Skóra, fura i komóra :) Czyli luzne rozmowy o motoryzacji.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Tutaj jest więcej

https://www.youtube.com/watch?v=DHvewgsDHsk

A tutaj o nowej Mazdzie 3 i potwierdzam to co Gościu mówi, w środku auto jest obłędne pod względem wykonania jak na tę klasę.. niestety silniki wolnossące jak dla mnie eliminują to autko... ale wygląda świetnie jak i w środku inni mogą się uczyć jak powinno się robić dzisiaj auta.. niestety tylko za to trzeba zapłacić i to sporo,,, ale najgorsze w tym aucie to silniki... chyba, ze komuś nie zależy na dynamice to wtedy inna bajka.

https://www.youtube.com/watch?v=rEtPupRIBXM

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Ale ten gość zamula. Do tego ten test wygląda na materiał sponsorowany. Druga sprawa to pisałem tu jakiś czas temu o tym modelu. Życzą sobie 100k zł za kompakta z manualną klimatyzacją i mułowatym silnikiem :D

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Różnie o autach mówi, niektóre chwali, a niektóre ...... Natomiast co wykończenia i użytych materiałów w najnowszej 3 ce szczera prawda.... wygląda to świetnie...minus to silniki w Mazdach...jak dla mnie to tylko dizelek 2.2.

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Tylko cenowo po dodaniu kilku rzeczy ta Mazda ociera się o Audi A3 czy Mercedesa A z mocniejszymi motorami i lepszymi skrzyniami. Trochę żart ze strony Mazdy. Ciekawy jestem jak słabo będzie się sprzedawał ten model. Wystarczy wejść na FB Mazdy i zobaczyć komentarze fanów tej marki, którzy mieszają z błotem ich nową politykę cenową. Już nawet bez porównania do innych marek, a np. to, że nowa 3ka kosztuje tyle co lepiej wyposażona, większa i ogólna lepsza Mazda 6 :D
Tak na szybko:
1. Mazda 3 2019 r. za 99k zł: 122KM, manualna skrzynia, manualna klimatyzacja
2. Mazda 6 2019 r. za 99k zł: 145KM, automatyczna skrzynia, automatyczna klimatyzacja

Którą byś wybrał?

Niech wsadzą sobie tam nawet fotele zrobione ze skóry pandy i elementy z kości słoniowej, ale pojechali po bandzie i to ostro. Żeby być premium nie wystarczy podnieść ceny. Za tym idzie cały szereg rzeczy.

87df775b953a508b9101948ccfa35ed4.jpg
92b8d2652d81af67de9fad4b6fe6a037.jpg

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Zgadzam się z Tobą, a mi jedynie chodziło o jakość materiałów i wykończenia, bo to jest świetne w nowej 3ce. Natomiast cena i silniki to żart....tylko ciężko się z tego śmiać. Zobaczymy ile nowa cx 30 będzie kosztować. :)

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Sam jestem ciekaw tej jakości wykonania. Dla mnie to co prezentuje np. Golf GTI w cenie nowej 3ki w najwyżej wersji wyposażenia jest w 100% wystarczające. Do tego ma świetną skrzynie i 245KM pod maską :)

kaminskakl

Active member
Bez reklam
Jeździliście kiedyś GTI? Zostawmy wygląd na boku, ale jak słyszę, że ktoś pisze o GTI, że jest nudny to widocznie nigdy takim nie jeździł. Wygląd kwestia gustu, są ładniejsze hatchbacki, ale wystarczy się nim przejechać, żeby docenić prowadzenie. To samo kolejny nudny VAG czyli Cupra.
Henry kiedyś pisał jak to Mondeo pokazuje pazur w zakrętach i prowadzi się jak przyklejony (coś w tym rodzaju, jeżeli pomyliłem osoby to przepraszam) :E Mam nadzieję, że ta nudność to tylko z wyglądu masz na myśli, a nie frajdę z jazdy, bo uwierz mi, że duże i ciężkie Mondeo takiej nie daje. Tylko trzeba mieć porównanie :D

Ostatnia edycja:

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
kaminskakl
Nowym Polo Gti również da się pobawić, a można je wyrwać taniej niż te śmieszne mazdy, ale kto nie jeździł ten hejtuje :D

Mogę się zgodzić tylko z Henrym, że Mondeo się dobrze trzyma drogi.

