[Nasze Zestawy AV] Się buduje :)

collider

New member
Bez reklam
Panowie ja to wszystko wiem, ale jeszcze raz spytam czemu ludzie kalibruja rozne telewizory? Skoro robia to wedlug pewnych ustalonych wzorcow to czemu nie mozna tego robic z sprzetem audio.
Wiadomo kazdy wzmak ma swoje charakterystyczne brzmienie co powoduje, ze wielu producentow mocno ogranicza mozliwosc ingerencji pozbawiajac dany sprzet mozliwosci korekcji dzwieku, uproszcze np. brak galek sopranu i basu. Wiec zapewne chca przez to osiagnac jakis efekt. Moze wlasnie szukaja przez ten zabieg referencji a nie gustow uzytkownika?

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zapewne tak, aczkolwiek nie wiem jak jest z Moon'em.
Tu bardziej chodzi charakterystykę brzmienia.
Z gałką czy bez, producenci są różni.

Widz polega na tym, aby zbliżyć się z charakterystyką sprzętu do konkretnych gatunków.
Czyli inne klocki do muzyki poważnej, inne do techno.
W idealnym świecie ktoś to powinien centralnie porównać z oryginałem side by side i wskazać pakiety do wyboru i w sumie tak jest, audiofilska prasa od zarania dziejów rozpisuje się z radami a i tak potem się okazuje, że to jednak nie jest brzmienie dla nas. Widzimy to każdego dnia na forum.

Dla mnie to akademicka dyskusja, chociaż temat wydaje się prosty. Aczkolwiek bardzo ciekawy.

collider

New member
Bez reklam
Temat jak dla mnie bardzo ciekawy a szczegolnie dlatego, ze mamy tu forumowicza, ktory testuje wszystko co moze ;). I tu wlasnie zaczyna sie caly problem. Bo w tych ciaglych poszukiwaniach mozna sie zagubic. Z jednej strony preferencje a z drugiej prawidlowy lub inaczej jak najbardziej zblizony dzwiek do oryginalu. Czy nie powinno sie przedkladac referencji nad preferencja? Nasze wlasne postrzeganie muzyki, dzwieku moze byc zludne. Moze powinnismy sie uczyc sluchac tak jak uczymy sie np. spiewac?

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Czy nie powinno sie przedkladac referencji nad preferencja? Nasze wlasne postrzeganie muzyki, dzwieku moze byc zludne. Moze powinnismy sie uczyc sluchac tak jak uczymy sie np. spiewac?
A kto ma określić referencje?
Jak i gdzie dostać te jedyne referencyjne wydawnictwa?
Temat rzeka, każdy twórca, każdy producent sprzętu określa referencje wg. swoich własnych preferencji ;)

collider

New member
Bez reklam
Wpisz w google "dzwiek referencyjny". Bodajze drugi link od gory: Metody oceny jakosci dzwieku. Plik pdf.

Jak widac sa sposoby na zbadanie i ocene takiego dzwieku.

Henry

Active member
Bez reklam
Wpisz w google "dzwiek referencyjny". Bodajze drugi link od gory: Metody oceny jakosci dzwieku. Plik pdf.

Jak widac sa sposoby na zbadanie i ocene takiego dzwieku.
To teraz należałoby przesiać to przez - co dany artysta miał na myśli ;)
Konsensusu tutaj nie da się osiągnąć.
Są artyści nagrywający przy użyciu sprzętu dającego konkretne brzmienie, zamierzony efekt, przy miksowaniu wykorzystują głośniki o odpowiedniej dla nich charakterystyce, która im najbardziej odpowiada, tak więc wszędzie preferencje są nad referencjami.
Słuchając takiego materiału na referencyjnie skalibrowanym sprzęcie może nie być nam dane odebranie przesłania danego twórcy.

Kilkukrotnie miałem możliwość słuchania tzw. referencyjnego sprzętu z referencyjnymi nagraniami i mi to nie leżało.
Moje preferencje wzięły górę, i czy to złe?
wg. mnie nie.

To trochę tak jak z jedzeniem, czy jak otrzymasz danie od jakiegoś wybitnego kucharza, który będzie uważał je za idealne wg. niego, a tobie nie może po prostu smakować? czy nie możesz dodać do niego np. soli.... ;)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Mam nadzieję, że Dyzio założył dodatkowe alarmy i zabezpieczenia na swoim dedykowanym garażu ;)
Ja natomiast w tak wąskim pomieszczeniu nie szalałbym tak. Temat był już kilkakrotnie poruszany w tym wątku. Paradoksalnie najwęższym gardłem tego (zmiennego) systemu jest pomieszczenie, w przenośni i dosłownie ;) Mimo to gratuluję pasji.

Ostatnia edycja:

collider

New member
Bez reklam
To teraz należałoby przesiać to przez - co dany artysta miał na myśli ;)
Konsensusu tutaj nie da się osiągnąć.
Są artyści nagrywający przy użyciu sprzętu dającego konkretne brzmienie, zamierzony efekt, przy miksowaniu wykorzystują głośniki o odpowiedniej dla nich charakterystyce, która im najbardziej odpowiada, tak więc wszędzie preferencje są nad referencjami.
Słuchając takiego materiału na referencyjnie skalibrowanym sprzęcie może nie być nam dane odebranie przesłania danego twórcy.

