Bzdura. Miałem Q80a i QN95 i wolałem podświetlenie z mniejszą ilością stref, bo te bodaj prawie 600 w Qn powodowały, że często był efekt ciemnych plamek na ekranie wokół jasnych punktów. Oczywiście co kto lubi.
PS. z perspektywy czasu bardziej niż te strefy to interesuje mnie jednolitość podświetlenia, DSE, banding, kolory w SDR i HDR... W obydwy Samsungach był wyraźny banding pionowy widoczny np. podczas oglądania piłki nożnej, co mnie mocno irytowało. W Sony tego nie ma w ogóle, za to jest w niektórych sytuacjach widoczna struktura podświetlenia (siatka) ale na szczęście widoczna głównie w reklamach, gdzie są jasne jednolite plansze.
Czerń najlepsza i kontrast były w Q80A, w QN i X95 kontrast słabszy ze względu na powłoki kątowe, ale jednak bezapelacyjnie lepszy obraz jest w X95. Ale już o tym pisałem gdzieś wcześniej.
Jedyna wada to ten banding w postaci siatki, dlatego byłem ciekaw, czy nowy model ma to poprawione, ale na pewno nie dołożyłbym prawie drugie tyle, żeby się tego pozbyć. Miniled w tym momencie jest dla mnie najmniej istotny. Jak bym chciał idealnie, to znowu kupiłbym OLEDa, ale jednak pozmieniały mi się perspektywy