Witam forumowicze. Na początku chciałbym się przywitać

. Po wielogodzinnym przeglądaniu forum postanowiłem wybrać TV, dziś zakupiłem Sony KDL 40EX500. Problem jest taki, że trochę buczy, tzn nie jest to jakieś doskwierające, szczególnie słyszalne gdy patrzę na TV z góry, siedząc jakieś 2,3m od TV jest też to zauważalne ale na dość niskim poziomie. Pytanie natomiast czy należy to traktować jako wadę i zgłosić się do sklepu w celu wymiany na inny egzemplarz? Z tego co pamiętam, model który był w sklepie na stelażu nie miał tego problemu, bo sprawdzałem (uczuliło mnie przeczytanie wielu wątków na temat buczenia Samsungów itp). Dzieje się tak tylko przy włączonym TV, w trybie czuwania cisza.
Drugie pytanie jest takie: chciałbym podłączyć go albo do lapka albo do komputera, próbowałem z laptopem poprzez D-sub, ale laptop niestety obsługuje max rozdzielczość 1280x800 wtedy na TV pokazuje się napis że sygnał jest niewłaściwy. Przy 1024x768 obraz jest niedokładnie wyskalowany. W komputerze mam dobrą grafikę z wyjściem HDMI, może lepiej będzie poprzez kabel HDMI podpiąć go z PC? (Na co zwracać uwagę przy wyborze kabla?) pozdrawiam i będę wdzięczny za chwilkę poświęconą mojemu postowi