Sony 32/37/40/46/52 W5500

MrFunfel

New member
40W5500 czy 46W5500 ?

Witam jestem na kupnie tego wlasnie modelu i zastanawiam sie czy warto doplacic +/- 1500 zl do 46 cali ? Co bede dzialac na tym tv?

- PS 3
- Ogladanie TV ( po zakupie planuje zalorzyc cyfrowy )
- Filmy DivX

pokój 3x4m,okno raczej male wiec nie bedzie napewno przeswietlony pokój a w razie czego roleta :wink:

40W znalazlem na electro.pl z przesylka 3200 zł a 46W 4700 z przesylka ;]
Czy to trafny wybór ?dzieki za odpowiedzi :wink:

Kowal2k

New member
Dzieki Dzeq - wczraj troche sie pobawilem i tez udalo mi sie to znalezc.
Co do PS3 to gram w Tekkena 6 i zadnego Input Laga nie zaobserwowalem. Gram na zwyklym trybie obrazu a nie tym stworzonym do gry, bo skoro nie widac roznicy to po co rezygnowac z lepszych koloro.

mateuszgreloch

New member
Kowal2k napisał:
Dzieki Dzeq - wczraj troche sie pobawilem i tez udalo mi sie to znalezc.
Co do PS3 to gram w Tekkena 6 i zadnego Input Laga nie zaobserwowalem. Gram na zwyklym trybie obrazu a nie tym stworzonym do gry, bo skoro nie widac roznicy to po co rezygnowac z lepszych koloro.

Ustawienia obrazu można ustawiać dla każdego trybu oddzielnie. Tzn jeżeli ustawisz kontrast w trybie gry na 90 a w trybie kinowym na 80, to po przełączaniu pomiędzy tymi trybami parametry obrazu także będą się zmieniały do ustalonych wcześniej.

dzeq_pl

New member
Witam,
Mój 46W5500 ma nierówno podświetloną matrycę w prawym górnym rogu,
wygląda jak zbyt mocno dokręcona.
Ma ktoś z szacownego grona namiar na kogoś kto kalibruje TV w Warszawie, może to pomoże na nierówne podświetlenie?
Chyba że odrazu w serwisie SONY zgłaszać, wygląda mi to na zbyt mocno dokręconą śrubę? jakieś propozycje ?

Ares78

New member
MrFunfel napisał:
Witam jestem na kupnie tego wlasnie modelu i zastanawiam sie czy warto doplacic +/- 1500 zl do 46 cali ? Co bede dzialac na tym tv?

- PS 3
- Ogladanie TV ( po zakupie planuje zalorzyc cyfrowy )
- Filmy DivX
A jaka odległość od ekranu? Pokój specjalnie nie jest duży dla 3m- 3,5m można spokojnie kupić 46 cali i nawet te nieszczęsne divx będą wyglądały przyzwoicie.. Gorzej jak będzie mniejsza odległość? Także trochę więcej informacji.

szymon247

New member
Mam pytanie dla posiadaczy tego modelu. Czy obraz w formacie 4:3 można oglądać z "czarnymi paskami po bokach"? Czy jest opcja ustawiania jak zachowywać ma się telewizor przy takich źródłach obrazu?
O ile głównie korzystam ze źródeł HD to czasem zdarzy się podłączyć starą konsolę lub telewizje SD a rozciągnięcie obrazu na szerokość to dla mnie katastrofa.

Pozdrawiam,
Szymon

mateuszgreloch

New member
szymon247 napisał:
Czy obraz w formacie 4:3 można oglądać z "czarnymi paskami po bokach"? Czy jest opcja ustawiania jak zachowywać ma się telewizor przy takich źródłach obrazu?
Pozdrawiam,
Szymon

Jasne, że się da, sam tak oglądam sygnał z analogowej kablówki, bo rozciągnięty to byłaby rzeź dla moich oczu [słaby sygnał]

MrFunfel

New member
@ ares

odleglosc od tv bedzie 3/3,5m i chcialbym zeby on wisial na scianie,naczytalem sie mase postow na temat tego tv i mam tylko jeszcze jedno pytanie.. jak ten tv dziala z PS3 ? bedzie to moj pierwszy tv LCD a planuje duzo na nim pograc i niechcialbym sie rozczarowac jakimis przeskokami w grach :(

Seba_Fan

New member
Bez reklam
dzeq_pl napisał:
Witam,
Mój 46W5500 ma nierówno podświetloną matrycę w prawym górnym rogu,
wygląda jak zbyt mocno dokręcona.
Ma ktoś z szacownego grona namiar na kogoś kto kalibruje TV w Warszawie, może to pomoże na nierówne podświetlenie?
Chyba że odrazu w serwisie SONY zgłaszać, wygląda mi to na zbyt mocno dokręconą śrubę? jakieś propozycje ?

