Witam
Samsung ma lepszą czern od w4500 . Wiecej mozliwosci ustwien obrazu .
Natomiast kolor ,układ 100hz , cienie w ciemnych partiach obrazu są po stronie w4500 . Oba tv bardzo dobre . Ja wybrałbym tradycyjnie Sony
. Chociaz przyznaje ,ze Samsung bardzo mi sie podoba
.
W rzeczywistosci bez płyt test. i bezposredniego por. tych 2 modeli oba odbieraja bardzo OK . Samsung ma led co własnie poprawia znacznie czern ,ale zanikaja cienie w ciemnych partiach tak ok 5% szarosci lcd widzi juz jako czern .
Jezeli zalezy ci na czerni to Samsung jezeli nie to Sony lepiej działajacy układ 100hz i najlepsza czern z tradycyjnym podswietleniem ) .
ps: kupisz Samsunga bedziesz zadowolony , kupisz Sony tez bedziesz zadowolony . Osatnio w łapki wpadł mi magazyn AUDIO-VIDEO jest tescik w4500 i Samsunga A956. Opisane tv sa bardzo dokładnie plusy , minusy i własciwie z nimi sie zgadzam . Nalezy tylko dodac to co wczesniej pisałem w tescie w4500 a nie napisali w review ,ze w w4500 sa jakby 2 rodzaje matryc jedna wpada w zielen i taka własnie mieli do testu a 2 normalna .
A nadmiary zielenie niestety ,ale nie da sie zmniejszyc przez menu serwisowe co sugeruje testujacy w Audio-video (sprawdzałem ). Mieziecznik jest coraz ciekawszy i podchodzi rzetelnie do review lcd i nie tylko . Tak ,ze polecam zapoznac sie z opinia na temat Sony, Samsunga led , Panasonica - idealny test baty za czern i artefakty .( juz wczesniej to sam zauwazyłem ).
Pozdrawiam