Posiadam 40EX500 od 2 dni, więc podzielę się z Wami moją opinią. Telewizor robi bardzo pozytywne wrażenie, jest solidnie wykonany z dobrej jakości materiałów. Wszelkie ustawienia od samego początku przebiegły bezproblemowo, a samo menu jest ładne i intuicyjne.
Podświetlenie matrycy: Oceniam jako bardzo dobre, choć nie perfekcyjne. W całkowitych ciemnościach na czarnym testowym tle daje się zauważyć leciutkie prześwity i minimalne źródło światła z prawego górnego rogu ekranu. Poza tym ok, w normalnych warunkach, nawet jak film jest ciemny, czy też są napisy, matryca zdaje się być perfekcyjnie podświetlona. Postaram się niedługo zrobić zdjęcie tego jak u mnie to wygląda.
Mam pytanie do posiadaczy EX500 - czy u Was też jest tak, że w nocy na całym czarnym tle jak się podejdzie blisko ekranu to matryca robi się taka czerwonawa? Nie chodzi mi o kolorystykę samej matrycy, tylko jakby taką poświatę. U mnie zależy to od kąta z jakiego się na nią patrzy. Efekt ten obserwuję tylko z odległości ok 50cm, nie większej. Ciekaw jestem czy w innych egzemplarzach też jest ten efekt?
Bad pixele: Są, a dokładnie trafił mi się jeden hot pixel, z prawej strony ekranu, jednak przestaje być zauważalny z odległości większej niż 30cm od ekranu, wiec to dla mnie nie problem. Poza tym po bardzo wnikliwym badaniu matrycy, z odległości 5-10cm zauważyłem kilka mniejszych, takich pół-hot pixeli, całkowicie niezauważalne z większej odległości.
Odbiór SD (na kablówce UPC)
- analogowy: z daleka nawet ok, jednak twarze są rozmazane, minimalna odległość do komfortowego oglądania takiego sygnału to moim zdaniem 3m
- cyfrowy: bardzo dobry, niektóre kanały z daleka wyglądają prawie jak HD, minimalna odległość do oglądania cyfrowego SD to wg mnie 2m
Ogólnie z SD cyfrowego jestem zadowolony, myślałem, że będzie to u mnie gorzej wyglądało, a tak jest całkiem znośnie.
Sygnał HD (przez laptopa) - super, po prostu bajka, wrażenia jak w kinie, obraz żyleta nie mam żadnych zastrzeżeń
Co do kalibracji to już bez żadnych ustawień dało się oglądać telewizję w trybie "standard". Trochę pozmieniałem ten tryb pod własne preferencje i wyszło mi coś takiego:
[FONT="]Tryb obrazu : własny
Podświetlenie: 4
Kontrast: 95
Jasność: 55
Nasycenie: 50
[/FONT][FONT="]Odcień: 0[/FONT]
[FONT="] Temperatura barw : Neutralne lub Ciepłe1 (wciąż nie mogę się zdecydować...
Ostrość: 15
Redukcja zakłóceń : średnia
Redukcja zakłóceń MPEG : Wył
Motionflow: Standardowe
Tryb filmu: Automat.1
Korekcja czerni: Mała
Zaawansowane zwiększenie kontrastu : Średnie
Gamma : 0
Automatycznie ograniczenie światła: Średnie
Czystość bieli: Wył
Żywy kolor: Min.
Balans bieli:
R-Gain : 0
G-Gain :-4
B-Gain : 0
R-Bias : +4
G-Bias : -4
B-Bias : +2[/FONT]
Jest to moja nieco złagodzona wersja trybu standardowego, który uważam na fabrycznych ustawieniach daje trochę za mocny i zbyt jasny obraz, szczególnie nocą. Intryguje mnie kalibracja balansu bieli, strasznie trudno cokolwiek tutaj wybadać "na oko" i ustawić bez profesjonalnych narzędzi... Jakieś propozycje?
A propo kolegów powyżej, wg mnie trudna sprawa z temperaturą barw. Jak jest "zimne" to obraz prezentuje się jako spokojniejszy, ale jest lekka niebieskawa poświata... z kolei na "neutralnym" tonacje skóry są zbyt blade. Znowu na "ciepły1" skóra i kolor czerwony i zielony wyglądają lepiej, ale cały obraz ma lekką różową tintę. Tak więc trzeba kombinować, może w ustawieniach balansu bieli się to da skorygować.
Podsumowując, jak narazie jestem bardzo zadowolony z zakupu