ten typ tak ma, mialem pare, serwis nic Ci nie zrobi

Ares78

New member
MrFunfel napisał:
@ ares

odleglosc od tv bedzie 3/3,5m i chcialbym zeby on wisial na scianie,naczytalem sie mase postow na temat tego tv i mam tylko jeszcze jedno pytanie.. jak ten tv dziala z PS3 ? bedzie to moj pierwszy tv LCD a planuje duzo na nim pograc i niechcialbym sie rozczarowac jakimis przeskokami w grach :(
To tak jak powiedziałem to 3,5 metra możesz pozwolić sobie na 46 cali o ile finanse oczywiście na to pozwalają. Jeśli chodzi o współpracę z PS3 jest ok, dla bardziej wymagających graczy może być input lag za wysoki przy graniu przez sieć, także jak lubisz bardziej "wyczynową" grę to możesz zastanowić się jeszcze nad z4500 (tylko, że wtedy jakość SD będzie niższa).

jgx

New member
Bez reklam
KaMario napisał:
Co do różnic pomiędzy W5500 a Z5500:
obecnie będąc na świerzo po zmianie telewizora zauważyłem następujące zmiany na korzyść Z5500:

Matryca 10-bitowa i podświetlenie WCG-CCFL w Z5500 ma wpływ na kolory - i to widać na ekranie, np. przejścia odcieni barw są znacznie bardziej zauważalne - bardziej wygładzone niż w W5500, gdzie niekiedy było widać wyraźne granice pomiędzy odcieniami tego samego koloru. Także widać więcej niuansów i szczegółów w ciemnych partiach obrazu.

czy to oznacza że W5500 ma inną matryce niż WCG-CCFL która jest w z5500, a jeśli tak to jaką konkretnie?
pozdrawiam

KaMario

New member
jgx napisał:
czy to oznacza że W5500 ma inną matryce niż WCG-CCFL która jest w z5500, a jeśli tak to jaką konkretnie?
pozdrawiam

W5500 ma inną matrycę niż Z5500. W5500 ma matrycę 8-bitową natomiast Z5500 ma 10-bitową. Proszę nie mylić podświetlenia z typem matrycy. W5500 ma podświetlenie CCFL (czyli rodzaj lamp), natomiast Z5500 - WCG-CCFL, które daje w konsekwencji szerszą o około 30% (jak podaje producent) przestrzeń barw. Ostatnio przy okazji rozmowy ze sprzedawcą z MM dowiedziałem się, że wszystkie telewizory LCD Sony z procesorem BE3 posiadają matryce Sharpa, a nie jak to było w modelach _4500 - Sony-Samsung. Nie wiem jednak czy to jest do końca prawda. Może któryś z szanownych forumowiczów miał okazję widzieć telewizor serii W lub Z od środka i może coś powiedzieć na temat producenta matryc w tv z BE3 ?

kiloan

New member
KaMario napisał:
W5500 ma inną matrycę niż Z5500. W5500 ma matrycę 8-bitową natomiast Z5500 ma 10-bitową. Proszę nie mylić podświetlenia z typem matrycy. W5500 ma podświetlenie CCFL (czyli rodzaj lamp), natomiast Z5500 - WCG-CCFL, które daje w konsekwencji szerszą o około 30% (jak podaje producent) przestrzeń barw. Ostatnio przy okazji rozmowy ze sprzedawcą z MM dowiedziałem się, że wszystkie telewizory LCD Sony z procesorem BE3 posiadają matryce Sharpa, a nie jak to było w modelach _4500 - Sony-Samsung. Nie wiem jednak czy to jest do końca prawda. Może któryś z szanownych forumowiczów miał okazję widzieć telewizor serii W lub Z od środka i może coś powiedzieć na temat producenta matryc w tv z BE3 ?
Czytałem na początku tego roku w magazynie Audio Video, że Sony podpisało umowę z Sharp na dostawę matryc, więc może to prawda;)

jgx

New member
Bez reklam
kiloan napisał:
Czytałem na początku tego roku w magazynie Audio Video, że Sony podpisało umowę z Sharp na dostawę matryc, więc może to prawda;)

to chyba dobrze bo Sharp dobrze się kojarzy w tym temacie?:)

pkomp

New member
Mam problem z 40W5500 i ATI HD4850 - komuś bym za to zaj...ł i to dosłownie....
wpinając tv w drugie wyjście DVI(przez przejściówkę ati) nigdy nie udało mi się uzyskać obrazu na cały ekran - w tv mogę sobie ustawiać do woli i tak nic to nie da.
Ustawienia w ati ni jak sie maja do tego co widzę - cały czas ten sam gówniany zmniejszony format 16:9 (ramka wokół obrazu i to wszędzie)

już miałem ochote sprzedać kopa i jednemu sprzętowi i drigiemu ale....
podpiąłem tv jako master (DVI1) i???
k....a wszystko działa!!!!!!!!!!!!
24 klatki 50 hz i cała reszta bzdur idealnie wyświetlona....niby szcsegół ale żeby człowiek nad takim gównem musiał siedzieć 3 dni to się naprawdę o wp....l prosi.....
dajmy jeszcze więcej luzu programistom (szczególnie od open source - jak ktoś nie wie dlaczego niech poużywa tego syfu) i możemy iść się leczyć...

