Sony 65W855 vs TCL 65P60

strazakp

Banned
Jezeli u nas w PL telewizji w takich programach jak TVP, TVN czy Polsat będzie nadawane w 4k to dopiero wtedy będzie sens telewizorów 4k. Dokładnie, co po tym że jakieś dema obejrzysz w 4k lub nawet pojedynczy program o typu Discovery????? Co z tego że obejrzysz jakiś klip na yt w 4k??? Filmy??? Filmy jak na razie w blueray 4k są jak na lekarstwo i kosztują więc nie podejrzewam by ktoś chciał kupować na jedno obejrzenie i "opad szczęki" :))))
Ja owszem mam TV 4k ale jeszcze ani razu nie sprawdzilem jak to działa. Internet w domu mam po Wi-Fi i prędkość ok 20mb/s a to za mało by oglądać coś z yt na 4k.
Tak jak wspomniałem, u nas 4k powszechne (minimum kilka kanałów ale tych polskich) to kwestia przyszłości minimum 5lat.
4k to marketing i naciąganie przez sprzedawców!!!!

strazakp

Banned
Dziś oglądałem 4K natywne z programu we Włoszech RAI - totalny opad szczęki na Oled Loewe Bild7. Coś niewiarygodnego i kolory naturalne i szczegóły i forma prezentacji. Chciałoby się krzyknąć jak kiedyś - autor, autor, autor.
Że też włosi mają już u siebie a my ....
Lepsze jest wrogiem dobrego.
I jaką to korzyść dla Polaków?????? Obejrzysz materiał w 4k, szczęka opadnie, później ja podniesiesz i znowu włączysz na tvp1, TVN czy Polsat który ma i jeszcze dluuuugo będzie miał fullhd :)))))

Oczywiście jesteśmy skazani na kupno TV 4k bo w sklepach 95% tylko takich się już sprzedaje. Ale uważam że jak ktoś ma możliwość kupna dobrego fullhd lub ma w miarę swierzy taki w domu jeszcze i nie potrzebuje zmieniać to nie powinien zmieniać.

Ja już pisałem ale jeszcze raz napiszę...miałem w salonie Samsunga 40" fullhd i 100hz a zmieniłem go tylko dlatego że już był za mały. Grał i gra super więc trafił do sypialni gdzie służy dobrze i będzie pewnie jeszcze długo cieszył oko.

Ostatnia edycja:

Seizo

Active member
Bez reklam
Jezeli u nas w PL telewizji w takich programach jak TVP, TVN czy Polsat będzie nadawane w 4k to dopiero wtedy będzie sens telewizorów 4k. Dokładnie, co po tym że jakieś dema obejrzysz w 4k lub nawet pojedynczy program o typu Discovery????? Co z tego że obejrzysz jakiś klip na yt w 4k??? Filmy??? Filmy jak na razie w blueray 4k są jak na lekarstwo i kosztują więc nie podejrzewam by ktoś chciał kupować na jedno obejrzenie i "opad szczęki" :))))
Ja owszem mam TV 4k ale jeszcze ani razu nie sprawdzilem jak to działa. Internet w domu mam po Wi-Fi i prędkość ok 20mb/s a to za mało by oglądać coś z yt na 4k.
Tak jak wspomniałem, u nas 4k powszechne (minimum kilka kanałów ale tych polskich) to kwestia przyszłości minimum 5lat.
4k to marketing i naciąganie przez sprzedawców!!!!
Większych bzdur dawno nie czytałem. Jaki marketing? Jakie naciąganie? Nie każdy czeka ze zmianą telewizora aż TVP, Polszmat, czy TVN zaczną emitować w 4K - to po pierwsze. A nawet jeżeli zaczną to co tam będziesz oglądał? Słoiki, Szkoła, Szpital, Klan, i inne "ambitne" polskie produkcje że tak bardzo wyczekujesz tej zmiany? Wolałbym na chwilę obecną jeden program Discovery czy w 4K niż całą paczkę polskiej telewizji. Materiałów 4K jest co raz więcej. Odpalałeś Ty w ogóle kiedyś Netflixa? Niektórzy dużo też grają, a gry na telewizorze z 4K HDR wyglądają dużo lepiej niż na TV FHD. Kolega zastanawia się nad telewizorem FHD i 4K w tym samym rozmiarze. Nie ma dylematu mniejszy 4K czy większy FHD bo akurat w takim przypadku sytuacja byłaby jasna.