Henry

Active member
Bez reklam
Jeździliście kiedyś GTI? Zostawmy wygląd na boku, ale jak słyszę, że ktoś pisze o GTI, że jest nudny to widocznie nigdy takim nie jeździł. Wygląd kwestia gustu, są ładniejsze hatchbacki, ale wystarczy się nim przejechać, żeby docenić prowadzenie. To samo kolejny nudny VAG czyli Cupra.
Henry kiedyś pisał jak to Mondeo pokazuje pazur w zakrętach i prowadzi się jak przyklejony (coś w tym rodzaju, jeżeli pomyliłem osoby to przepraszam) :E Mam nadzieję, że ta nudność to tylko z wyglądu masz na myśli, a nie frajdę z jazdy, bo uwierz mi, że duże i ciężkie Mondeo takiej nie daje. Tylko trzeba mieć porównanie :D
Tak jeżdziłem GTI i dalej podtrzymuję, że jest nudny jak flaki z olejem... skoro piszesz o "funie", to za tę kasę biorę już Golfa R, używane RS4 B7, Fokę RSa czy Civica Type R, nawet Megankę RSa... ale skoro jesteś wyznawcą "fałweja", to widzę, że jakiekolwiek argumenty chyba nie dotrą ;)
Dla mnie auta ze znaczkiem VW są po prostu nudne, z małymi wyjątkami, bo naprawdę dobre wrażenie robił kilka lat temu Passat CC czy teraz Arteon.

Co do Mondeo, to pojeździj nie jakimś Trendem na 16'' kołach... a i moja kierownica po 100k km dalej wygląda jak nowa ;)

ps. ciekawe porównanie hot hatch vs klasa D :D

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
E tam Henio vw nudne, ja po Krakowie śmigam Polóweczką gti i czasem się droczę z sebixami w bmkach na światłach:D

Passat CC i Arteon to faktycznie dwa najładniejsze vw, w Audi praktycznie wszystko ładne, ale wiadomo są gusta:)

Henry

Active member
Bez reklam
Dobra, to może inaczej- nie wyróżniają się z tłumu ;)
Dla mnie VW, Skody, Ople czy Fordy, to po prostu "wozidła" transportujące nas z punktu A do punktu B

lolek126

Well-known member
Bez reklam

GTI jest to jakiś wybór, kiedyś miałem okazję się przejechać, moc do wagi auta jest bardzo dobra...ale kupić bym nie kupił..
A propo Mondziaka, to jest fajne auto, tylko powinni mieć jeszcze z jeden, dwa silniki większe niż to co mają teraz w ofercie, bo to duże auto i swoje waży, ale ja lubię to autko. Co nie zmienia faktu, że np skrzynię biegów powinni dawno wymienić na coś nowszego i lepszego, bo np. Kia na łeb swoim automatem Forda bije, a to nie wypada, aby taka marka z takimi tradycjami miała takie dziadostwo. A już nie wspomnę , że z benzyną to generalnie szkoda kasy na automat do Mondeo..

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dla mnie VW, Skody, Ople czy Fordy, to po prostu "wozidła" transportujące nas z punktu A do punktu B

To trzeba by było jeszcze modelami napisać, bo niektóre te "wozidła", swoje kosztują , a potem jeszcze to utrzymać jak się prywatnie kupi to by wyszło, że powiedzmy 60-70% % Polaków nie jest stać kupić takie nowiutkie "wozidło" :)

kaminskakl

Active member
Bez reklam

IMO nie możesz tak ogólnie pisać. Taki Focus RS ze swoimi osiągami i kosmicznym wyglądem wyróżnia się z tłumu jak cholera. Dostarcza też (zapewne, bo nie jeździłem RSem) mnóstwo frajdy z jazdy.

Henry

Active member
Bez reklam
To tylko wyjątek potwierdzający regułę, podobnie jak Arteon w przypadku VW, nie jeździłem jeszcze, ale design ma pierwszorzędny, dobre proporcje, wszytko na miejscu.

A Czy Focus RS taki kosmiczny? W porównaniu do Civica Type R chyba nie :D

btw. RS jeździ jak wygląda. Trochę twardy, ale można się przyzwyczaić, zresztą gdybym rocznie pokonywał te 20-25 tyś pewnie wybrałbym to auto, a nie Mondeo, tym bardziej, że żona jeździ vanem, więc rodzinne wozidło też jest.

Do góry