Cześć,
wczoraj kupiłem 40EX500 (w MM za 2440zł - "promocja bez VAT"). Tak jak obiecałem opiszę co nieco swoje wrażenia.
Instrukcja obsługi - to jest żenada, poważnie. Ale na szczęście wszystkie opcje po 0.5h idzie rozkminić, a szczegóły są na sieci (np. na tym forum

).
Pilot - osobiście mi nie podchodzi. Przykładowo pilot od mojej Yamahy Pianocraft jest dużo lepszy - bardziej wystające i miększe przyciski. Same opcje dostępne pod przyciskami są ok, ale mi po prostu źle leży w ręce. Ale to nic wielkiego. Zdecydowanie brakuje za to podświetlenia.
Menu - wg. mnie bardzo intuicyjne, nie miałem najmniejszych problemów żeby zlokalizować wszystkie opcje. Jest ok. Niektórym może przeszkadzać, że niektóre ekrany opcji ładują się ok. 2 -3 sekund.
Wygląd, design - kwestia gustu, mi się bardzo podoba (mam 500, więc jest srebrna listwa). Gorzej wypada stojak - tv po prostu się na nim chwieje, więc lepiej dodatkowo przymocować stojak do półki linką (zresztą to samo sugeruje Sony w instrukcji) albo w ogóle powiesić tv na ścianie.
Włączanie, przechodzenie po kanałach - nie jest źle tak jak niektórzy piszą. Owszem trzeba poczekać ok.10s po włączeniu nim pojawi się obraz. Za to skakanie po kanałach jest ok, mi chwila opóźnienia nie przeszkadza. Wkurzające jest to (mówię o sygnale SD ze zwykłej dachówki), że stacje nadają w różnych formatach (tak to wygląda) i po zmianie np. z TVN na TVP1 trzeba sobie dostosować wyświetlanie (np. 14:9 na 4:3, Zoom albo Wide itd) - na szczęście na pilocie jest przycisk skrótu. Podobnie dzieje się np. oglądając Fakty/TVN, albo Wydarzenia/Polsat - zmienia się format obrazu - nie wiem o co tu chodzi, niby jedna stacja, ale w zależności od programu nadaje w innym formacie. Ale tak jak powiedziałem - jedno kliknięcie na pilocie i jest ok. Brakuje trochę wyłącznika prądu w tym TV - dopóki się go nie odepnie to cały czas jest w trybie czuwania.
Dźwięk - mi osobiście się nie podoba, jest jakiś taki "szeleszczący" (korygowałem bass/treble itd.) - ale to kwestia osobistych preferencji, po prostu przyzwyczajony byłem do czego innego. Całkiem możliwe, że na tle innych LCD wypada nieźle. Do filmów/gier będę podłączał do zewnętrznego zestawu, więc w zasadzie nie ma to takiego znaczenia. Głośność daje radę, w okolicach 80 jest już całkiem głośno (mam nieduży pokój - 18m2). Są opcje Standard/Dynami/Clear Voice, do tego bass/treble, Sound Enhancer itd. Głośniczki są skierowane w dół, a nie w kierunku do widza, więc lepiej nic nie kłaść np. pod telewizorem by nie blokować rozchodzenia się dźwięku. Poza subiektywnym odczuciem, o którym napisałem, nie ma żadnych trzasków, szumów itd.