Większych bzdur dawno nie czytałem. Jaki marketing? Jakie naciąganie? Nie każdy czeka ze zmianą telewizora aż TVP, Polszmat, czy TVN zaczną emitować w 4K - to po pierwsze. A nawet jeżeli zaczną to co tam będziesz oglądał? Słoiki, Szkoła, Szpital, Klan, i inne "ambitne" polskie produkcje że tak bardzo wyczekujesz tej zmiany? Wolałbym na chwilę obecną jeden program Discovery czy w 4K niż całą paczkę polskiej telewizji. Materiałów 4K jest co raz więcej. Odpalałeś Ty w ogóle kiedyś Netflixa? Niektórzy dużo też grają, a gry na telewizorze z 4K HDR wyglądają dużo lepiej niż na TV FHD. Kolega zastanawia się nad telewizorem FHD i 4K w tym samym rozmiarze. Nie ma dylematu mniejszy 4K czy większy FHD bo akurat w takim przypadku sytuacja byłaby jasna.

4K i HDR wygląda lepiej ale nie zawsze , więc generalizowanie nie ma sensu ( nie każdy potrzebuje 4K oraz HDR ).Dużo osób tak jara się efektem HDR ,a kupuje TV z matrycami IPS , które tak naprawdę tylko potrafią odtworzyć taki materiał, ale przez niską jasność oraz kontrast efekt jest mizerny ( już brak certyfikatu o czymś świadczy ) . Dodatkowo kupując nowy TV z małą przekątną aby wyłapać różnicę między 4K a FHD trzeba siedzieć z głową w ekranie .W końcu 4K nie oznacza że obraz będzie kilkukrotnie lepszy, tylko mamy większą rozdzielczość (UHD i 4K oferują rozdzielczość poziomą 2 lub 2,1 razy większą od starego, dobrego Full HD ).Pisanie jak to 4K powoduje opad szczęki wywołuje u mnie taki napad śmiechu :grin::grin: .... A co do wyboru między tanimi 4K a FHD to zdecydowanie wybieram FHD .Po grudniowej przygodzie z 4K 55 6561 wiem jedno tanie modele 4K z HDR to lipa .Chcesz mieć naprawdę radość z HDR i 4K to minimum 60" i matryca VA (ewentualnie OLED lub zapowiadane cudowne IPS od Panasa) .

bokciu

Banned
4K i HDR wygląda lepiej ale nie zawsze , więc generalizowanie nie ma sensu ( nie każdy potrzebuje 4K oraz HDR ).Dużo osób tak jara się efektem HDR ,a kupuje TV z matrycami IPS , które tak naprawdę tylko potrafią odtworzyć taki materiał, ale przez niską jasność oraz kontrast efekt jest mizerny ( już brak certyfikatu o czymś świadczy ) . Dodatkowo kupując nowy TV z małą przekątną aby wyłapać różnicę między 4K a FHD trzeba siedzieć z głową w ekranie .W końcu 4K nie oznacza że obraz będzie kilkukrotnie lepszy, tylko mamy większą rozdzielczość (UHD i 4K oferują rozdzielczość poziomą 2 lub 2,1 razy większą od starego, dobrego Full HD ).Pisanie jak to 4K powoduje opad szczęki wywołuje u mnie taki napad śmiechu :grin::grin: .... A co do wyboru między tanimi 4K a FHD to zdecydowanie wybieram FHD .Po grudniowej przygodzie z 4K 55 6561 wiem jedno tanie modele 4K z HDR to lipa .Chcesz mieć naprawdę radość z HDR i 4K to minimum 60" i matryca VA (ewentualnie OLED lub zapowiadane cudowne IPS od Panasa) .

