hej hej
tez mialem ostry problem na ati hd3850 pod windowsem i linuxem ale pozniej tez na nvidii... okazuje sie ze chyba od pewnej wersji sterownikow karta graficzna przestala mi zczytywac EDID z telewizora tzn. w skrocie nie potrafila rozpoznac parametrow na jakich moze pracowac telewizor..
udalo mi sie za pomoca takiego specjalnego programiku zczytac stary EDID z windowsa i podstawic go pod linuxem do pliku xorg.conf..
i w tym momencie wszystko zaczelo zajebiscie dzialac.. co prawda nie na tym telewizorze tylko na lg..
pozdro
marekk
tez mialem ostry problem na ati hd3850 pod windowsem i linuxem ale pozniej tez na nvidii... okazuje sie ze chyba od pewnej wersji sterownikow karta graficzna przestala mi zczytywac EDID z telewizora tzn. w skrocie nie potrafila rozpoznac parametrow na jakich moze pracowac telewizor..
udalo mi sie za pomoca takiego specjalnego programiku zczytac stary EDID z windowsa i podstawic go pod linuxem do pliku xorg.conf..
i w tym momencie wszystko zaczelo zajebiscie dzialac.. co prawda nie na tym telewizorze tylko na lg..
pozdro
marekk
pkomp napisał:Mam problem z 40W5500 i ATI HD4850 - komuś bym za to zaj...ł i to dosłownie....
wpinając tv w drugie wyjście DVI(przez przejściówkę ati) nigdy nie udało mi się uzyskać obrazu na cały ekran - w tv mogę sobie ustawiać do woli i tak nic to nie da.
Ustawienia w ati ni jak sie maja do tego co widzę - cały czas ten sam gówniany zmniejszony format 16:9 (ramka wokół obrazu i to wszędzie)
już miałem ochote sprzedać kopa i jednemu sprzętowi i drigiemu ale....
podpiąłem tv jako master (DVI1) i???
k....a wszystko działa!!!!!!!!!!!!
24 klatki 50 hz i cała reszta bzdur idealnie wyświetlona....niby szcsegół ale żeby człowiek nad takim gównem musiał siedzieć 3 dni to się naprawdę o wp....l prosi.....
dajmy jeszcze więcej luzu programistom (szczególnie od open source - jak ktoś nie wie dlaczego niech poużywa tego syfu) i możemy iść się leczyć...
Czemu to k...a takie nielogiczne?czemu ci programiści to ćwierćmózgi?(bo napewno nie ja i nie sony które działa jak nalezy mimo że ma powolne menu i gówniane mozliwości)
jakby ktoś miał problem - TV sony w ati na pierwsze wyjście DVI inaczej dupa zbita(plus oczywiście problem z ustawieniem by monitor był nadrzędny - ja mam 5 metrów do tv i jest za rogiem)
oczywiście cos takiego jak tryb pełnoekranowy dla nakładek(czy h... wie co to jest) nie istnieje pod vistą....dlaczego tak prostackiej rzeczy nie ma ani w systemie ani sterownikach?klik pełny ekran i wyświetla się tylko na tv...pomażyć.....i tu mnie to wszystko roz....ło (sory za ostre słowa no ale naprawdę kogoś bym za to zlał) bo na tych marnych applach wszystko działa jak należy czyli jak chce
co do tv - dobra cena ładny obraz(kablóweczka po cyfrze upc w wersji SD to dno i co by nie kombinować aster też i cała reszta - nie ma szans by bylo lepiej), hd kozak...motionflow można sobie wsadzić głęboko w tyłek - daje to tyle co nic - z kompa czasem pomoże ale z kablówki tylko pogarsza sprawę ale to z racji ścierwa jakim jest dekoder philipsa(jak każdy sprzęt tej syfiastej frmy)
minusem jest brak własnych ustawien dla każdego wejścia osobno()przynajmniej nie widzę by cos takiego było)
czas uruchamiania też jest jakąś pomyłką......
dlna i usb można pominąć - sony wsi by nie robiło czymś co nie oferuje nic(sory możliwości są na poziomie byle telefonu)
za to chłodny - nic a nic sie nie grzeje - mam do porównania monitor 24" który jest conajmniej 3 razy cieplejszy.....ale ma też znacznie cieplejszy obraz - nie wiem czy zauważyliście - w tych soniakach ustawienia koloru to jakis żart....nie ma żadnych tak naprawdę......
to z grubsza...wilałbym samsunga choć ma cut gorszy obraz...i błyszczącą powłokę...ale nie wiem czy nie byłoby znacznie lepiej z reszta kwestii