Kupiłem xd93
Kupiłem i już posiadam xd93 w 65 calach. Zakup z kłopotami. Zamówiłem w MediaMatrix. 12699zł + 5 lat gwarancji + dysk 1TB. Pierwszy egzemplarz ewidentnie był wcześniej używany. Miał uderzoną w rogu metalową podstawę. Do tego niezapakowane fabrycznie elementy, braki w styropianie, nawet nie było instrukcji montażu w podstawie. Nie rozpakowałem go całego. Następnego dnia mail z reklamacją. Oddzwoniła sympatyczna Pani. Zaproponowała wymianę telewizora. Co też uczyniłem. Ponieważ mieszkam niedaleko ich siedziby, to Pani zaoferowała transport. Skorzystałem. Obsługa była naprawdę pierwsza klasa. Ale niesmak pozostaje. Nie wiem co nawaliło w organizacji za pierwszym razem.
Drugi egemplarz nowy fabrycznie. Od razu to widać przy rozpakowywaniu. Inna jakość. Dopiero teraz doceniam jak Sony fajnie przemyślało pakunek, łatwy montaż podstawy.
Niestety ten nowy egzemplarz ma jeden bad piksel. Nie wiem jaka jest polityka Sony z tym związana? Teoretycznie mógłbym jeszcze próbować odesłać, ale mi się już tej całej procedury wykonywać absolutnie nie chce. W normalnym oglądaniu piksel widoczny jest tylko na ciemniejszych scenach. Niby mocno nie przeszkadza, ale świadomość, że się tyle wydało na tv, a tam jakaś skaza... Co byście zrobili?
Jakie wrażenia po pierwszym dniu na ustawieniach fabrycznych? Rewelacyjny kontrast. Niektóre nagrania z youtube sprawiają oledowe wrażenie "jakbym oglądał to przez okno i tam był". Obraz nie męczy. Barwy i ruch naturalne. Nic nie drażni. Brak efektu plastikowego obrazu jak w Samsungach. Co mnie dodatkowo cieszy, to nie zmęczył mi się wzrok. Normalnie przy oglądaniu tv w mroku czułem rażenie, czasami nawet łzawienie przy dłuższych seansach. A tu nic. Super.
Android działa jak na razie dość sprawnie. Czuć lekkie spowolnienia. Ale jestem mile zaskoczony. Szczególnie współpraca z you tube błyskawiczna. Filmy ładują się natychmiast.
Zauważyłem, że tv nie wykrywa routerów starszych. Połączyłem go z internetem tylko dzięki funkcji router w telefonie. Na szczęście przygotowałem sieć lan.
Ekran 65 cali wcale taki duży nie jest. Przy wymianie tv kolejnej o ile będzie mnie stać to jak największy rozmiar biorę.