Bad pixele - mam szczęście i nie trafiłem żadnego - albo nie widzę
Równomierność podświetlenia - hmm... nie jest idealnie. Wrzucę fotki w najbliższym czasie. Z tego co wiem w technologi LCD trudno uzyskać idealnie równomierne podświetlenie. Pytanie co mieście się w granicach normy, a co nie? U mnie wygląda to tak, że w przy górnych ustawieniach intensywności podświetlenia (7-10/10), przy czarnym ekranie w całkowicie ciemnym pokoju widać we wszystkich 4 rogach rozjaśnienia - czy to jest normalne? To pytanie do Was. W jednym z rogów jest ono ciut większe. Dodatkowo równo na środku jest plama rozjaśnienia, ale dużo słabszego w porównaniu z rogami. Przy oglądaniu czegokolwiek, oprócz bardzo ciemnych scen jest to niezauważalne. Ale jak się da czarny ekran to niezaprzeczalnie rozjaśnienia są i koniec kropka. Na szczęście nie uświadczyłem żadnego "wyciekania" światła w okolicach krawędzi - listwy są dobrze spasowane. Oprócz tych rozjaśnień w rogach i delikatnego po środku można dojrzeć inne nierównomierności, ale one są już bardzo delikatne i sam je raz widzę raz nie - trochę tak jak patrzenie w baaardzo słabe gwiazdy, jak się wpatrzysz to po jakimś czasie zobaczysz, ale jak przeniesiesz wzrok i wrócisz to znowu musi minąć jakiś czas nim znowu ją wypatrzysz - mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi

- te pozostałe nierównomierności są naprawdę bardzo nikłe. Dajcie znać kiedy można uznać, że nierównomierność jest zbyt duża - mam jeszcze 13 dni by go wymienić na inny model. Czy jest szansa bym trafił model, na którym nierównomierność w ogóle nie występuje
Kąty poziome - słabo. 30 stopni w bok i już czarne robi się fioletowe, a kolory wyblakłe. Pytanie - czy oglądacie tv pod kątem? Ja nie, więc mi to nie przeszkadza.
Kąty pionowe - tragedia. Siedzę 3m od tv, wystarczy, że wstanę i już z czarnego jest fiolet. Pytanie - czy oglądacie tv na stojąco? Ja nie. Ale, fakt, trzeba uważać żeby umieścić ten tv na odpowiedniej wysokości w stosunku do swojej pozycji. Zamierzam kupić kontroler Move do PS3 - wiadomo, wtedy raczej się stoi przed tv i wtedy te pionowe kąty mogą przeszkadzać, ale z drugiej strony.. w trakcie gry nie zwraca się na to uwagi.
Jakość obrazu:
Szersza recka pojawi się za jakiś czas. Póki co pooglądałem tylko zwykłą TV z anteny na dachu. Myślę, że tv radzi sobie ze słabym sygnałem całkiem nieźle. Trzeba trochę pogrzebać w opcjach (Motion na Off, sharpness w dół, nasycenie w górę) i obraz jest ok. Wydaje mi się, że ten tv odrobinkę za bardzo podbija czerwienie - niestety nie ma regulacji dla każdego kanału RGB osobno. Fajne są opcje dostosowanie rozmiaru/formatu/położenia obrazu, więc dla każdego kanału idzie dobrze to poustawiać. Np. TVN w swoim sygnale przy górnej krawędzi nadaje tak ze 4 pixele jaśniej, ale wystarczy odrobinę podnieść obraz i schować ten cieniutki pasek "za listwę" i już nie drażni. Uwaga dla wszystkich podłączających do LCD słaby sygnał analogowy: CRT maskuje niektóre zakłócenia natomiast na LCD jak na dłoni widać każdy mankament słabego sygnału - odbicia, pasy przesuwające się pionowo po ekranie itd. - ale to oczywiście nie wina samego telewizora. Dopiero po zakupie LCD zauważyłem jaka ogromna jest różnica pomiędzy takim TVN a TVP - na korzyść tego pierwszego. Nie wiem z czego to dokładnie wynika, ale ewidentnie TVP powinna zainwestować w lepszy sprzęt.
Niedługo opiszę wrażenia z BlueRay, z gier (input lag) oraz z podłączenia PC przez HDMI. Pozdrawiam! ps. dajcie znać jak u Was wygląda kwestia równomierności w czerniach.
EDIT: w sprawie tych rozjaśnień, głównie w rogach, dodam, że teraz w ciągu dnia, ich nie zauważam - tylko w nocy.
EDIT2: Jeśli miałbym przestać gapić się w nocy po ciemku na czarny ekran z podświetleniem matrycy 7 i więcej, by ocenić clouding, a tylko po prostu ocenić czy czerń jest czarna w trakcie oglądania tv to TAK : czerń jest przyzwoicie smolista, w żadnym wypadku nie szara. Pod warunkiem patrzenia na wprost. Z boku i z góry jest fioletowa.