Wracając do tematu wideo-rejestratorów,
Spędziłem trochę czasu na oglądaniu materiałów, testów i opinii użytkowników.
Naturalnie kluczowym wyborem była jakość samego wideo.
Zastanawiałem się, czy inwestować w coś bardzo konkretnego - tutaj mam typy powyżej 1000zł, czy nie szaleć i zakupić coś, co spełnia swoje zadanie, oczywiście ma gorszą jakość, ale też w zupełności wystarczy.
Wybór padł na Xiaomi ; ) a dokładnie Xiaomi 70Mai PRO.
Jest to następca bardzo dobrze ocenianego 70Mai (bez pro), różnica m.in polega na tym, że PRO ma ekran, ale nie tylko.
Jakość nagrań w zupełności mi wystarcza.
Jak sobie przeglądam na YT filmy z wypadków, a tam mamy kilkadziesią różnych nagrań od użytkowników, to patrząc na jakość Mai70 Pro, śmiało mogę stwierdzić, że jest to czołówka jakości w porównaniu do tego co widzę.
Sama jakość wieczorem (noc), wiadomo. Nie ma rewelacji, ale te które faktycznie dają radę kosztują 5x tyle, albo i więcej.
W dzień? Świetnie. Jest ostro, jak zrobimy pauze to widać numery, nie ma się do czego przyczepić. W zupełności wystarczy.
Co do reszty, no to już rewelacja.
Po pierwsze wygląd, świetnie się prezentuje, mała, zgrabna.
Menu bardzo intuicyjne.
Rewelacyjne połączenie z smartfonem - to jest chyba najfajniejsze, łączymy się przez Wifi z kamerką i na ekranie telefonu widzimy wszystkie nagrania, możemy przeglądać, ściągać na telefon, podobnie ze zdjęciami.
Następna świetna sprawa, to komunikacja głosowa! Bomba.
Jeżeli chcemy zabezpieczyć materiał przed nadpisaniem, to wystarczy powiedzieć "record a video" i z automatu kamera zapisuje nagranie, oczywiście potwierdza miła pani czynność komunikatem głosowym.
Oczywiście wszystko podczas jazdy, bez odrywania wzroku od drogi i klikania w urządzenie.
To samo ze zdjęciami, wystarczy powiedzieć "take a photo" i już robi fotkę.
Fajna (dla mnie kluczowe!) jest opcja wyłączenia nagrywania audio, mamy tutaj dedykowany przycisk na obudowie.
Ja osobiście nie mam ochoty aby mnie coś nagrywało podczas jazdy, często się rozmawia przez telefon, z pasażerem, a przy ew. kradzieży, to wszystko zniknie. Dobrze, że jest przycisk pod ręką, a nie gdzieś ukryty w menu.
Całe menu w telefonie, super. W zasadzie nie musimy nic robić w samym rejestratorze.
Oczywiście jest tryb parkingowy i inne podstawy.
Cena? Zapłaciłem 230zł, gość sprowadził i znalazło się u mnie. Byłem w sklepie (dwóch) Xiaomi, ale goście lewi, nawet nie wiedzieli, że Xiaomi pod swoją marką mają takie produkty. Mimo, że internet cały zawalony testami.
Śmiech na sali.
Bedę brał drugą taką samą na tył.
Nie chce dualnych zestawów duo, a niezależną drugą.
W sieci jest sporo testów i materiałów wideo z nagrań, niektóre chyba po kompresji, bo u mnie na żywo, często wygląda to lepiej. Na telefonie za dnia, wręcz rewelacyjna jakość.
[youtube]vtFsd-8Vt1w[/youtube]