Dokładnie tak jak mówisz, za dobre 4K trzeba równie dobrze zapłacić. Poza tym jeśli mamy do czynienia z przekątną 50-55 cali i odległością około 3 m, dobry materiał FHD będzie wyglądał równie dobrze. Nie mówiąc już o tym, że może okazać się iż materiały 4k będą w równie podłej jakości tak jak zdarza się to w przypadku 1080p.

Druga sprawa to Netflix - ludzie, co Wy macie z tym Netflixem, otrząśnijcie się...Brzmi to tak jakby na nim kończyła się telewizja i wszystko co jest związane z kinematografią...Jeśli ktoś namiętnie ogląda filmy, nie będzie czekał aż Netflix łaskawie coś wrzuci bądź i nie. Piszecie o tym jakby to była największa biblioteka filmowa, a w rzeczywistości połowy filmów tam nie ma, którymi byłbym zainteresowany...i to bynajmniej nie mam na myśli materiałów w 4K, bo takich tam jak na lekarstwo. Z kolei oglądanie tylko dlatego, że w UHD - dla mnie bezsens. Można oczywiście jako ciekawostkę, raz czy dwa nacieszyć oko, ale później szukam czegoś co mnie interesuje a nie tylko dobrze wygląda.

strazakp

Banned
Ja z netflixa nie korzystałem i oglądanie namiętne filmów też mnie nie interesuje. Generalnie to oglądanie ciągle TV to dla mnie strata czasu. Mam swoje dwa seriale które namiętnie oglądam i czekam na kolejne serie (gra i tron i wikingowie). Jak chce obejrzeć fajny film to IDE do kina i tylko dlatego że jest duży ekran (a nie 4k i HDR) oraz dobry dźwięk.
"Opad szczęki" też mnie rozśmiesza :))))

bokciu

Banned
Ja z netflixa nie korzystałem i oglądanie namiętne filmów też mnie nie interesuje. Generalnie to oglądanie ciągle TV to dla mnie strata czasu. Mam swoje dwa seriale które namiętnie oglądam i czekam na kolejne serie (gra i tron i wikingowie). Jak chce obejrzeć fajny film to IDE do kina i tylko dlatego że jest duży ekran (a nie 4k i HDR) oraz dobry dźwięk.
"Opad szczęki" też mnie rozśmiesza :))))

Dlatego dobrym wyborem jest zakup projektora, wówczas wielkość ekranu możesz sobie sam dostosować do warunków i mieć namiastkę kina w domu. :)

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ciebie rozśmiesza i dobrze - bo radość jest zawsze mile widziana.
Chcę obejrzeć fajny film to załączam 4k i mam wszystko co chcę w miłym towarzystwie.
A ja wolę oglądać - z powodu braku czasu - rzadko ale w rewelacyjnej jakości.
Każdy jak widać ma inne preferencje i niech tak zostanie.

tomwega

Member
Zrobiłem rachunek sumienia.
60% oglądanych transmisji to SPORT z reguły na żywo. Od czasu do czasu jakiś film (ale też głównie to 720p) i nie mam potrzeby 1080.
Chyba zostanę przy 65W855 finalnie który mnie wyniósł 4550 pln. Faktycznie zanim 4K wejdzie w życie to minie 3-5 lat i wtedy kupię już pewnie 8K.
Kto jest za?
Ja jestem za ,mam sony 75w855c i jestem mega zadowolony.Kupiłem rodzicom tcl 49 p60,obraz ok.Ale co z tego ,że to 4k.Zobaczyli dema na you tube i tyle.Reszta nc+.Pomimo nacisków sprzedawców na 4k długo tego nie zobaczymy na platformach.Uważam,że na 4k przyjdzie czas za 4-5 lat.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
We Włoszech działa już jeden kanał normalnie państwowy, więc nigdy nie wiadomo.
Tam jest opcja (Netflix w tym telewizorze) dwa tygodnie Netflixa za darmo.
Niech włączą pełne filmy - bo są i extra jakościowo i tematycznie.
I niech dopiero podejmą decyzje czy warto.
Będą mieć tylko problem z sąsiadami - bo jak oni zobaczą to będą u nich przesiadywać.

I co mają gorszy teraz obraz na ekranie 4K niż mieli ?