Kilkukrotnie miałem możliwość słuchania tzw. referencyjnego sprzętu z referencyjnymi nagraniami i mi to nie leżało.
Moje preferencje wzięły górę, i czy to złe?
wg. mnie nie.

To trochę tak jak z jedzeniem, czy jak otrzymasz danie od jakiegoś wybitnego kucharza, który będzie uważał je za idealne wg. niego, a tobie nie może po prostu smakować? czy nie możesz dodać do niego np. soli.... ;)

Mozesz dodac soli, ale to juz nie bedzie to samo danie. A co wtedy gdy na 10 osob przy stole 9 bedzie zachwycone a ty jedyny nie? Czy bedzie to swiadczylo o braku kulinarnego smaku u ciebie czy u reszty?

lobos

New member
Bez reklam
Dokładnie Panowie. Tak jak napisali w wielu recenzjach... Nie da się stworzyć kolumn idealnych.
Tutaj nie chodzi o budżet, bo ten jest w zasadzie nieograniczony.
Po prostu nie ma takich kolumn, które grają każdym pasmem wybitnie.
Tutaj właśnie wychodzą preferencje...
Jeden producent tworzy kolumny z naciskiem na górę, drugi na średnicę a trzeci na dół pasma.
Idąc tym tropem jednemu pasuje takie brzmienie a drugiemu inne.
Stąd tak duży wybór i tak różne gusta co do brzmienia ;-)
P.s. Dyzio już pisał, że ubezpieczył wszystko dobrze i alarmy też są ;-)

Henry

Active member
Bez reklam
Mozesz dodac soli, ale to juz nie bedzie to samo danie. A co wtedy gdy na 10 osob przy stole 9 bedzie zachwycone a ty jedyny nie? Czy bedzie to swiadczylo o braku kulinarnego smaku u ciebie czy u reszty?
Otóż TO... i możemy tak bez końca ;)
Jako przykład mogę podać kolumny KEF R, które ma także i autor tematu...dla mnie są on właśnie swego rodzaju referencją, bo nie dają od siebie za wiele, są bardzo neutralne... a jednak wielu osobom też nie pasują, czy to znaczy, że ja mam gust, a oni nie?
EOT bo będziemy tak do jutra, albo i dłużej :)

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
Pięknie rozwinęła się nam dyskusja. Moim zdaniem najważniejszą referencją i preferencją jest...ucho danego słuchacza :) i pod nie dobieranie sprzętu.

lobos

New member
Bez reklam
Właśnie. Dyskusja się rozwinęła a Ty nic więcej nie piszesz co spowodowało opad szczęki po podpięciu tych jakże zacnych kabli? ;-)
Swoją drogą zaburzyłeś nimi harmonię tzn. kable głośnikowe ponad 2 razy droższe od kolumn i prawie w cenie wzmaka :)
Faktycznie gdyby nie wąskie pomieszczenie to pewnie zaatakował byś Bowersy lub jakieś Focal Utopia :p

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dokładnie tak. Od wczoraj szczęka opadła za przyczyną kabli :). Natomiast, co do szerokości pomieszczenia: uwierzcie mi, że gra lepiej niż w mniejszych, średnich i dużych salonach bez przygotowania akustycznego. Wszystko kwestia doboru sprzętu i...kabli :)

lobos

New member
Bez reklam
Zgadzam się z tym, że takich szaf jak Utopia fizycznie nie zmieścisz :)
A tak między nami... zamierzasz zostawić te kabelki u siebie? ;-)
Gratuluję pasji raz jeszcze. Fajnie, że jest ktoś na forum kto może je realizować bez większych ograniczeń ;-)

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
Mocno się zastanawiam, ponieważ czegoś takiego przy podpięciu kabli jeszcze nie słyszałem. Wszystko zależy od opustu cenowego. Chcę wziąć kondycjoner Maca, Reference głośnikowe i Reference zasilający do MA8000.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Jak to się mówi, najlepsze kolumny to takie, które najmniej zabierają z oryginału.
Wiele producentów tworzy sprzęt w oparciu o zasadę, że ulepszają najsłabszy model, aż do flagowca. Nie pamiętam już jaka marka, ale w prasie audio czytałem kiedyś reportaż o pewnej firmie, że oni mają odwrotną zasadę - robią flagowca i od niego odejmują pewne składowe, zastępują je tańszymi, aż do wersji budżetowych :D

rabit

Active member
Bez reklam
Jeżeli ktoś kupuje sprzęt dla idealnego dźwięku, to ja to szanuję, ale dla mnie ważniejsze, aby całość grała idealnie pod moje ucho. Dlatego zachęcam każdego, żeby udał się osobiście na odsłuch i wybrał dla siebie, a nie dla innych. :razz:

dyzio4

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jeżeli ktoś kupuje sprzęt dla idealnego dźwięku, to ja to szanuję, ale dla mnie ważniejsze, aby całość grała idealnie pod moje ucho. Dlatego zachęcam każdego, żeby udał się osobiście na odsłuch i wybrał dla siebie, a nie dla innych. :razz:

Pisałem o tym wcześniej: najważniejsze jest ucho docelowego odbiorcy i pod to dobieranie sprzętu :)

Do góry