Witam, od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem 46XL2E
Przy okazji serdecznie dziękuję wszystkim aktywnym wątkowiczom, dzięki waszym dyskusjom i wymianie opinii, wybór modelu telewizora był duuużo łatwiejszy
W sumie poza jednym
martwym pikselem "na dzień dobry" jestem zachwycony z zakupu - kablówka Aster wygląda ok, ale że nie jestem wielkim fanem telewizji i zdarza mi się obejrzeć coś dosłownie kilka razy w roku (serio), o tyle DVD stanowi dla mnie podstawowe źródło rozrywki domowej - tu XL2E sprawuje się lepiej niż się spodziewałem, jakość zwykłego dvd nie odstaje tak drastycznie od hddvd czy bd jak to widziałem w przypadku innych porducentów.
To tyle zachwalania - głównie na potrzeby tych, którzy szukają lub się zastanawiają.
ALE (zawsze jest jakieś ale
) mam problem z formatem obrazu filmów odtwarzanych z DVD (Onkyo DV SP-504E) przez amplituner (Onkyo TX SR-805) jeżeli zapisane są na płycie w 4:3. Obraz na ekranie XL2E jest rozszerzony, a do wyboru mam jedynie dwie opcje obrazu - "Pełny" oraz "Piksel na piksel", więc w żadnym nie można uniknąć rozciągnięcia. W przypadku obrazu z kablówki, formatów obrazu do wyboru jest znacznie więcej.
Nie wiem, którego z tych urządzeń (obstawiam ampli lub tv) może być to wina, czy to kwestia jakichś ustawień, czy może siła wyższa i tak musi być (ale jakoś nie chce mi się wierzyć, przy takiej ilości możliwości konfiguracji obydwu...), czy może coś pomieszałem przy którymś ustawieniu. Przewertowałem obie instrukcje (od ampli Onkyo i Sharpa) i nie znalazłem nic, co by mnie naprowadziło na jakiś trop. Owszem, w menu telewizora jest możliwość zabawy z formatami, ale te opcje są niewidoczne, gdy przełączam się na wejście HDMI, po którym idzie obraz z ampli.
Może ktoś ma jakiś pomysł, czy i ew. co można z tym zrobić?