[Nasze Zestawy AV] Się buduje :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Bo nie jest. Taka prawda. To pogoń za marką, renomą, wyglądem itp.
Różnice w brzmieniu oczywiście są, ale często są absurdalnie wyceniane.
Taka branża.

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
Coś jest warte tyle ile ktoś jest w stanie za to zapłacić. Stara i prosta maksyma. Stereo to bardzo ciekawa sprawa w dzisiejszych czasach. Tyle fascynującego sprzętu dającego frajdę i doznania ze słuchania muzyki :)

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
Tu nie chodzi o same koszty produkcji tylko o know how, które jest potrzebne do ich wyprodukowania. Myślę, że to może być decydująca różnica.

werf

Active member
Bez reklam
Co to według ciebie sensowny zarobek,rentowność na poziomie 5%?.W takim razie lepiej pójść na pensyjke i dalej mysleć że piniądze biorą się z bankomatu
Nie zapominasz o rozwoju,merketingu,podatkach,dystrybucji oraz kosztach stałych ?

Pawel_Sz85

Klub HDTV.com.pl
VIP
Prosta kalkulacja. Jeśli detal przyjmiemy 40k to około 60% procent ceny to zarobek dystrybutora i sklepu. Producent bierze za taką kolumnę około 16k. Teraz pytanie jeszcze jaki jest koszt jej wytworzenia. W przypadku tych Kefów ciężko stwierdzić bo są zainstalowane ich przetworniki. Wiem z doświadczenia, że można wsadzić do kolumny przetwornik za 20zł a można i za 1-2k za sztukę.Zobacz Kapusta ile kosztują np. formowe terminale WBT. Niestety często się zdarza, że w drogich paczkach wcale nie mamy użytych dobrych materiałów i to mnie trochę wkurza, że księgowy za mocno ingeruje :) Branża audio nie jest jakaś wyjątkowa jeśli chodzi o kalkulację ceny. W innych branżach jest podobnie.

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
I trzeba pamiętać, że cena ponad 40K to tylko cena wyjściowa. Realne transakcje są dużo niższe. Jednak nadal myślę, że najważniejsze w tym przypadku są badania, testy, próby, laboratorium, doświadczenie, wiedza i zaplecze technologiczne włożone w skonstruowanie sprzętu.

Caparzo

New member
Bez reklam
16 tysięcy to nawet niektórzy producenci na autach tyle nie zarabiają na jednym pojeździe, a ty gadasz że sklep. Daj żyć.

eddielublin

New member
I trzeba pamiętać, że cena ponad 40K to tylko cena wyjściowa. Realne transakcje są dużo niższe. Jednak nadal myślę, że najważniejsze w tym przypadku są badania, testy, próby, laboratorium, doświadczenie, wiedza i zaplecze technologiczne włożone w skonstruowanie sprzętu.
wyglądają jak milion dolców, a black copper jak 2 :), mam nadzieję, że grają spójnie do wyglądu
napisz kilka słów jak posłuchasz

lobos

New member
Bez reklam
Na święta chyba będę miał to :)
KEF_REFERENCE_3_piano.jpg
[/URL]imagen[/IMG]
Miazga! Ciekawe czy grają sporo lepiej od R-ek,? Cena by na to wskazywała ;-)
Tutaj bardziej do R700 gabarytowo bym porównywał.
Piękne, ale pierońsko drogie ;-) Chociaż do Maczka pasują idealnie :)
P.s. Dyzio, ja bym te Twoje R900 wziął tylko nie zostanie na dobry wzmacniacz i tu lipa ;-)
Do nich jak wiadomo potrzeba kawał pieca.

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
ja bym te Twoje R900 wziął tylko nie zostanie na dobry wzmacniacz i tu lipa ;-)
Do nich jak wiadomo potrzeba kawał pieca.
Nie są aż tak trudne do napędzenia ;)

Dyziu, czekam na opinie po testach i porównaniu z Rkami
Na żywo są jeszcze ładniejsze.
Kilka razy koło nich przechodziłem, ale jakoś nie było okazji posłuchać ;)

Ostatnio za to "zabiły" mnie te - http://www.tannoy.com/lifestyle/products/Home-Audio/Prestige-GR/Kensington-GR/
Wygląd trochę kontrowersyjny, ale za to jak grają ;)

Ostatnia edycja:
Do góry