Czemu to k...a takie nielogiczne?czemu ci programiści to ćwierćmózgi?(bo napewno nie ja i nie sony które działa jak nalezy mimo że ma powolne menu i gówniane mozliwości)

jakby ktoś miał problem - TV sony w ati na pierwsze wyjście DVI inaczej dupa zbita(plus oczywiście problem z ustawieniem by monitor był nadrzędny - ja mam 5 metrów do tv i jest za rogiem)
oczywiście cos takiego jak tryb pełnoekranowy dla nakładek(czy h... wie co to jest) nie istnieje pod vistą....dlaczego tak prostackiej rzeczy nie ma ani w systemie ani sterownikach?klik pełny ekran i wyświetla się tylko na tv...pomażyć.....i tu mnie to wszystko roz....ło (sory za ostre słowa no ale naprawdę kogoś bym za to zlał) bo na tych marnych applach wszystko działa jak należy czyli jak chce

co do tv - dobra cena ładny obraz(kablóweczka po cyfrze upc w wersji SD to dno i co by nie kombinować aster też i cała reszta - nie ma szans by bylo lepiej), hd kozak...motionflow można sobie wsadzić głęboko w tyłek - daje to tyle co nic - z kompa czasem pomoże ale z kablówki tylko pogarsza sprawę ale to z racji ścierwa jakim jest dekoder philipsa(jak każdy sprzęt tej syfiastej frmy)
minusem jest brak własnych ustawien dla każdego wejścia osobno()przynajmniej nie widzę by cos takiego było)
czas uruchamiania też jest jakąś pomyłką......
dlna i usb można pominąć - sony wsi by nie robiło czymś co nie oferuje nic(sory możliwości są na poziomie byle telefonu)
za to chłodny - nic a nic sie nie grzeje - mam do porównania monitor 24" który jest conajmniej 3 razy cieplejszy.....ale ma też znacznie cieplejszy obraz - nie wiem czy zauważyliście - w tych soniakach ustawienia koloru to jakis żart....nie ma żadnych tak naprawdę......
to z grubsza...wilałbym samsunga choć ma cut gorszy obraz...i błyszczącą powłokę...ale nie wiem czy nie byłoby znacznie lepiej z reszta kwestii

Ostatnia edycja:

pkomp

New member
przy okazji panowie - na nic te 100 200 czy 378348634878 HZ bo to nic nie warty syf....
niech wreszcie taki tv działa z parametrami jakie mu podamy - czyli dajesz mu sygnał 24 klatki leci 24Hz odświeżania...dajesz mu 50 leci 50...sam z automatu musi sie dostosowac..oczywiście burdel nastąpi już w momencie odpalenia filmu 24 klatkowego w okienku na pc 60 hz....do czego to doszło?
ktoś wie?ktoś rozumie ten mega bałagan?
od dawna nie potrzeba sieci do jakiejkowiek synchronizacji - więc dlaczego do cholery nie jedziemy wszyscy na 60Hz?albo lepiej na 120?filmy 120 czy 60 zrobić nie problem - ba jeszcze zyskają bo jak niby spowolnić 24 klatkowe ujęcie?przecież to już jest na granicy płynnosci.....ale nie tu dalej mimo 21 wieku jesteśmy w czarnej d...ie...u nas 50 hz i pal z drugiej 60 hz i ntsc...na co to komu?
a ty tylko ładujesz kase w sprzęt i wciąż oglądasz gówno.....
ten rynek cąły śmierdzi - i tv video i pc bo to wszystko się już połączyło..i dopóki nie będzie jednego standardu to dalej się będziemy chlastać.....

pkomp

New member
nadomiar złego - żeby ku...a spokojnie nie pojśc spać.....za każdym razem jak wyłączymy tv musimy go wykrywać na nowo by wogóle wyświetlił obraz....i jak tu być szczęśliwym z postepu technologiczngo jak takie gówna nie daja wogóle spokoju?

jgx

New member
Bez reklam
pkomp napisał:
nadomiar złego - żeby ku...a spokojnie nie pojśc spać.....za każdym razem jak wyłączymy tv musimy go wykrywać na nowo by wogóle wyświetlił obraz....i jak tu być szczęśliwym z postepu technologiczngo jak takie gówna nie daja wogóle spokoju?

nie wiem czy tego oczekujesz ale dam ci dobrą rade - bardzo często grzebie przy kompach zrówno software jak i hardware (moja druga praca) i czasami krew mnie zalewa marnuje kilka godzin i choc teoretycznie wszystko powinno śmigać - nie śmiga, tak to w informatyce jest niestety, wiem z doświadzczenia że najlepiej dać sobie wtedy sokój i podejść do tematu na chłodno następnego dnia - w 99% okazuje się że rozwiązanie się szybko znalazło :eek:

ps. przede wszystkim mniej browców przy robocie bo z Twoich wypowiedzi wnioskuje że poszłeś po bandzie :D :D :D

Do góry