Brzęczenie
jgx napisał:
senior napisz ile cali i z jakiej odległości.
Nie znalazłem na tym wątku jednej kwestii a jest ona moim zdaniem BARDZO WAŻNA - JAK Z BRZĘCZENIEM ELEKTRONIKI w tym tv? Płaszczaki lubią brzęczeć (plazmy szczególnie) jak jest w sonym Z5500 szczególnie mi chodzi o 52" prosze pisać jaka wielkość i czy słychać cokolwiek na ściszonym do zera tv w nocy, czy troche, czy bardzo
pozdro
Moje 46Z5500 trochę brzęczy. Słychać to jedynie w nocy przy idealnej ciszy (zamknięte okna, cisza za oknem, TV wyciszony do 0) ale słychać nawet z 4 metrów. Nie jest to drażniący dźwięk, można się do niego przyzwyczaić i jest ledwo wyczuwalny. Jak chcesz go usłyszeć to usłyszysz ale chwilę później o nim się zapomina. Jak sobie przypomnę, że mój CRT brzęczał dużo głośniej, popiskiwał i to różnymi tonami to się uspokajam i już nie przejmuję cichym brzęczeniem mojego nowego LCD.
Weź też pod uwagę to, że jestem strasznym cichofilem i wkur... mnie każdy zbędny dżwięk wieczorowo/nocno porą (kompa mam np tak wytłumionego, że nie słychać go w ogóle z 1 metra - 90% pasywnego chłodzenia, zasilacz bequiet za 500zł., wytłumiona obudowa, HDD zawieszony na gumce od majtek itp.)
52" ze względu na jeszcze większy pobór prądu może jeszcze głośniej brzęczeć choć oczywiście reguły nie ma bo producent może zastosował inną, bardziej wytłumioną lub osłoniętą przetwornicę.
Ale jak ktoś Ci powie, że nie słyszy brzęczenia to jest albo przygłuchy albo nie ma ciszy w pokoju (np sprawdzał w dzień). Oczywiście na pewno są różnice między poszczególnymi egzemplarzami w danym modelu ale nie są wielkie. Mój 22" monitor dell 2209waf brzęczy głośniej od telewizora ale jak mocno złapię obudowę i ścisnę palcami to brzęczenie maleje o połowę. Tak więc trochę też zależy od samego wykonania, ustawienia taśmy produkcyjnej, naprężeń obudowy itp.