt obciąża sygnał na tanim kablu HDMI?