A jak za rok lub dwa stanieją odtwarzacze UHD-BD - to będą jak DVD i ludzie z przyjemnością załączą jakość. A TY sam z chęcią obejrzysz też 4k natywne u nich - bo u siebie na W.... nie da rady. HLG już ruszyło w kilku krajach więc Polski nie skreślałbym tak szybko z listy jakości UHD.
A rodzice nie będą się już stresować za 2 czy nawet 4 lata. Mają telewizor który da im moc radości w 4K od tej chwili na żądanie.
Nie muszą nic wymieniać.

tomwega

Member
No tak mają tv niby przyszłościowy.Za netflixa nie uśmiecha im się dodatkowo płacić.A do tego obowiązkowy szybki net.Mają net 35mb i powiem Ci,że demowki z Youtube w 4k z zacieciami.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Wystarczy 25 mb i działa.
Mają dwa tygodnie gratis Netflixa - to im zainstaluj - ja bym spróbował, problem taki, że się wciągną bo to jest duża radość !
A kasa za szerokość dostępu jeśli mają czas na oglądanie - być może dla nich będzie akurat.

bokciu

Banned
Dokładnie tak zrób. Jak się przysadzą to w dwa tygodnie obejrzą wszystko dostępne w 4K ,więc nie będzie potrzeby przedłużania i płacenia. A jak bardzo będzie im zależało to na YT znajdą wiele demówek bądź filmików ważkiej treści. A jeśli nadal im będzie mało - zawsze mogą wyprowadzić się do Włoch i podziwiać kanał w obcym języku. ;)

tomwega

Member
Powiem krótko ,ja osobiście mam wyrab na 4k,oglądam fulhd wszystko co chce i jestem zadowolony.

reeich

New member
Kiki ma rację 4k z netflixa to je wypas warty dołożenia dodatkowych pieniędzy !film hd to jest jakościowa przepaść w porównaniu do 4k

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Tym bardziej że mają 14 dni za darmo i to pełne filmy. Mogą oglądać na okrągło - nie będzie pasować to nic nie kosztuje. Ale dokładnie będą wiedzieć co kupili nawet zapraszając sąsiadów z Okolicy pokazując co ich telewizor już ma.
Będą Ci wdzięczni za podłączenie i sam docenisz że dobrze im doradziłeś.

Ostatnia edycja:

strazakp

Banned
Netflix to chyba daje miesiąc za darmo a nie 14dni, co????? Ja uruchomilem tydzień temu darmowy miesiąc ale już wiem że nie skorzystam z kolejnego płatnego bo mnie to wcale nie interesuje. Brak czasu na oglądanie filmów

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Bo Ty masz słaby model do 4K, Ci co mają dobre modele są zachwyceni.
A treści to rzecz gustu.
Osobiście Marco Polo w 4K - extra !

Kiki ma rację 4k z netflixa to je wypas warty dołożenia dodatkowych pieniędzy !film hd to jest jakościowa przepaść w porównaniu do 4k

Jak tą przepaść można zobaczyć i gdzie ,a przede wszystkim na czym ? Bo oglądając te same materiały na TV 4K i FHD , które nie stoją obok siebie to możemy pogdybać .A powtarzanie bełkotu marketingowego producentów nic nie wnosi .
Miałem okazję u siebie i u znajomego porównać jednocześnie 4K z FHD i przy odległości 3m praktycznie brak różnicy .Ja porównywałem 55PUS 6561 z plazmą Panasonica 42'' (model z niższych serii). U kolegi wieszaliśmy SONY KD75XD8505 ,wymieniał Samsunga UE5 5H6400 . Wnioski mam takie - dema wyglądają super na wszystkich TV .Największe wrażenie robi rozmiar TV , później dopiero zauważa się inne rzeczy .Dodatkowo żeby widzieć tą przepaść w jakości, to chyba trzeba siedzieć z głową w TV bo jak sofa jest powiedzmy 3-4 m to raczej ciężko wypatrzeć tą różnicę .
Dlatego ja po zwrocie 55PUS6561 jestem mega zadowolony z FHD ale 60 " (wydawał się duży przez tydzień).A istotna informacja to testowaliśmy właśnie na darmowym Netflixie .

Ostatnia edycja:
Do góry