Podstawową różnicą jest fakt że gdy posiadamy jeden pojedynczy głośnik niskotonowy w pomieszczeniu to możemy go łatwo zlokalizować, szczególnie jeśli nie znajduje się on w okolicach kolumn frontowych czy w naszym przypadku soundbara Bose. Dla porównania podwójne subwoofery są prawie niemożliwe do zlokalizowania, tony niskie zdają się emanować z każdego miejsca w pokoju.
Plusy które zauważyłem to ....
- optymalna jakość dźwięku przy większej liczbie pozycji słuchania
- bezproblemowo uzyskujemy bas z większą mocą, co dwa głośniki to nie jeden
- mniejsze lokalizowanie źródeł dźwięku, dzięki czemu wydaje się, że bas wydobywa się z całego otoczenia
- możliwość wytworzenia dużego ciśnienia chwilowego, co podnosi poziom frajdy podczas odsłuchów muzyki i kina domowego
Ogólnie w aplikacji Bose Music jest możliwość podkręcić subwoofer, i tak jak wcześniej by poczuć mocniejszy bas potrzebowałem ustawić korektor na 70 tak obecnie ten sam efekt uzyskuje przy 30 ( pozostaje Mi jeszcze 70% rezerwy by wkur.... sąsiadów )
A czy warto wydać kolejne 3500 na sam subwoofer hmmm ....... trudno Mi na to pytanie odpowiedzieć, kwestia zasobności portfela i tego czy chcemy zrealizować swój kaprys przez osiągniecie jeszcze lepszego dźwięku z systemu który i tak brzmi już fantastycznie.
Kilka lat temu posiadałem klocki audio-video za ok. 30 tyś i jak najbardziej podchodziłem sceptycznie do tego typu urządzeń jak listewki soundbar aż do chwili gdy poszukując nowego telewizora przez przypadek usłyszałem Sony HT-ZF 9 który zaintrygował Mnie do tego stopnia że postanowiłem zaciekawić się tematem i sprawdzić jak brzmią inne urządzenie tego typu i gdy tylko usłyszałem jak brzmi oraz jak wygląda Bose 700 to diametralnie zmienił się mój pogląd co do tych urządzeń i zapragnąłem stać się posiadaczem tych klocków, zwłaszcza białego zestawu
Wracając do tematu subwoofera to jest trochę tak jak z skrzynią automatyczną, jeśli ktoś raz posiadał auto z automatyczną skrzynią to nie chce już skrzyni manualnej, więc jeśli ktoś miał dwa subwoofery w swoim systemie to nie będzie chciał wrócić do pojedynczego ustawienia subwoofera.