wszystko co czuje przyszly wlasciciel : )
witam wszystkich, jestem nowy na forum ale przeczytalem caly ten temat zajelo mi to troche czasu i teraz pare rzeczy nie do konca rozumiem i ktorymi chcialbym sie podzielic
Pierw odniose się do cen o ktorych mowa kilka postow wyzej :
MM bez vatu 6802,46zł przed promocja niby ponad 8000 ale w ajki nie wieze troche sztuczna ta obnizka. Tu opcja ile rat tyle % drozej czyli jak na 10 rat to dokladamy 10% ceny sprzetu w ratach
Media Expert normalnie 7000 znajomy pracuje to 6900 i na 10 rat 0% sie szefostwo zgodzilo
Internet znalazlem za 5999 w jakiejs niby hurtowni co gosciu sie na allegro oglasza
EURO RTV AGD wspomniana promocja 6240 i jak sie wezmie na 6 rat to wtedy bez dodatkowych kosztow i na to sie zdecydowalem zrobie chyba tak ze polowe zaplace gotowka a polowe rozpoze sobie na pol roku zeby az tak mocno tego zakupu nie odczuc, nie miali na statnie to bylem zeby zamowili dzis wieczorem i na poniedzialek ma byc
Druga sprawa jest sam wybor telewizora, jestem swiezo po maturze ale zakup teelwizora z ojcem odkladamy juz 3 lata co poszlismy do sklepu to mielismy zamiar kupic cos niedrogiego i dobrego i to mialo byc ok 3000 do 4000 tys ale juz wtedy ojca ciagnelo do marki SONY i na poczatku bylo to 100hz ale pozniej gdzies zobaczyl 200hz i to musialbyc jakis tv koniecznie z 200hz. Kilka dni temu pojechalismy do koszalina do MM i czekalismy na reszte rodzinki ktora byla w szale zakupow podeszlismy do sprzedawcy i powiedzielismy ze szukamy telewizora dobrego i niedrogiego, a on sie zapytal "czyli chcecie kupic panstwo 2 telewizory" hehe ale pokazywal nam te z super wlaczonym obrazem ale olecil nam plazme panasonica taka za ok 4500 mowil ze sam taka kupil niedawno i jest zadowolony. Odeszlismy kawalek drugiego zaczepilsmy on mowi tylko SAMSUNG porownywalismy SAMUNGA 46 a potem 52B750 jak dobrze pamietam i niby bylem sklonny do samsunga ale ojciec nie dal za wygrana i poprosil sprzedawce zeby dobrze tego sonego ustawil wtedy przewaga bylo na korzysc sonego ale samsung 5100 a sony 6800 roznica duza poweidzielismy ze sie zastanowimy ale po glowie chodzil samsung. Dzis od rana rajd po kolobrzeskich sklepach RTV i doszlismy do wniosku ze SONY ale niewiemy czy 46z5500 czy 46z4500 i wczesniej jeszcze opcja 52z4500 ale to juz calkiem i kosmiczna cena i pokoj za maly. Po przestudiowaniu calego tego tematu zdecydowalismy sie na 46Z5500 (ja czytalem i co jakis czas ojcu relacje zdawalem) chociaz model 46X5500 ma juz cos wspolnego z ledami ale niewiem do konca jak to jest i cos wyczytalem o modelu 46Z5800 ale cena jego jest dosc kosmiczna bo to juz ponad 8000.
Zrodlo obrazu i obecny sprzet. Ooglnie nikt nie przywiazywal wiekszej uwagi do jakosci telewizorow obecnych w domu, ja u siebie SONY 25CALI 100hz TRINITION standardowy CRT w salonie 29 tako samo SONY 100hz trinition. Jezeli chodzi o zrodlo sygnalo zwykla antena na dachu, zadnej platformy dawniej wizja i cyfra byla ale zrezygnowali. Teraz zdecydowalismy ze jak kupimy nowy tv to treba bedzie N+ wziasc zeby sie nacieszyc tym HD i zeby obraz nadawal sie do ogladania.
Do czego bedziemy go uzywali. Napewno N+ kanaly zwykle i HD, napewno filmy DVD, bo na blu ray trzeba bedzie troche poczekac i mam w planie podlaczyc xboxa360 i przeniesc sie z graniem nie az tak czestym jak to bylo pare lat do tylu ale jednak graniem do salonu. Co jeszcze bym oczekiwal od telwizora chcialbym zobaczyc jak wygladaja bajery z podlaczniem dysku twardego i z niego odtwarzania zdjec muzyki i jak to wyglada z filmami bo jesli chodzi o dvx to raczej krucho z tego co slyszalem. Niewiem jak to w przypadku internetu bo na tym mi najmniej zalezy ale jakby bylo to ciekawe to czemu nie.
Odleglosc od telewizora. Mierzylismy dzisiaj to gdy sidzimy na kanapie to jest to w granicach 4-4,20m pierw napalilismy sie na 50 cali ale przy takiej odleglosci to raczej pomylka.
Obawy. Obawiam sie SMEARINGU to cos z rodzaju rozmazywania sie obrauz ale nie do konca to rozumiem i z tego co pisza uzytkownicy to u jednego jest a drugiego nie i to tez nie odrazu ale po jakims czasie i niewiem czy to mozna reklamowac gdzies czy poprostu tka ma byc. Druga obwa to INPUT LAG nie bede gral w salonie przez internet ogolnie gram raczej offline chociaz juz i na to brak czasu ale pewnie z nwoym tv znajdzie sie go wiecej tymbardizej ze zima idzie bedzie mniej zajec. Kolejna obawa jest jakos obrazu przy zwyklym sygnale, tu okreslany jako SD ale nie do konca wiem czy to jest obraz ze zwyklej anteny czy juz z jakiej cyfrowej platformy ale nie HD. Najbardziej przestraszyly mnie posty o wypalonych pikselach ale niespotkalem sie z tym w komputerowym LCD nigdy wiec niewiem jak to z tym jest do konca.
Bardzo bym prosil forumowiczow a odniesienie sie do mojego posta bo jesli to zly wybor to do poniedzialku mam czas bo dopiero wtedy bede go odbieral z EURO RTV AGD