helper napisał:
Sławek,
zgadzam się co do marketingowego ściemniania na temat parametrów typu "kontrast dynamiczny" czy "kąt 178 stopni"

. Ale to domena Koreańczyków.
Sharp jako jedyny zawsze podaje czas matrycy i tzw. kontrast matrycy nazywany również kontrastem panelu albo potocznie kontrastem średnim.
Ósma generacja matryc lcd wiąże się z wyprodukowaniem większej matrycy "matki" (inaczej substratu lcd), z którego można wycinać najefektywniej przekątne 46". Cechą charakterystyczną tej generacji matryc jest: czas reakcji 6-4ms oraz kontrast panelu 1200 - 3000:1 (w zależności m.in od "nadrukowanej" na panel elektroniki.
No weź przestań, Sharp wali taką samą ściemę jak reszta. Wszedłeś między kury, musisz gdakać jak one

Nie przeczę że Sharp potrafił wycisnąć całkiem niezły kontrast, wynoszący 1200:1. To
bardzo dobry wynik. Ale nie ma co bajdurzyć o 3000:1. Tego się nie da z obecnych LCD fizycznie wycisnąć. Pomierzony kontrast dla RD2 wynosi na ten przykład:
http://www.hdtvtest.co.uk/Sharp-LC32RD2E/Benchmark.php
1200:1 właśnie. Żyłowanie kontrastu wiąże się też zawsze ze skutkami ubocznymi, bo nie ma nic darmo. Zaczynają się problemy z detalami w bardzo ciemnych scenach, bo taki kontrast wyciągą z matrycy w dużej mierze elektronika, a ona generuje przy okazji różne dziwne rzeczy i trudniej całościowo utrzymać to wszystko w ryzach.
I nie bardzo rozumiem co ma do tego czysto matematyczny lepszy uzysk ilościowy matryc LCD 46 cali z większego "wafla". Rozumiem że matryca jest tańsza w produkcji, ale to tyle. A reszta "magii" to tak naprawdę elektronika w tym przypadku, wydajniejsze układy overdrive na ten przykład, lepiej przyspieszające matryce.
helper napisał:
Co do matrycy ... Panasonic korzysta z przestarzałej technologii, którą prubuje zapakować w nowe obudowy i zaoferować w niskiej cenie
A skąd taką teorię wziąłeś o przestarzałęj technologii. Matryce IPS są uważane na rynku monitorów zawodowych LCD za najlepsze jeśli chodzi o odwzorowanie kolorów, ale i zarazem najdroższe. Dlatego dopiero teraz jako tako udało się opanować tę technologię na tyle żeby mogła stać sie bardziej masowa.
Nec produkujący wiele monitorów do zastosowań profesjonalnych sukcesywnie przerzuca się z matryc MVA, na najnowsze matryce S-IPS. Przykładem moze być choćby model
NEC 2690WUXi. To są przepiękne monitory uważane już dziś za kultowe, wręcz dzieła sztuki. Zresztą kosztują też majątek. A Nec na prawo i lewo chwali się swoimi najnowszymi matrycami i tym że są one właśnie w technologii IPS.
A kolega wyjeżdża z argumentami o przestarzałej technologii i pakowaniu staroci w nowe pudełka

. Matryce IPS starszych generacji miały czasy reakcji na poziomie 16 ms, a i tak biły na łeb wszelkie PVA/MVA, z racji płaskiej charakterystyki tego parametru. Obecne nowe matryce mają czas reakcji 7ms, o równie płaskiej charakterystyce, o której PVA/MVA może tylko pomarzyć.
helper napisał:
Obaj wiemy, że firma jakiś czas temu postawiła na plazmy i ma mizerne doświadczenie w produkcji tv lcd (tym bardziej w oparciu o kiepskie panele). W tej kategorii produktów nawet nie wydaje stosownych funduszy na Badania i Rozwój.
Naprawdę dziwne argumety przytaczasz, nie wiem co to ma wspólnego z konkretnym modelem telewizora który akurat jest bardzo dobrą konstrukcją, napakowaną najnowszymi rozwiązaniami (doskonały układ kompensacji ruchu), z bardzo dobrą i nowoczesną matrycą.
Jeszcze raz zapytam, skąd wnosisz że ta matryca jest kiepska, testowałeś ją jeśli chodzi o jakość obrazu? Co konkretnie na to wskazuje że jest kiepska? Może jakieś konkrety?
Naprawdę rozmawiajmy o jakości obrazu którą widzimy, a nie jakieś tam teorie, slogany, któreś z kolei generacje, to wszystko marketing. A jakoś ginie w tym wszystkim to co najważniejsze, czyli jakość obrazu.
Oglądałeś wogóle obraz z tego Panasonica w warunkach domowo-optymalnych, z dobrze skalibrowanym panelem, gdzie źródłem był Nbox? Bo do takiej konfiguracji odnosiłem swoje spostrzeżenia.
helper napisał:
Jeśli (mogę się oczywiście mylić) zajmujesz się sprzedażą Panasonica, to stosowniejszy będzie reklama: To jest Panasonic i ma niską cenę!
Nie tyle możesz, co mylisz się sromotnie. Pracuję w firmie zajmującej się kompleksową obsługą informatyczną dużych podmiotów, sprzedajemy oprogramowanie firmy ...... bynajmniej nie Panasonica

, a mój dział to urządzenia fiskalne. Więc trafiłeś jak kulą w płot

.
Jakbyś chciał kupić kase fiskalną albo drukarkę, to zapraszam

.
Jak widzisz mam raczej niewiele wspólnego ze sprzedażą produktów Panasonic. Ta firma nie produkuje kas fiskalnych, a przynajmniej nie na naszym rynku.
Uszczypliwość w ostatnim zdaniu nie była więc konieczna. Nie jest ona dobrym argumentem w merytorycznej dyskusji. Może po prostu postaraj się zaakceptować, że ktoś może mieć odmienne zdanie w kwestii Sharpa, z racji innych gustów i preferencji odnośnie obrazu i będzie ok.
I podyskutujemy o konkretnych cechach obrazu przezentowanych przez konkretne modele

. Choćby o rzeczywistych kątach widzenia oferowanych przez tę konkretną "przestarzałą" matrycę IPS.
Albo o działaniu układu kompensacji równie przestarzałego ...
A jak spojrzysz na wątek w dziale Panasonica, to wcale nie jestem taki bezkrytyczny, bo piszę o tym że tryb komputerowy ma na nędznym poziomie. Taki Samsung R81 jest od niego o 2 klasy lepszy w tym względzie.